MIJN VERHAAL: Kraamtijd D.

 

 

Het beeld lijkt ideaal, een week dat in teken staat van de roze wolk, stuwing, lekkende borsten, pijn van onderen, kraamhulp die langskomt.
Waar je op dat moment weinig om geeft omdat je alleen maar wilt genieten van je kindje en het kersverse ouderschap.

Van roze wolk naar een groot zwart gat.
Thuiskomende van een – voor mijn gevoel – makkelijke bevalling, wou ik niets anders dan van mijn kleine meisje genieten. Had overigens nergens last van door de adrenaline, en door de ruggenprik. Was erg vermoeid, maar ook weer niet moe. Dat voelde zo gek.
Heb heel de avond naar mijn meisje gekeken. Het voelde zo bijzonder. Zo iets kleins. Iets dat echt van mij is.
De eerste dag ging ook geweldig. Ik kon immers heel de wereld aan, zo voelde ik het. De volgende dag kwam de kraamhulp langs, een hele leuke meid, eentje die het echt waart is om het vak uit te oefenen. Je kan behoorlijk pech hebben met wie je krijgt, gelukkig had ik een hele aardige/lieve meid! De dag vloog een beetje voorbij en ineens voelde ik wat steken in mijn hoofd, voelde mij een beetje leeg voelen. Echt zo’n gevoel van geen hoofdpijn – bijna hoofdpijn. Weet niet hoe ik het moet uitleggen. Heb D. nog voor het eerst in bad gedaan. Na een paracetamol was het te verdragen. In mijn achterhoofd wist ik wat de anesthesist mij vertelde na de verkeerd gezette ruggenprik.  Ik kan een beetje hoofdpijn krijgen. Maar met wat paracetamol zou het wel weg trekken. Daar geloofde ik ook in, en hoopte dat het na het rust uurtje minder zou zijn.
Het was heel gek, maar had van te voren al bedacht dat ik absoluut de eerste dagen geen kraamvisite wou (al voor dat ik bevallen was)!  Na het wakker worden, leek de hoofdpijn niet te zijn weg getrokken. Het was alleen maar erger geworden. Nou, mijn kraamweek begon dus goed, niet………

Drink maar veel cola, energie drank, koffie.. En andere cafeïne houdende dranken.
Ik voelde mij echt niet goed. De volgende dag de kraamhulp gewaarschuwd dat ik gewoon heel veel last had van hoofdpijn. En dat het niet minder werd. Nou ja, het werd wel minder, alleen als ik in bed lag, gordijnen dicht zodat het pikkedonker was in mijn kamer. Alles deed ik liggend, zover het kon.
D. de fles geven, deed ik liggend op de bank. Mijn moeder moest overigens wel eerst D. uit bed halen. Voordat ik haar de fles kon geven. Mijn moeder wou mij helpen tot zover het haalbaar was. Dat betekende overdag hielp ze, ’s nachts moest ik het echt zelf doen. De eerste dagen liep ik telkens naar beneden om D. de fles te geven. Later deed ik het gewoon op mijn eigen kamer. Dit scheelde toch een aantal trappen, en het risico om met D. van de trap te vallen.
Heb zelfs nog liggend informatie op de computer gezocht wat betreft hoofdpijn na een verkeerd gezette ruggenprik.  De oplossing was zo gemakkelijk, een simpel bloedpropje schieten in het gaatje van de ruggenprik. Terwijl hoe langer je ermee wacht, hoe meer gevolgen het kan hebben.
Het kan op langer termijn een hersenvlies ontsteking worden, in het alleralleraller ergste scenario een hersentumor (daar moet je toch niet aan denken als je 2 dagen ervoor voor het eerst moeder bent geworden??) bij een verkeerd gezette ruggenprik lekt er hersenvocht door je ruggenmerg heen, dit zorgt voor een bepaalde druk in je hoofd waardoor je hoofdpijn krijgt.
Mijn kraamhulp nam het eigenlijk gelijk serieus. Zij belde mijn toenmalige huisarts op, legde de situatie voor. En kwam tot de conclusie dat ik maar medicatie moest nemen.  Uh, mevrouw de dokter? Denkt u dat ik daar niet mee bezig ben?, ging er door mij heen. Daarna belde de kraamhulp haar begeleidster op  en zij kwam ook polshoogte nemen, ze vertrouwde het niet. Belde nogmaals de huisarts. Toen kwam de huisarts op bezoek, kon weinig doen, behalve ons vertellen dat we contact moeten zoeken met het ziekenhuis. Zo gezegd, zo gedaan.
Ziekenhuis gebeld, en daar kwam echt een nuttig antwoord uit. Heb zo iets slims nog nooit gehoord.
“ drink maar veel cola, energie drank, koffie en andere cafeïne houdende dranken”, dat zou de hoofdpijn doen verminderen. Ik, die erg goedgelovig was dat het zou helpen dronk flessen cola leeg. Zonder resultaat.. Of.. Het enige wat er veranderde was dat ik achteraf teveel gaatjes had wat onmogelijk was om in 4 tandarts afspraken te repareren.. Bedankt ziekenhuis!  Met een echte oplossing kwamen ze overigens niet. Alleen lieten ze wel erg blijken dat ik mij niet moest aanstellen en gewoon cafeïne houdende dranken moest blijven drinken.  Ze vonden ons (mijn moeder en ik) 2 zeikers. Omdat mijn moeder steeds belde dat het maar niet wegging. En ik omdat ik volgens hen niet luisterde naar hun advies.


“ het komt niet door de ruggenprik “

Inmiddels waren we bijna 2 weken verder. De kraamhulp was net weg, had 3 dagen extra gekregen omdat ze wouden weten hoe het zou aflopen met mij. Maar helaas in de tussentijd is er niet veel veranderd. We hebben een aantal ziekenhuis afspraken gehad. Waar weinig uitkwam.
Behalve dat zij bij hun conclusie bleven dat het absoluut niet door de ruggenprik kwam, dat was het enige dat ze konden vertellen. Terwijl ze ook samen met mij naar die gemakkelijke oplossing konden kijken. Maar goed, wie zijn wij? Hun zijn toch de experts?
14 dagen na de bevalling, 4 ziekenhuisbezoeken, 9 telefoontjes verder vond het ziekenhuis het toch wel vreemd dat mijn hoofdpijn maar bleef aanhouden. Na veel blijven aandringen mochten wij eindelijk langskomen en werd er een bloedpropje geschoten. Ze haalde bloed uit mijn pols, spoten ze in mijn ruggenmerg, een zogenoemde bloodpatch.  Er werd mij verteld dat ik 20 minuten op de afdeling moest liggen om even uit te rusten en daarna terug naar mijn kamer mocht.
Drie kwartier later, lag ik er nog steeds, waren ze mij vergeten. Een uur later kwamen ze mij eindelijk halen en mocht ik naar mijn kamer. Waar ik nog 20 minuten moest verblijven zodat ze konden zien dat mijn hoofdpijn echt weg was.  20 minuten later: niemand te zien. Ben opgestaan uit mijn bed, de verpleegster kwam en vertelde dat ik moest blijven liggen en dat ze zo wel terug zou komen om mij te onderzoeken.
Ik terug in bed, er kwam niemand meer. Daarna toch maar weer opgestaan, aangekleed. Mijn moeder liep wat door de paden opzoek naar een verpleger. Zij kon niemand vinden.
Ik vertelde mijn moeder dat als het nog 5 minuten langer zou duren, ik gewoon naar huis zou gaan.
Er kwam een of andere verpleegster langs, geen idee of zij van de afdeling was. En van haar mochten we naar huis.  Dat onderzoek wat ze eerst zeiden om te doen, moet ik 4 jaar na data nog krijgen!.

Het aller belangrijkste was: IK was hoofdpijnvrij! Kon genieten van D., en eindelijk wat mensen op bezoek krijgen die erg benieuwd waren naar de kleine meid.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe updates, nieuwe artikels, reviews, ervaringen en meer?
Like: Jonge mama’s blog op Facebook.
Volg: Jonge mama’s blog op Instagram.
Volg: Jonge mama’s blog op Twitter. 

2 gedachtes over “MIJN VERHAAL: Kraamtijd D.

 1. mamavanlevi zegt:

  Jeetje Angelique hoe erg klinkt dat wel niet om te typen, mee te maken, er over na te denken zelfs! EEN PATIËNT VERGETEN?!?! En dan die hoofdpijn wat maar niet weg gaat, je gaat de ergste dingen er van denken als je de cafeïne dranken drinkt. Helaas worden er meer patiënten vergeten, mijn vader in een revalidatie oord stond naakt in de douche klemde zich vast aan een douche stang omdat hij nog niet kon lopen. Ik bijna 20 min met m’n benen wijd omdat ze me vergeten waren om dicht te naaien(hechten) M’n moeder die zich helemaal onder gespuugd had na te veel morfine gebruik(waren de lock op het morfine pompje vergeten te zetten). Gelukkig is het goed gekomen, en is het niet meer dan als een nare herinnering! Helaas 😦 xxxx

  Like

  • Angelique Drossaerts zegt:

   Vreselijk hoor, hoe je tegenwoordig behandeld wordt door ziekenhuispersoneel/verpleegkundige. Zij zijn er toch juist voor opgeleid om andere mensen te helpen en niet door ze alleen maar verder de ellende in te helpen? In plaats van dat ze je eigenlijk met een goed gevoel naar huis sturen, sturen ze je eigenlijk met een slechte en nare herinnering naar huis. Die stomme bezuinigingen ook….. xxxx

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s