Gewoon niet: Wat ze je niet vertellen over de bevalling en daarna.

Gewoon niet, is een leuke rubriek over dingen wat je beter niet kunt zeggen of wat er helemaal nooit verteld word.
12421516_10205755966433457_1971407935_n

Je bent bijna uitgerekend, steeds komt de dag dichterbij dat je kleine geboren word. Er wordt veel verteld over de bevalling, maar dit vertellen ze echt niet…………
Let op: geschreven tijdens de zwangerschap, kans op horrormonen.

1.  Een slachtveld down under.
Ja echt, na de bevalling denk je het ergste achter de rug te hebben, deels is dat ook wel zo. Maar na een bevalling loop je echt leeg. Die kraamverband wat je krijgt in je kraampakket, heb je echt nodig. Je komt zelfs te kort. En de geur… Heb je wel eens gespuugd? Ja? Nou, dat ruikt “lekkerder”. De geur is walgelijk.  Ik hoor weleens dat ik bepaalde dingen heel goed kan verwoorden of een naam kan geven. Maar ik ben 3x bevallen, en voor de geur heb ik werkelijk nog geen naam.

2. Buik is enorm elastisch en blubberig.
Na 9 maanden wachten, verheugen en dromen over je kleine is het eindelijk zover gekomen dat hij/zij geboren is. Maar hoe zit het dan met je buik? Na de bevalling is je buik een stukje dunner, alleen is het enorm elastisch en blubberig. De eerste paar dagen kan het zo erg zijn, dat je je eigen buik om jezelf kan heen slaan als een deken haha. De eerste weken mag je geen buikspieroefeningen doen, dus veranderd er weinig. Het kan weken/maanden duren voordat je buik een beetje normaal begint te worden.

3. Tijd om een pruik te kopen.
Door het veranderen van je hormoonhuishouding, valt je haar gewoon uit. De eerste dagen na de bevalling lijkt je haar zo dik en zacht. Na een aantal dagen, met de tijd dat de hormonen minder worden, kun je plukken haar kwijtraken bij het borstelen van je haar. Ook kun je van die “wilde” plukken haar krijgen, zal een foto plaatsen ervan. Dit is echt heel vervelend, want tijdens het stijlen van je haar, kun je die plukken vrijwel niet mooi weg werken. Dit komt trouwens wel weer helemaal goed, een pruik kopen is daarom wel overdreven. Alleen op het moment dat je haar kan gaan verliezen denk je dat je een pruik moet kopen.

4. Standjes proberen om weeën op te vangen.
Voordat je bevalt, heb je misschien wel wat informatie opgezocht over op welke houdingen je kunt bevallen. In praktijk is dit echt niet haalbaar. Er zijn zeker wel 9 manieren om weeën op te vangen, maar tijdens de echte weeën herinner jij je misschien maar 2 houdingen.
Update: Tijdens de bevalling van V., had ik alle houdingen in mezelf opgenomen. Toen het eenmaal zo ver was herinnerde ik mij alleen de houding om de weeën leunend op te vangen.  En de weeën gewoon op bed opvangen (terwijl dat de meest pijnlijke manier is om weeën op te vangen)
Misschien een tip: Print van te voren een plaatje uit, waar alle houdingen op staan zodat je dat ter plekke kunt bekijken.

5. Borsten als sproeiers.
Borstvoeding geven is het mooiste dat er bestaat. Maar de realiteit van de melkproductie die op gang komt is niet zo rozengeur en maneschijn.  Er is een link tussen het huilen van je kindje en het op gang komen van de borstvoeding (toeschietreflex). Het zit zo: Als je kindje huilt, geven je hersenen een signaal naar het deel van de hersenen die onder andere verantwoordelijk is voor het kunnen aanbieden van borstvoeding. Met andere woorden; Als je kindje huilt, dan zijn je borsten net sproeiers… Het spuit er gewoon uit. Ja echt! Tip: Als de borstvoeding nooit op gang is gekomen na de bevalling, door na de geboorte het kindje niet aan te leggen: valt het “lekken” en de stuwing wel mee!

6. Ook je darmen zijn bevallen.
Nee, dit is niet waar hoor, maar zo voelt het eerlijk gezegd wel. De eerste weken durf je gewoon niet te poepen. Terwijl de kraamhulp al vanaf dag 2 vraagt of je al grote boodschappen bent gaan wezen doen. Je voelt je zo leeg na de bevalling. Je hersenen blokkeren gewoon de drang om te moeten.
Als je dan eindelijk jezelf zover hebt gekregen dat je toch naar het toilet bent gegaan, schrik dan niet wat je kan aantreffen. Het lijken je darmen wel, haha, nee maar het kan behoorlijk veel zijn. Inclusief bloedstolsels door het eventuele persen.  Het komt echt wel weer goed.

7. Openbare doos.
Heb jij dat gevoel ook? Dat je je intieme zones alleen wilt laten “bewonderen” door de liefde van je leven? Ik heb dat dus ook. Tijdens en na de bevalling lijkt het wel happy hour. Iedereen wilt het even bewonderen. De gynaecoloog/verloskundige bij de bevalling. Eventuele dienstdoende kraamhulp. Als je pech hebt nog een X aantal stagiaires of assistentes. Na de bevalling moet de kraamhulp kijken (alleen als je hechtingen hebt! Anders kun je het aanbod netjes afwijzen!), als je pech hebt meerdere kraamhulpen, eventuele stagiaires. De verloskundige wilt  altijd even kijken (ook dit kun je netjes afwijzen als je geen hechtingen hebt).
Heb je het daar moeilijk mee als aan het bevallen bent en daarna? Nee. Pas daarna voel je je een openbare attractie. Je gaat je pas achteraf druk maken over of je jezelf wel mooi hebt geschoren.. Of dat je na de bevalling bent doorgelekt, terwijl je dat helemaal niet wilt laten blijken. Of dat ze die te walgelijke bloedgeur ruiken.

8. Na de bevalling nog uuuuuren weeën wegpuffen.
Je denkt er vanaf te zijn.. De baby is geboren.. Ook de placenta.. Baby is gecontroleerd.. Jij bent gecontroleerd.. En jullie mogen na een vermoeide dag naar huis.. Door de adrenaline voel je nog geen pijn. Maar dan.. Dan besef je dat je naweeën hebt. Die weeën zijn gewoon te heftig. Bij normale weeën kun je nog realistisch denken door “ ik zet door want ik krijg er iets moois voor terug”. Tijdens de naweeën kun je jezelf niets positiefs aanpraten. En ze duren lang! Ze kunnen zeker 20 minuten aanhouden per wee. Je word er misselijk van, gaat overgeven. Vaak zijn de naweeën de eerste 24 uur het heftigs.

9.  Wispelturige horrormomen.
Wie zegt dat vrouwen tijdens de zwangerschap heel erg last hebben van hormonen, hebben het mis. Wacht maar tot na de bevalling dan is het nog erger. Een bevallen vrouw kan in 5 seconden een paar verschillende gevoelens hebben. Ze kan gewoon extreem blij en heel erg verdrietig zijn tegelijk. Er is werkelijk waar geen touw aan vast te knopen. Je kunt er geen hoogte van krijgen. Is ze nou blij? Is ze verdrietig? Nou, ze is beide.. En geeft haar altijd haar zin. Dan kun je haar ter vriend houden.

10. Lekker genieten.
Het is zo cliché, maar het is echt waar. Ook al kun je last hebben van alle bovenstaande punten, dan zal je hoe dan ook altijd van je kleine genieten. Moeder worden is het mooiste dat er bestaat. Kinderen zijn het mooiste om te zien opgroeien. En die klachten die je tijdens de bevalling en daarna kunt hebben… Zijn niets vergeleken je van je kind terug krijgt. Zoveel liefde.. Zoveel warmte en zoveel intens geluk. Zelfs van de uitstapjes naar de winkel zal je genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s