Bewust nooit meer zwanger zullen zijn.

IMG_8102

Het ene koppel maakt deze keuze na hun eerste kindje, de ander na hun vijfde kindje, weer een ander stel maakt deze keuze zonder dat ze daadwerkelijk een kindje op de wereld hebben mogen zetten en er is een groep die deze keuze nooit maakt! Stoppen met zwanger worden!

Wij maakte deze keuze toen ik nog zwanger was van V.. Een derde kindje stond absoluut op onze planning, maar was meer een toekomst droom. We wisten niet dat het zo snel al zou lukken. Persoonlijk beval ik liever snel achter elkaar, dan dat bijvoorbeeld 5 jaar tussen zou zitten. Dan heb je de bevallingen gewoon achter de rug. Hoef je je nooit meer zorgen te maken over dat je een aantal jaar daarna nogmaals zou moeten bevallen. Nu zijn we klaar, kunnen we heerlijk genieten van het compleet zijn. En kijken we uit naar het moment dat wij over minimaal 20 jaar opa en oma mogen worden!

De keuze om na V. nooit meer een kindje te mogen krijgen maakte wij op basis van een aantal factoren;
– Woon/leefruimte,
– Financiën,
– (on)gemak op pad,
– Psychisch vlak,
– Lichamelijk,
– Aandacht.

Woon/leefruimte:
Momenteel hebben wij een appartement met 2 slaapkamers, wij staan op een wachtlijst voor een grotere woning, deze zal 3 slaapkamers krijgen (met een heel klein beetje geluk 4). Omdat wij het liefst alle kinderen een eigen plekje, waar ze zich kunnen terug trekken, gunnen, willen wij ze een eigen kamer geven. Ook dit zal misschien niet lukken.

Financiën,
Wij vinden het erg belangrijk om later een buffer op te bouwen voor de kinderen, zodat ze hun studie, rijbewijs en inboedel kunnen betalen. Momenteel hebben wij het financieel niet bepaald heel breed, omdat wij sinds 1 jaar bewust onder beschermingsbewindvoering staan (beschermingsbewind is rechtelijk bepaald, maar wij hebben zelf de stap gezet en zelf een betrouwbare bewindvoerster gezocht!, wij zijn nog altijd dik tevreden over haar!!) Dit traject zal nog 3/4 jaar duren, daarna kunnen wij schuldenvrij gaan sparen.

(on)gemak op pad:
Wij kunnen makkelijk met zijn 3e op pad met de auto, de kinderen kunnen achterin en wij kunnen voorin. Net als wanneer ik beide kinderen moet meenemen naar school, wat tot op heden nog niet hoeft. D. houd mijn hand of de wagen vast A. kan dan in de wagen en V. in de draagdoek. Hoe zou dat moeten met 4 kinderen? Ook de tijd wat je kwijt bent voor dat je eindelijk weg kan. Kinderen rond de 7-8 jaar kunnen soms heel lastig zijn met het klaarmaken voordat ze weg kunnen.

Psychisch,
Psychisch is het deel waar verstand en gevoel enorm tegen elkaar botsen, je kunt achteraf behoorlijk teleurgesteld worden in de keuze die je uit je eigen gevoel maakt. Tijdens de zwangerschap van V. waren wij ervan overtuigd dat wij 3 kinderen aankunnen! Tot op heden is dit nog altijd zo!
4 kinderen is voor ons beide een twijfelgeval dan kun je beter de keus maken om voor je verstand te kiezen. Wij vinden het belangrijk om er voor alle kinderen te zijn, dit wordt misschien lastiger met 4 kinderen!

Aandacht:
Dit is een specifiek punt van het bovenstaande, er zijn voor alle kinderen betekend ook alle aandacht kunnen verdelen onder de kinderen. Met 3 kinderen lukt dat prima, alle kinderen hebben meerdere momenten per dag dat ze afzonderlijk van elkaar aandacht krijgen. Dus echt mama/papa – zoon/dochter aandacht. Ook zijn er momenten dat ze allemaal tegelijk aandacht krijgen, zodat de broer/zussen band ook heel sterk wordt en blijft. Met vier kinderen wordt de afzonderlijke aandacht nog meer gesplitst.

Lichamelijk,
Tijdens de zwangerschap van D. had ik bekkeninstabiliteit. Tijdens de zwangerschap van A. zware bekkeninstabiliteit. En tijdens de zwangerschap van V. had ik alleen in de laatste weken last van mijn bekken. Kortom: lichamelijk zou het alleen maar meer achteruit gaat. Voor mijn lichaam zou het fataal kunnen zijn, en ik zou in een rolstoel kunnen belanden (in het extreme geval). Dit wil je niet overkomen als ouder. Dan kun je het beter safe spelen, gewoon genieten van wat je hebt.

Als klein meisje wou ik een groot gezin, minimaal 6 kinderen! Maar nu we eenmaal kinderen hebben, zijn we blij met onze 3 kinderen en hoe het nu is. Helaas zou ik zelf nooit meer meemaken hoe het voelt om zwanger te zijn, hoe het voelt om een eerste test te doen en te twijfelen of het wel echt een streepje is, nooit meer een eerste echo, nooit meer de spanningen van de 20 weken echo, nooit de spanningen over hoe het kindje eruit zou zien.
Maar we zullen wel altijd kunnen genieten van ons gezinnetje zoals het is.
Later hopelijk kunnen genieten van de zwangerschappen van D. en/of V., van onze toekomstige schoondochter.

Wel heb ik gezegd een vierde kindje te overwegen als mannen zwanger zouden kunnen worden haha. Zodat wij, vrouwen, eens kunnen meemaken wat onze mannen ervan bakken tijdens de ontsluitingsweeen! 

Daarnaast heb ik veel respect voor de stellen die 4 – of meer – kinderen hebben! Wij doen het jullie niet na!

 

2 gedachtes over “Bewust nooit meer zwanger zullen zijn.

 1. Roos zegt:

  Ik ben nu 35 weken zwanger van de derde en in ons geval ook laatste. Toch voelt elke week dat ik dichter bij de uitgerekende datum kom ook weer als een afscheid. Het nooit meer zwanger zullen zijn….. precies wat jij beschrijft. Natuurlijk ben ik dankbaar dat ik het drie keer mee heb mogen maken..maar als je 28 bent en je sluit dit hoofdstuk al voorgoed mag dat best een beetje pijn doen. Biologisch gezien kunnen we nog wel 10 jaar door.

  Like

  • Angelique Drossaerts zegt:

   Echt, de laatste weken van de zwangerschaps zijn het pijnlijst als je zo’n keuze hebt gemaakt. Je doet dan alles voor de laatste keer, en dat voelt zo onnatuurlijk. Ook als je bevallen bent, zelfs dan kan zo’n keuze die je zelf hebt gemaakt nog pijnlijk zijn. Onze jongste is nu 3 maanden, vind het nog steeds lastig. Het is precies wat je zegt, we hebben nog minstens 10 vruchtbare jaren te gaan.
   3 kinderen mogen hebben is echt heel leuk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s