Huisarts bezoek – Het spiraal.

IMG_8592

Vrijwel nooit ga ik naar de huisarts voor mijzelf, maar vandaag wel! Het was niet zomaar een afspraak, maar een hele belangrijke als je na de bevalling geen kinderwens meer hebt; het was de dag dat mijn spiraal geplaatst werd.

De dag waar de meeste, ook ik, erg tegenop hebben gezien. Veel vrouwen ervaren het als pijnlijk, vervelend, irritant of vreselijk heftig. Dit werkt niet echt mee als je zelf ook een spiraal wilt laten zetten.

Laten we zeggen dat ik heel gevoelig ben voor menstruatiekramp. Ja echt! Weeën doen meer pijn, maar ben gewoon allergisch voor menstruatiekramp. Laat dat nou net de pijn zijn die vrouwen omschrijven bij het zetten van het spiraal.

Gisteren was ik heel nerveus, heb bepaald niet goed geslapen. Kreeg gewoon buikpijn van het idee alleen al. Vanmorgen was ik nog nerveuzer. En eenmaal in de wachtkamer van de huisarts praatte ik mezelf aan, dat het wel zou meevallen. Q. was meegegaan, aangezien flauwvallen na het zetten kan voorkomen. Dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen, en iemand mee te laten gaan.

De huisarts liep 20 minuten uit, wat niet echt een positieve invloed hebt als je al nerveus bent.

De huisarts heeft eerst een eendenbek ingebracht. En daarna de lengte van de baarmoeder gemeten.
Dit kan een menstruatie kramp geven, bij mij voelde het echter als een soort druk wat moeilijk is om te omschrijven. Het deed geen pijn, echt irritant was het ook niet.. Het was meer het idee dat het pijn “kon” doen, waardoor je gefocust bent op je buikgedeelte.
Prettig is anders!

Toen ze dat eenmaal had gemeten, was het ergste achter de rug zei de huisarts.
De huisarts zei dat ze het spiraal ging inbrengen. Ik lag daar wat te liggen en vroeg mezelf af of er nog iets van kwam. Totdat ze zei dat ze klaar was. Ik was blij, heb er niets van gemerkt. Alsof het nooit gebeurd was.

Wat er wel gebeurde na het zetten van het spiraal is dat er een vloedgolf aan bloed vrijkwam (sorry voor dit onsmakelijke detail, maar ik ben hier liever eerlijk over). Gelukkig zei de huisarts dat ze het zou opruimen, hoefde ik het zelf niet te doen.
*inmiddels, (24u na het plaatsen) vrijwel geen bloedverlies meer

Het spiraal zit er nu (woensdag) 24 uur in, ben er nog erg tevreden over. De eerste dag had ik wel wat krampjes, wat niet eens pijn deed. Want voordat je kon beseffen dat de pijn zou komen vanwege het spiraal, was de pijn alweer weg.

Over 4 weken moet ik terug komen voor controle, dan gaat de huisarts voelen of het spiraal nog goed zit. Dit doen ze door aan de draadjes te voelen, omdat deze op een bepaalde lengte zijn afgeknipt kunnen ze makkelijk bepalen of het goed zit.

Tot zover raad ik het spiraal aan iedere vrouw, die al eens is zwanger geweest, aan.  Het zetten kan door vele als onprettig omschreven worden, maar daarna hoef je gewoon 5 jaar niet aan anticonceptie te denken.  Je voelt het spiraal NIET zitten, als je hem wel voelt is de kans groot dat hij verkeerd zit. Er zitten, na vergelijking met andere anticonceptie middelen, veel minder hormonen in. De hormonen worden afgegeven op een plek waar ze nodig zijn, in de baarmoeder, dus hoeft het niet eerst heel je bloedbaan door (dit is met de pil, implanon, prikpik en pleister wel zo).

NB: het word afgeraden in de eerste instantie om GEEN spiraal te plaatsen voordat een vrouw al een (of meerdere) keren zwanger is geworden.  Dit heeft 2 redenen:
– bij een niet bevallen vrouw is de baarmoedermond gesloten, dit kan extra pijn met zich meebrengen.
– Er bestaat een kans dat na het verwijderen van het spiraal het lang kan duren voordat de vruchtbaarheid terug komt bij de vrouw.

FullSizeRender (15)
Het enige waar ik wel echt bang voor was, was voor de verpakking. De verpakking is namelijk erg lang. Zeker 30 cm lang. Dit komt omdat er in de verpakking ook een inbrenghuls aanwezig is!. Het spiraal zelf is maar 3cm lang en 2,4cm breed.

Let op:
– Wil je ook het spiraal als anticonceptie gebruiken? Je dient dan eerst naar de huisarts te gaan, zodat hij/zij het “recept” voor je klaar maakt, dit moet je ophalen bij de apotheek. En meteen betalen, bij mij kostte het spiraal 161 euro! Dit kan per gemeente, verzekering of huisarts verschillen. Bij de volgende afspraak neem je het spiraal mee.
– De huisarts raad aan om minimaal 1 week te wachten met vrijen, mits je een condoom gebruikt. Maar ik wil je aanraden om minimaal te wachten na de eerste controle (4-6 weken na het plaatsen), dan heb je zekerheid dat het spiraal goed zit, en tot die tijd vrijen met condoom.
– Er is een kleine kans aanwezig dat je partner tijdens het vrijen de afgeknipte draadjes voelt. Mijn huisarts heeft vele spiralen geplaatst en heeft maar 1x meegemaakt dat dit het geval was.
– Ook zal de huisarts adviseren om zelf te voelen of het spiraal nog goed zit. Je doet dit door je vingers in te brengen, hetzij met glijmiddel, en te voelen of je de draadjes nog voelt.  (heb dit zelf nog niet gedaan, durf dat nog niet)
– Je mag NOOIT aan de touwtjes trekken! Hierdoor kan het spiraal verkeerd komen te zitten. Het spiraal kan daardoor uit de baarmoeder komen.

2 gedachtes over “Huisarts bezoek – Het spiraal.

 1. Mathiske zegt:

  Ik heb voor mijn zwangerschap ook al een mirena gehad, dat werkte goed bij mijn endometriose. Toen vond ik het echt heel zeer doen met inbrengen. Ik en mijn vriend voelde de draadjes toch altijd zitten. Nu met mijn eerst volgende menstruatie moet ik een afspraak maken voor een nieuwe mirena en ik vind het dood eng 😂

  Like

  • Angelique Drossaerts zegt:

   Het schijnt zo te zijn dat de draadjes bij sommige vrouwen rond de baarmoedermond krullen. Je zou de volgende keer kunnen vragen of ze de draadjes wat korter afknippen?
   Heb eens gelezen dat veel vrouwen “problemen” krijgen als ze een tweede/derde spiraal laten zetten. Wel echt fijn dat het bij jou wel goed werkte. Dan ben je gewoon voor de komende jaren klaar. Het doet echt minder pijn als je een spiraal laat plaatsen nadat je bevallen bent hoor 🙂 succes voor als je je spiraal weer laat plaatsen. Xx

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s