Wat is reflux? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je er tegen doen?

Geeft jouw kindje veel voeding terug, meer dan een mondje? Komt zijn/haar flesvoeding snel omhoog? Huilt jouw kindje veel? Huilt hij overmatig veel, zonder een aanwijsbare reden? Wilt hij/zij naar zijn/haar fles al snel weer drinken? Dan is de kans groot dat jouw kindje reflux heeft.
In dit artikel meer informatie over reflux.

Er zijn 3 soorten reflux:
o Ongecompliceerde reflux.
Deze vorm komt het meest voor. Hierbij komt de maaginhoud van jouw kindje omhoog na het voeden. Daardoor kan je kindje te weinig voeding binnen houden en minder goed gaan groeien. Merk je dat je kindje minder goed groeit, raadpleeg een dokter (Huisarts/consultatie bureau).
Als je merkt dat je kindje reflux heeft is het belangrijk om je kindje direct na het wakker worden de fles te geven. En niet te rekken tussen 2 voedingen. Dit heeft als reden dat baby’s dan geïrriteerd raken, gaan huilen, “ in paniek “ raken en vervolgens bij de fles gaan spugen.
Let op: Deze vorm van reflux heeft GEEN gezondheidsprobleem tot gevolg.

o Gecompliceerde reflux (ook bekend als verborgen reflux):
Deze vorm is al ernstiger dan de ongecompliceerde vorm.
Hierbij komt de maaginhoud omhoog, maar spugen de kindjes niet (vandaar de naam “ verborgen reflux”)
Doordat de voeding telkens omhoog komt raakt de slokdarm geïrriteerd en ontstoken. Ook kan je kindje bloed spugen. Door de pijn die het met zich meebrengt zal het kindje slecht gaan eten. Waardoor er een groeiachterstand en gewichtsverlies kan optreden.  Het kindje zal snel huilen, geïrriteerd zijn en slecht slapen.  Met deze vorm van reflux is het van belang om gelijk de huisarts te raadplegen. Dit kan wel gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.

0 Atypische rexlux
Deze vorm komt weinig voor. Als meest denkbare symptoom lijkt het op ongecompliceerde reflux. Waarbij de voeding omhoog komt, uw kindje spuugt. Maar de maaginhoud komt terecht in de luchtwegen. Dit kan ernstige klachten met zich meebrengen. Veel voorkomend zijn de klachten: problemen met ademhaling en keelontsteking. Wat voor zo’n kleintje ernstig is.
De symptomen die er ook bij horen zijn: bronchitis, astma en apneu.
Apneu wilt zeggen dat de ademhaling wegvalt. Dit is van tijdelijke duur. Maar kan er eng uit zien omdat je je kindje niet ziet ademen. Bij deze reflux is het van belang je kindje goed in de gaten te houden en bij de bovenstaande symptomen de huisarts te raadplegen.
Een keelontsteking kan namelijk een longontsteking worden!

Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om het je kindje zo gemakkelijk mogelijk te maken.
* bedje schuin omhoog zetten, wanneer je kindje helemaal recht ligt komt zijn maaginhoud sneller omhoog.
* gelijk na  het wakker worden voeden, niet wachten!
* na de voeding 20 minuten recht omhoog houden zodat de voeding wat tijd heeft om te zakken.
* meerdere kleinere voedingen geven op de dag.
* Johannesbroodpitmeel gebruiken, dit raad ik heel erg af!
* er wordt aangeraden om eerder (3+ maanden) te beginnen met warm eten, hier ben ik een voorstander van.

Waarom GEEN johannesbroodpitmeel gebruiken:
Johannesbroodpitmeel is niet meer dan een middel om te verdikken. Je zou het kunnen vergelijken met maïzena of aardappelzetmeel. In johannesbroodpitmeel zit geen voedingswaarde verwerkt. Je kindje doet er langer over om zijn fles leeg te drinken, wordt moe en heeft dan geen zin meer om verder te drinken. Waardoor de kans heel groot is dat je kindje wat laat staan. Terwijl hij wel alle voeding nodig heeft. In verschillende winkels kun je speciale voeding halen voor kindjes die hongerig zijn/reflux hebben, maar dat is precies hetzelfde principe. Daar zit johannesbroodpitmeel in.
Wat ik persoonlijk aanraad (en vele moeders met mij) rijstebloem te gebruiken als je kindje 3+ maanden is. Ik weet dat het consultatie bureau dit erg afraad. Maar zij zitten immers niet met een baby die ligt te huilen (nee, eigenlijk krijsen) van de pijn, omdat de voeding steeds maar omhoog komt.

Het is van belang om te weten dat reflux binnen het eerste jaar weer weggaat. Het komt maar zelden voor dat kinderen na hun eerste levensjaar nog reflux hebben.

Persoonlijke ervaring:
Zowel D. als A. hebben beide reflux gehad. Beide hadden zij gecompliceerde (verborgen) reflux. D. kreeg op den duur medicatie, wat het alleen maar erger maakte.
Sinds wij haar voedingen verdikt hebben met rijstebloem en zij warm eten kreeg, werd het steeds minder. En na 1 week was het volledig weg. Bij A. hebben wij ervoor gekozen om geen medicatie te gebruiken, maar zijn groei/gewicht goed in de gaten te houden. Wekelijks wegen en meten om te zien of hij goed groeit. We hebben zijn bedje verhoogd, laten zitten na de fles ect. Toen 3 maanden was zijn wij begonnen met rijstebloem en warm eten. En toen ging het snel. Op de een of andere dag geen last van gehad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s