MIJN VERHAAL: Kraamtijd A.

 

Even geen zin in kraamhulp
Wij waren pas rond 11 uur ’s avonds thuis, en na zo’n ellendige bevalling had ik absoluut geen zin in kraamhulp. Normaal moet je bellen als je bevallen bent, en dan komen ze langs. Het enige wat ik wou  is slapen! De kraamhulp kon makkelijk de volgende ochtend komen, daarnaast vind ik het niet leuk om hun te bellen.. wat nou als ze net in bed liggen? Bijna sliepen? Wakker gebeld worden.. Dan zit je hier.. Na zo’n ellendige bevalling met een vreselijk chagrijnige kraamhulp.

Wat een vreselijke nacht!
Tot 12 uur hebben wij gewacht, A. zijn flesje gegeven. En daarna was ik klaar wakker. Wou niet meer slapen. Ben wel lekker op het bed gaan liggen wat wij in de woonkamer hadden staan. Maar daar bleef het ook bij.  Op een gegeven moment begon ik wat last te krijgen van mijn buik, niet zo erg, maar wel in de achtergrond aanwezig. Rond een uur of 3 voelde diezelfde pijn aan als heftige weeën.. Zogenaamde “ na weeën”, niemand die mij heeft verteld hierover!
Dacht het ergste te hebben gehad qua pijn, maar het zette nog even voort. Kon er niet van stil liggen. Net als echte weeën kwamen de na weeën ook erg regelmatig. Ik schijn toch een uurtje te hebben geslapen. Tot 4 uur ’s nachts.. Waarop ik ineens wakker werd, met een brok in mijn keel.. Op een gegeven moment heb ik alles onder gespuugd. Er kwam geen einde aan.. Het voelde zo eng.. Bleef er in hangen. Godzijdank hield het op.. Heb een naproxen (pijnstilling) ingenomen en de na weeën zakte langzaam weg.

 

D., dit is je broertje!
Was ’s morgens nog heel erg vermoeid, had nog regelmatig last van pijnlijke na weeën, maar met naproxen was de pijn wel te onderdrukken. Verheugde mij er zo op om D. haar kleine broertje te laten zien, ook zij had zich er erg op verheugd.  Had haar zelfs eerder uit bed gehaald om haar voor te bereiden.  Toen A. de fles mocht hebben rond 9 uur, kwam tegelijk ook de kraamhulp. Leuke meid op het eerste gezicht. Ze kwam maar 3 uurtjes, puur voor de controles voor mij. De laatste dagen kwam ze maar voor anderhalf uur. Want ja, het ging goed met mij.. Had nergens hulp voor nodig.
Toen D., A. voor het eerst zag, was het gelijk liefde op het eerste gezicht! Ze vond hem gelijk erg schattig en lief. Ze moest hem meteen kusjes geven en knuffelen.  Alhoewel ze het wel een beetje eng vond om hem vast te houden (met ondersteuning van ons). Sinds die dag zijn ze niet uit elkaar te halen. D. is zo trots dat ze iedereen wou vertellen dat A. haar lieve kleine broertje is. Hoe D. met A.omging, hadden we niet verwacht. D. is echt een klein moedertje, en ze weet het allemaal erg goed.

Kraamhulp
De kraamhulp bood meerdere keren aan om schoon te maken, maar vind het niet zo prettig als een onbekend persoon tussen onze (privé) spullen zit te snuffelen. Dit aanbod hebben wij meerdere keren afgeslagen.
Als de kinderen op bed lagen ruimde wij zelf het een en ander op. Het waren chaotische dagen, en we hadden niet zoveel tijd als normaal om op te ruimen. Wij zorgden er wel steeds voor dat het leefbaar was in huis. Dronk veel energie drank, om toch minder moe te zijn..  Als ik eerlijk ben was ik blij als de kraamhulp weer weg was. Had er echt geen behoefte aan… Het is dat het “ moet “, maar als je een vrijwillige keus had : had het voor mij niet gehoeven….  Kon aftellen naar de dag dat de kraamweek inclusief kraamhulp afgelopen was (dit idee had ik totaal niet bij de kraamhulp die er bij D. was toen zij geboren werd).

Van kraamhulp naar zeikhulp…
Een paar dagen later kwam de verpleegkundige van het consultatie bureau hier thuis om A. in te schrijven daar.  Was inmiddels gewent aan het nieuwe ritme, en het beviel (leuke woordkeuze) makkelijker dan ik eigenlijk had gedacht.. Komt misschien omdat D. al oud genoeg is om zichzelf te vermaken op de iPad, ze kan zelfstandig kleuren, op haar manier lezen.. Dat maakt het wel gemakkelijker om beide evenveel aandacht te geven. Was daar erg enthousiast over.  Om weer terug te komen bij de verpleegkundige van het CB..   zoals ik al eerder vertelde in het verhaal over de zwangerschap van A., maakte ik er geen geheim van om nog een keer moeder te worden: dit wist zij ook. Ook wist zij dat ik de hoop al wat aan het opgeven was, en het waarschijnlijk voorlopig niet meer zou gebeuren. Ze kwam hier binnen.. Gaf mij een hand.. En vertelde heel erg kattig : Nou, nu heb je toch nog je zin gekregen?!
Uhm, wat!?!? Zo iets zeg je toch niet tegen iemand die net is bevallen?  Weet niet wat het is.. Maar verpleegkundigen en ik gaan gewoon niet samen… Terwijl de arts van het CB echt makkelijk is (als je overal ja opzegt, lief kijkt, zo nu en dan liegt en knikt!)
De verpleegkundige wou iets met mij bespreken… Ze durfde het er bijna niet over te hebben, maar toch deed ze het.
Zij had van de kraamhulp vernomen…. (heel vaag verhaal!, heb meerdere getuigen die kunnen aantonen dat het niet zo gegaan is!)
Ze gooide een keer de luier van A. weg in de prullenbak, en constateerde dat heel de prullenbak vol lag met bierblikjes.  Als zij goed had gekeken had ze moeten zien dat er “ red bull “ of “ energy drank” op stond.. Yeah right, dat de hele prullenbak vol lag met bierblikjes.. De enige blikjes bier die wij hebben is alcoholvrij  bier.. Die wij gratis kregen bij 2 gratis zwangerschapsboxen… En die lagen toen de tijd al een maand of 7 in de koelkast.. Omdat wij niet gek zijn op bier..
Daarnaast heeft de kraamhulp het CB wijsgemaakt dat ons huis een complete rotzooi was… Dat Q. en ik hebben gezegd tegen haar dat zij absoluut NIET mag opschrijven dat het hier rommelig was..  Hier ga ik nog geen eens verder op in!  Want als zij vind dat het hier een rotzooi is, is het haar recht om dit op te schrijven.. Daar heeft ze geen toestemming nodig van ons..

 

Kortom op de zorg van de Verloskundige na (hun hebben echt hun best gedaan!!), heb ik het echt niet getroffen met de verpleegkundige/kraamhulp hier in Maastricht.

Op de hoogte blijven van nieuwe updates, nieuwe artikels, reviews, ervaringen en meer?
Like: Jonge mama’s blog op Facebook.
Volg: Jonge mama’s blog op Instagram.
Volg: Jonge mama’s blog op Twitter. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s