Week 5: Vermoeden Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

20 april:
Ik had al last van wat schouderpijn, dacht dat het kwam door spanningen/stress of eventueel een spier die ik verkeerd gebruikt heb zocht ik er niet direct iets achter. Maar de pijn bleef maar.. Normaal als het een spiertje is die is verrekt word het na een paar dagen minder zag hier geen verbetering in.  Had ik maar besloten om contact op te nemen met de huisarts in de eerste instantie.  Het zat mij gewoon niet lekker.. maakte mij gewoon zorgen. Dit zal iedere zwangere vrouw wel herkennen.. Dat als je je zorgen maakt, de zorgen blijven tot het een en ander is uitgesloten.

22 april:
Vandaag heb ik de afspraak staan bij de huisarts, hoefde niet lang te wachten in de wachtkamer. Werd naar binnen geroepen door een vrouw (mijn eigen huisarts is een man) dacht misschien een stagiaire? Nee dat was ze niet. Ze was de vervanger van mijn eigen huisarts omdat hij blijkbaar op woensdag niet werkt. Als ik wist dat er op woensdagen een vervanger is, was ik niet gegaan.  Heb haar mijn klachten voorgelegd. En ze zei al meteen dat het geen BBZ is. Aan de andere kant wist ze niet hoe schouderpijn dan wel moest voelen tijdens een BBZ.   Was niet echt gerust gesteld door haar. Weet niet hoe dat kan maar ik voelde mezelf helemaal niet op mijn gemak bij haar. Ze vond het ook heel erg belangrijk om even te vragen of deze zwangerschap geplant was. En of dat we hebben nagedacht over abortus…….  Want dat kan ik sommige situaties wel uitkomst bieden… WHAT! Zulke dingen zeg je niet tegen je patiënt.  Abortus is geen vorm van anticonceptie hoor!

28 april:
Omdat ik de schouderpijn niet weg ging, en  ik dit niet van mijn vorige zwangerschappen herkende.  Voelde mij ook al niet serieus genomen door de vervangende huisarts. Zoals pijn in de schouders, trekkend gevoel in mijn bovenbenen en wat buikkramp heb ik toch maar met een kleine 5 weken zwangerschap de verloskundige opgebeld.  Maakte mij toch zorgen.. En Google nam de zorgen ook niet weg… Dat zorgde ervoor dat er juist meer zorgen bij kwamen.  Want schouderpijn is typisch een kenmerk van een buitenbaarmoederlijk zwangerschap (BBZ). De assistente moest met de verloskundige overleggen en nog geen half uur later werd ik terug gebeld. Ze vonden het wel heel erg verstandig dat ik even zou langskomen om te kijken of het in ieder geval op de goede plek zat . Wel werd er verteld dat je vrij weinig ziet.. Misschien zou je iets van een vruchtje kunnen waarnemen, maar een hartje zien was onmogelijk. Mocht al een paar dagen later langskomen.  Die paar dagen dingen zo langzaam.. Raakte op van de zenuwen… En toen het eenmaal zo ver was liet ik het maar gewoon op mezelf afkomen.. Was zoals gewoonlijk weer dik 20 minuten te vroeg. Ook liep het nog eens uit, dus heb uiteindelijk 40 minuten moeten wachten… Toen ik eenmaal binnen geroepen werd liep de spanning hoog op. Moest op het onderzoektafeltje liggen en ik kreeg een inwendige echo. (dit deed geen pijn, bij een BBZ doet dit vaak wel al pijn). De verloskundige heeft heel mijn baarmoeder onderzocht.. Geen zwangerschap te bekennen.. Geen vruchtwater.. Geen zwangerschapsring.. En ook zelfs geen baarmoederslijm (wat normaal al op een echo van 4 weken te zien is)…

FullSizeRender (5)

Baarmoeder, geen tekenen te zien van een zwangerschap

De kans op een BBZ werd steeds groter, ook omdat ze zei dat mijn eileiders wat afwijkend eruit zagen en ze niet met 100% zekerheid kon zeggen of ze dit juist gezien had of niet.

FullSizeRender (4)

Iets wat verdikte eileider.

Moest daarna gelijk een zwangerschapstest doen, probeer maar eens te plassen op commando en onder de stress… maar van dat beetje wat ik had geplast konden ze wel testen.. Nog geen 10 seconde nadat ze de test had neergelegd verschenen er al 2 hele donkere strepen.. Was toch echt zwanger.. En zo voelde ik mijzelf ook.. Gevoelige borsten… Drama was dat haha..  Zo nu en dan wel misselijk (gelukkig niet heel erg!). Ook vond ze het heel vreemd dat ik met een zwangerschapsduur van 3 weken en 1 dag positief getest had… Een Mola- zwangerschap had zij uitgesloten… Met een BBZ stijgt het HCG niet zo snel, dus had ik veel later positief moeten testen.. tweeling is het niet, anders had ze sowieso wat op de echo moeten zien… Maar wat was het dan………………. De verloskundige had de assistente gevraagd om voor vandaag nog een afspraak te regelen bij de gynaecoloog… Ja, precies in dat ziekenhuis waar mijn bevalling een hel was…. En kon ’s middags om 2 uur terecht..  Q. was zelfs naar huis gekomen van zijn school om mee te gaan… Tja.. Wat als het mis is… We hebben nog geen 5 minuten in de wachtkamer hoeven zitten en we werden al naar binnen geroepen.. Was eigenlijk heel erg verdrietig… Had mezelf voorbereid op het ergste… Was al afscheid aan het nemen van het zwanger zijn.. En gedacht dat dit de laatste echo was die ik zou krijgen… opnieuw kreeg ik weer een inwendige echo… Nog voordat ze klaar was met het apparaat inbrengen zagen we al heel mooi vruchtwater…. En een zwangerschapsring… Nog geen vruchtje…. Maar wel een intacte zwangerschap…..  Van minstens 5 weken…

Echo 5 weken (ziekenhuis)

Echo 5 weken (ziekenhuis)

Maar wat was nou de reden dat de verloskundige niets zag? Heel simpel….. Het apparatuur…….

Op de hoogte blijven van nieuwe updates, nieuwe artikels, reviews, ervaringen en meer?
Like: Jonge mama’s blog op Facebook.
Volg: Jonge mama’s blog op Instagram.
Volg: Jonge mama’s blog op Twitter. 

3 gedachtes over “Week 5: Vermoeden Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s