Vervelende kwalen derde trimester. 

Een zwangerschap kent vele ongemakken en vervelende kwaaltjes. In de eerste 3 maanden is het vooral (ochtend)misselijkheid, na een week of 13/14 is dit vaak zo goed als verdwenen. Als het einde van het eerste trimester achter de rug is, en je eindelijk kan genieten van het tweede trimester denk je dat je het ergste hebt gehad qua kwaaltjes… Sorry! Niets is minder waar. Het derde trimester staat dan voor de deur.. Het trimester waarin jij je echt bewust bent van je zwangerschap en de komst van jullie kindje..

Helaas ook het trimester met de meest vervelende kwaaltjes.

Hier de meest vervelende op een rij:
1. Vaak (heeeeeel vaak) moeten plassen.
Veel zwangere vrouwen moeten de eerste 3 maanden van de zwangerschap vaak plassen. Dit komt door de groeiende baarmoeder. In het derde trimester word dit alleen maar erger. Door het indalen van de baby, door de bewegingen van de baby en door de druk op je blaas heb je van die dagen ertussen zitten dat je om de 5/10 minuten naar de wc moet. Het hoofdje van de baby duwt regelmatig tegen de blaas aan waardoor je moeilijk kan uitplassen (let op: vergrote kans op een blaasontsteking). Momenteel breng ik mijn dagen vaker door op de wc dan ergens anders haha.

2. Maagzuur.
In het laatste trimester kun je regelmatig (vaak dagelijks) last hebben van brandend maagzuur. Vervelend genoeg speelt dit vrijwel altijd ’s nachts op, dit komt omdat je dan plat ligt en het zuur uit je maag gemakkelijk omhoog kan komen. Het beste kun je een extra kussen gebruiken zodat je wat hoger ligt. Soms helpt het ook om gewoon de andere kant op te draaien.
Ook kun je zuivel producten proberen, alleen is dit niet zo handig want in het laatste trimester moet je al zovaak naar het toilet.

3. Slijm… Slijm.. Slijm…
Sinds 30 weken voel ik mezelf als een slak.. Naast dat ik net zo traag ben als een slak. Laat ik ook een spoor van slijm achter down under als een slak. In het begin van je zwangerschap maakt je lichaam slijm aan dat de baarmoedermond goed beschermd tegen ongewenste bacterien, zodat niets je baarmoeder kan binnen dringen. Aan het eind van je zwangerschap verweekt je baarmoedermond – heb je misschien zelfs al wat ontsluiting – waardoor het slijm in kleine en grote delen loslaat. Het lichaam maakt het slijm wel weer aan.
4. Urine verlies.
Dit komt het meest voor in het laatste trimester, maar vrouwen die al eerder een kindje hebben gehad kunnen hier al in het tweede trimester last van hebben. Op het einde is je bekkenbodem niet meer zoals voorheen, door het gewicht wat je meedraagt kun je urine verliezen. Dit verlies je het vaakst als je hard niest, lacht, snel opstaat, onverwachts draait en door lopen. Het is echt een vervelende kwaal. Vooral omdat je op den duur kan denken dat het vruchtwater is. Het verschil tussen urine en vruchtwater is voor sommige vrouwen moeilijk te onderscheiden.

Een handig lijstje met verschillen: 

– vruchtwater ruikt zoet (ik vraag mij wel af “zoet in welke zin? Aardbei zoet? Appel zoet? Mango zoet?”) 

– Vruchtwater heb je niet onder controle, dus ook al probeer je het op te houden, toch zal het blijven lekken.

– Urine is gelig en troebel, vruchtwater is helder (kan roze zijn), er zitten vlokjes in (schijnt te lijken op een glas water met druppeltjes melk?). Vruchtwater mag nooit groen/bruin zijn. Dan heeft je kindje gepoept in het vruchtwater en is het genoodzaakt om gelijk de verloskundige/gynaecoloog te bellen. 

– Het beste om vruchtwater te onderscheiden van urine is door op bed te liggen en dan op je handpalm blazen. Als je staat dan gaat het hoofdje van je kindje naar beneden door de zwaartekracht waardoor het kan stoppen met lekken.

5. Extreme vermoeidheid.
Veel hoogzwangere zullen dit wel herkennen; je bent net wakker, je stapt je bed uit.. En je gaapt alweer.. Je slaapt slecht en hebt besloten om manlief het bed uit te schoppen en de XXL-voedingskussen in de plaats te nemen. Terwijl het toch lijkt alsof je al dagen niet goed hebt geslapen. Dit is echt heel vervelend, vooral omdat je denkt hoe het zou moeten als je weeen krijgt en je weinig tot geen slaap gehad hebt. Daarom is het belangrijk om je rust te pakken wanneer je denkt het nodig te hebben.  Naast dat je buik enorm in de weg kan liggen, is het zo dat je je geestelijk aan het voorbereiden bent om ’s nachts juist sneller je bed uit te komen voor als je baby voeding nodig heeft.

6. Voorweeën/oefenweeen
Als je al meerdere kinderen hebt kun je tussen de 30/34 weken al wat voorweeën opmerken. Voorweeën veroorzaken normaal gesproken geen ontsluiting, maar kan wel de baarmoedermond weker maken. Ook komen voorweeën – in tegenstelling tot echte weeën – niet regelmatig. Wel kunnen ze al pijn doen. Je kunt zelfs al denken dat de bevalling op gang gekomen is. Het is altijd raadzaam om de verloskundige te bellen als de voorweeen regelmatig komen.

7. Mensen die teveel interesse tonen.
Ja, dit is echt een kwaaltje waar jij je als zwangere in het laatste trimester behoorlijk aan kan ergeren. Het begint vaak vanaf een week of 34 dat mensen vragen of de kleine al geboren is. Als hoogzwangere is dit behoorlijk irritant, je vind dat een buitenstaander te makkelijk praten heeft; een niet zwangere buitenstaande hoeft immers niet te bevallen, terwijl jij nog zo’n 6 weken moet. En in het ergste geval nog wel 8 weken. Een echte remedie hiertegen bestaat niet. Je kunt alleen maar zeggen dat de kleine komt wanneer de kleine wilt komen (met kans dat ze het 2/3 dagen later nog eens vragen)

8. Zwangerschapsdementie.
Uhm, wat wou ik ook alweer typen? (10 minuten nadenken….) oja! Ken je dat, je zit op de bank en plotseling bedenk je je dat je de wasmachine nog moet aanzetten. Je loopt naar de plek waar de wasmachine staat en dan denk je bij jezelf “wat doe ik in vredesnaam hier?”. De laatste weken van de zwangerschap vergeet je dingen erg snel. Dementie heeft zoveel verschillende oorzaken van slaapgebrek tot je prioriteit leggen bij je kindje. Maar wees gerust: na de bevalling gebeurd het steeds minder vaak.
Misschien is het voordeel van dementie wel dat je de pijn van de weeën niet meer kan herinneren na de bevalling.

3 gedachtes over “Vervelende kwalen derde trimester. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s