Review zwangerschapstesten

raz-achtergrond1.jpga
In dit artikel zal ik een aantal zwangerschapstesten reviewen die ik gebruikt hebt.
Nu mijn huidige zwangerschap bekend is, mag ik eindelijk mijn ervaringen delen over de testen die ik de afgelopen 3 zwangerschappen gebruikt heb.

Hoeveel dagen voor je verwachte menstruatie kun je testen? Voor en nadelen van deze testen? Wat zijn indrooglijntjes? Welke testen hebben een indrooglijn?  Waarom (liever) niet testen voor je menstruatie?
Je leest het hier.

LifeCare (Action zwangerschapstest, 1,49 voor 2 tests)
Voor vrouwen die niet te veel geld willen uitgeven aan zwangerschapstesten, zijn deze testen een goed alternatief.  Deze testen kun je gebruiken door er overheen te plassen of door de test in een laagje urine te houden.
Deze test kun je gebruiken op de dag dat je eigenlijk je menstruatie kan verwachten, de test geeft pas een positief resultaat bij 25ml/u.  Echter, heb ik met de testen van Action 5 dagen voor mijn vermoedelijke menstruatie positief getest. Het was wel geen “ knal test “, maar het streepje dat ons vertelde dat ik zwanger was, was goed zichtbaar.  Om de 2 dagen heb ik met deze testen getest, het streepje werd steeds donkerder.   Anno 2015 vind ik de action testen een stuk minder gevoelig dan voorheen.

Voordelen:
* de testen zijn erg goedkoop, daarom makkelijk te gebruiken.
* Uitslag komt snel tevoorschijn.
* KUN je voor je NOD (Niet Ongesteld Dag) gebruiken.
* Geen valse uitslagen, mits je binnen de tijd afleest.
* Loopt mooi op.

Nadelen:
* Indroogstreepjes
* Vaak uitverkocht/niet leverbaar bij action

Kruidvat (4,99 voor 2 tests)
Dit is ook een redelijk budget zwangerschapstest.  Deze zwangerschapstesten noemen ze ook wel “cassette testen” dat wilt zeggen dat je er een pipetje bij krijgt waar je urine mee moet opvangen en dat in de test moet druppelen.  De Kruidvat testen geven een positief resultaat bij 25 ml/u.
Toen ik zwanger werd van Danique heb ik deze testen gebruikt, maar ook als bevestiging toen wij wisten dat ik zwanger was van Aaron.
Toen ik deze test gebruikte om mijn eerste zwangerschap te bevestigen, hadden deze testen geen indrooglijn. Nu heeft ervaring mij geleerd dat deze tests vaker een indroogstreep geven wanneer een vrouw niet zwanger is.  Een tijd terug (2014) leken deze testen slechter geworden te zijn : vage lijntjes, vals positief, indrogers.  Sinds 2015 zijn deze testen verbeterd, in positieve zin.

Voordelen:
* Goedkoop, maar het word duur als je test verslaafd bent.
* Geen valse uitslagen, blijft spierwit als je niet zwanger bent.
* Altijd makkelijk verkrijgbaar.

Nadelen:
* loopt minder mooi op.
* vaker een indroogstreep.

ClearBlue met indicator (va 12,99 (1 stuk) – 15,75 (2 stuks) Etos/Kruidvat).
Deze zwangerschapstesten zijn van duurdere prijsklasse.  Als je twijfelt wanneer de conceptie heeft plaatsgevonden is dit een test wat meer duidelijkheid kan bieden.  Deze test geeft meerdere uitslagen : Niet zwanger, zwanger 1-2, zwanger 2-3, zwanger 3+. Dit is berekend vanaf het moment wanneer de conceptie plaatsgevonden heeft, dus eigenlijk moet je bij de positieve uitslagen 2 weken erbij tellen.
1-2 weken = 3-4 weken.
2-3 weken = 4-5 weken
3+ weken = 5 weken en langer.
Deze test doet er langer over om een uitslag te geven, dit is vanwege de indicator.  Let wel op: Ieder lichaam maakt op een eigen tempo het zwangerschapshormoon HCG aan, daardoor kan deze test ook een verkeerde uitslag geven.  Als je wilt bekijken of het hormoon mooi oploopt, kun je dat pas 1 week na de eerste test bekijken doormiddel een nieuwe test te gebruiken.
Het wordt aangeraden om deze test NIET open te maken, dit omdat er altijd 2 strepen zitten op het test staafje. Dit komt omdat teststreep 1 aangeeft of de test het doet ja of nee. En teststreep 2 ervoor is om te kijken hoeveel HCG er in je urine zit.  Clear Blue claimt 4 dagen voor NOD te kunnen testen.

Voordelen:
* duidelijkheid wanneer de conceptie plaats gevonden heeft.
* gelijk duidelijkheid (niet zwanger/zwanger)
* Geen indroogstreepjes, omdat je het digitaal afleest.

Nadelen:
* prijzig
* als je te vroeg test (na de eerste test) geeft deze test een foute indicatie, omdat deze test reageert op hoeveel HCG er in de urine zit. Als je op dag 1 test en de test geeft 1-2 weken aan. Vervolgens test je op dag 4. Bestaat er een kans dat de test nogmaals 1-2 weken aangeeft. Omdat er dan niet “ voldoende” HCG in de urine zit om 2-3 weken aan te geven.
* Bij het openmaken van de test zie je 2 streepjes, ook als de test “ niet zwanger “ aangeeft.

 

One step pregnancy tests (+- $6,99 voor 50 tests) Ebay.
Deze tests zijn het goedkoopst van allemaal. Ze zijn te bestellen via Ebay.com deze testen komen uit China, daarom zijn ze erg goedkoop. Zelf wil ik altijd overal een goedkoop product van proberen. Zodoende heb ik ook deze test geprobeerd. In niet alle situaties is goedkoop, duurkoop.
Alleen bij deze testen blijkt het wel zo te zijn.
Deze testen zitten per stuk verpakt. Het is alleen een dipstick. Op Ebay word verteld dat deze testen reageren op 15ml/u (4 tot 6 dagen voor je nod). Of daar een kern van waarheid in zit, nee absoluut niet. Op de dag dat ik met andere testen positief testte, bleven de Ebay testen spier wit. Ik heb zo’n 3 weken lang, sinds de dag dat we wisten dat ik zwanger was, getest. Na ongeveer 3 weken kwam er een vaag tweede lijntje tevoorschijn.  De afleestijd is 5 min, daarna is de test niet meer betrouwbaar. Waarschijnlijk omdat deze testen bij het opdrogen een indrooglijn krijgen.

Voordelen:
* Kan er op dit moment geen voordeel op bedenken.

Nadelen:
* goedkoop = duurkoop.
* vals-positieve uitslagen
* Heel gauw een indroogstreep
* geclaimd word dat deze test 4 tot 6 dagen voor je NOD gebruikt kunnen worden, maar eigenlijk pas positief worden 21 dagen NA je NOD.
* lang wachten op de bestelling, omdat het uit China komt.

DA Drogist zwangerschapstest:
Een minder bekende test voor vele vrouwen. Maar dat wilt niet zeggen dat deze testen slecht zijn.
Deze testen hebben een gevoeligheid van 25mlu/ml, DA claimt met deze test op de dag van jouw NOD te kunnen testen met betrouwbare uitslag.  Deze testen zijn heel handig in gebruik. Helaas zit er in de verpakking maar 1 test en betaal je 8 euro, dus voor test verslaafden kan dit een dure verslaving zijn.  Ben zelf erg te spreken over deze test.  Op dag 22 van mijn cyclus verloor ik een klein beetje bloed, innesteling! Dag 23 van mijn cyclus: De volgende dag!! Testte ik met de DA test positief. Geen knaller, maar wel een duidelijk streepje.  Dit was 5 dagen voor mijn verwachte menstruatie. Na 10 minuten mag je niet meer naar deze test kijken, omdat deze testen wel gevoelig zijn voor indrogers (zelf niet meegemaakt, de verkoopster benadrukte dit heel erg)

Voordelen:
* Goedkoop (als je eenmalig wilt testen)
* mogelijk om 5 dagen voor NOD te testen.
* duidelijk
* Geen indroger
* duidelijker dan een action test.

Nadelen:
* Geen knal streepje, dus blijft het twijfelen of de test positief is.
* Na 10 min kan er een indroger ontstaan
* voor 8 euro krijg je wel maar 1 test.

Tobenobe:
Ook dit is zo’n test dat maar weinig mensen kennen. Dit is het zusje van Clear blue. Het is een Engelse digitale test. Deze test claimt gebruikt te kunnen worden vanaf 5 dagen voor je NOD, heeft een gevoeligheid van 25mlu/ml. Was heel erg sceptisch over deze testen.
Deze testen hebben een roze kleur (vandaar zusje van”), werken doormiddel van teststrips. Deze test zou dan binnen 5 minuten een resultaat geven “ pregnant/not pregnant”.   Het lijkt een uitkomst voor vrouwen die Clear blue te duur vinden, en voor vrouwen die het lezen van streepjes irritant vinden (1 op de 3 vrouwen leest de streepjes verkeerd!)
Deze test heb ik gedaan 4 dagen voor mijn NOD, uitslag: Not pregnant.

Voordelen:
* Betrouwbaar NA NOD
* 3 of 5 testen in een verpakking
* Geen indroger, omdat je het digitaal afleest.

Nadelen:
* werkt NIET voor NOD
* Goedkoop = duurkoop.
* geen losse test strips te verkrijgen.
* niet duidelijk.
* Denkt heel lang na, ze beloven dat er na 5 min een uitslag komt.. Ik heb 10 minuten moeten wachten.


Waarom niet voor NOD testen?
Tegenwoordig lijken alle zwangerschapstesten het te kunnen; minimaal 4 dagen voor je NOD testen. Maar is dat eigenlijk wel zo handig? En hoe betrouwbaar is dat? Om antwoord te geven op de eerste vraag; Nee, het is niet handig. Hoe moeilijk het ook is om te wachten met testen als je al langer zwanger probeert te worden, het is beter om pas een zwangerschapstest te gebruiken op of na je NOD. Dit omdat er een grote kans is dat je 4 dagen voor NOD positief test. Maar er dan nog heel veel fout kan gaan in de celdeling en/of innestelen. Minstens 90% van alle zwangerschappen gaan fout in de periode vanaf je eisprong tot de dag dat je je menstruatie moet krijgen. Op deze manier weet je wanneer je een miskraam hebt gehad, en dat is geen prettige gedachte.
Om deze reden is het testen voor je NOD ook niet meteen betrouwbaar, juist omdat er zoveel mis kan gaan.

Wat is een indroogstreep precies?
Om hier een duidelijk antwoord op te geven zijn indroogstrepen niet meer dan een “zichtbaar” tweede streepje op de zwangerschapstest. Dat terwijl de test eigenlijk negatief is.  Dit is erg verwarrend.
In alle gebruiksaanwijzingen van de testen staat een afleesdatum. Dat wilt zeggen dat je na de verstreken tijd je de test als “ niet betrouwbaar “ moet beschouwen. Op het moment dat je de test in een straal urine houd, komt het in verbinding met het “ inkt “, het inkt moet over de hele test heen.  Bij bepaalde testen droogt het op, en omdat er nog wat inkt op de test zit zal het opdrogen als een tweede streep. Als je een zwangerschapstest goed observeert kom je er achter dat er een soort diepte verschil zit op de plekken waar de streepjes moeten komen.  Dit zorgt ervoor dat de test goed afleesbaar is, maar het is ook een diepte verschil waar na het opdrogen wat urine in kan blijven zitten.
NB: Bij twijfel of de test positief of negatief is, altijd nogmaals testen.
Weetjes:
– Ik heb de action en Kruidvat test tegelijk gedaan, zelfde urine, zelfde moment. En wat blijkt: De kruidvat test is een heel stuk donkerder dan de test van Action.
Zie foto:
–  Test Tobenobe geeft “ not pregnant “ aan, terwijl action test een licht streepje laat zien. Ook geeft clear blue zonder indicator “ zwanger “ aan!
– DA Drogist  test: 1 dag na innestelingsbloeding positief getest.

Welke test raad jij aan? En waarom

Op de hoogte blijven van nieuwe updates, nieuwe artikels, reviews, ervaringen en meer?
Like: Jonge mama’s blog op Facebook.
Volg: Jonge mama’s blog op Instagram.
Volg: Jonge mama’s blog op Twitter.