UPDATE: 5 weken het spiraal (let op: vieze details)

Aan iedere vorm van anticonceptie zitten voor en nadelen. Wat mij opviel was dat er bij het spiraal zoveel meer komt kijken dan alleen maar even laten zetten en wachten totdat je menstruatie voor de komende 5 jaar uitblijft. Daarom heb ik wekelijks mijn ervaring opgeschreven over het spiraal. Deze ervaringen zijn up to date totdat het moment dat mijn spiraal werd gecontroleerd.

Opgezette buik door het spiraal

Opgezette buik door het spiraal


WEEK 1:
Op de dag van plaatsing, of eigenlijk direct na het plaatsen begon het bloedverlies. De huisarts vertelde dat dit mijn menstruatie was en dat dit een dag of 3 kon aanhouden. Heel de dag had ik af en toe wel een menstruatie achtig gevoel, niet eens zo heel pijnlijk. Het belemmerde mij niet in mijn dagelijkse bezigheid. De tweede dag was het bloedverlies ineens gestopt, gewoon zomaar. Had nergens last van, zelfs niet van de hormonen. Helaas was dit voor korte duur en begon het bloedverlies heel erg terug te komen. Als ik de kleur moet omschrijven houd het dan maar op rood/bijna zwart. Inclusief stolsels. In combinatie met steken in het boven been, dit voelde als hele lichte, bijna niet aanwezige, been weeën.  Daarnaast voelde ik, ondanks inwendig te voelen, soms de draadjes prikken. Het kan zijn dat ik gewoon te gefocust was over het voelen van draadjes.
Spijt: Nee, bloedverlies is eenmaal normaal na het plaatsen van een spiraal.

WEEK 2:
Week 2 was echt een heel bloederige week, gewoon non stop. Het lijkt wel een vergiet (dit meen ik serieus!). Het menstruatie gevoel is nu inmiddels wel weg.  Dag 5 en 6 van week 2 lijkt het bloedverlies iets te minderen. Pff, te vroeg gejuicht. Op dag 7 is het gewoon net als hiervoor.  Ook lijk ik de link te hebben gevonden tussen het spiraal en niet zwanger worden:  Je verliest vaker bloedverlies dan niet, op de dagen dat je bloedverlies hebt, heb je gewoon geen zin in gemeenschap. En op de dagen dat je een keer geen bloedverlies hebt, maak je je zorgen over het eventueel kunnen voelen van de draadjes. Op die manier vrij je nooit meer, dus is er ook geen kans om zwanger te worden.
Spijt: Ja!, ik word zo vermoeid van al het bloedverlies! Het moet stoppen, eindelijk een vorm van anticonceptie waar ik wel tegen de hormonen kan.. Blijft het bloedverlies zo lang en zo erg.

Week 3:
Langzaam lijk ik gek te worden, het bloedverlies is gewoon niet verminderd. Ben nog steeds een lopend kraan. Zit gewoon niet lekker in mijn vel. En mijn buik is te erg opgezwollen (zie foto) zodat ik minstens 15 weken zwanger lijk. Dat terwijl mijn buik na de bevalling heel mooi plat was.  Halverwege deze week lijkt het vloeien iets te minderen. Toch maken we ons zorgen en willen we antwoorden hebben. Zit het spiraal wel goed? Heeft het spiraal wondjes gemaakt in de baarmoeder? Is het spiraal niet beschadigd? En misschien de aller belangrijkste vraag: Kan ik geen bloedarmoede krijgen?
Dinsdag had ik het zo gehad met het spiraal, wou zelf maar eens voelen of ik de draadjes van het spiraal kon vinden. Ik kan je zeggen, als ik dinsdag avond de draadjes had gevonden: Had ik het spiraal er zelf uitgetrokken. Zo slecht voelde ik mijzelf.
De huisarts heeft donderdag de draadjes wel kunnen voelen, met veel moeite. Mijn baarmoeder ligt te ver naar achteren gekanteld (tegen de rug kant aan) waardoor het voor mij onmogelijk is om het zelf te voelen.  Op basis van de echo die ik volgende week krijg en de bloeduitslagen word er bepaald wat er gedaan word. Optie 1 is medicatie om het bloedverlies te minderen. Optie 2 is dat het spiraal er uit gaat, dit heb ik liever niet, want anticonceptie is heel erg belangrijk. De huisarts drukte ook aan de zijkant van mijn onderbuik, dit deed echt vreselijk veel pijn. De andere kant deed helemaal geen pijn. Ze heeft niet verteld waar die pijn vandaan zou komen. Goed nieuws: De bloedwaardes waren goed, dus bloedarmoede kan ik van het lijstje halen.
Spijt: Ja!, nog altijd. Dat ding moet er gewoon uit. Of er moet in ieder geval iets gebeuren waardoor het bloedverlies verminderd.. Daar is zo’n spiraal toch voor? Dat je weinig vloeit en uiteindelijk helemaal niet meer vloeit?!

Week 4:
Zo’n weekend waarin je moet wachten totdat je een echo krijgt duurt lang! Maar eindelijk, het was maandag, de dag dat we eindelijk duidelijkheid zouden krijgen. De afspraak was 19:00 uur.  Had gedacht dat het een uitwendige echo zou zijn, maar na wat rondvragen bleek het om een inwendige echo te gaan. Fijn, denk je er vanaf te zijn en denk je het nooit meer te hoeven doen. Moet het toch nog een keer. Inwendige echo’s zijn al onprettig tijdens de zwangerschap, maar dan doe je het ook ergens voor. Om je kindje te zien. Maar om een inwendige echo te krijgen voor het spiraal maakt het nog onprettiger.  De echo was goed! Het spiraal zit goed!!!! Alleen….. Er zitten 2 cystes (holte gevuld met lucht) in mijn rechter eierstok (terwijl ik pijn had aan mijn linker eierstok). Geen idee wat dit betekend. Maar volgens de gynaecoloog gaat dit vanzelf weg.   Er is wel een beetje duidelijkheid gekomen over waarom het vloeien zo veel en zo lang duurt. De gynaecoloog vertelde dat je een spiraal tijdens de menstruatie moet plaatsen, dit heeft te maken met het “baarmoedermond slijm”. Plaats je hem buiten de menstruatie kun je vreemde bloedingen krijgen. Heel fijn dat de huisarts mij dit ook vertelde (NOT!). Volgens haar maakte  het niets uit. Had het nog specifiek gevraagd voor het plaatsen.  Ook zijn we erachter gekomen welke medicatie de huisarts mijn wilt voorschrijven tegen het overmatig vloeien. De pil! Ironisch, ik kan niet tegen de alle vormen van de pil.  Naast dat je de pil consequent moet  slikken, en ik het type bent die zulke kleine pilletjes weleens kan vergeten, vertrouw ik mijzelf er niet mee. De buikpijn die ik ervan krijg is niet normaal. Plus: dan heb je dubbel zoveel hormonen in het lichaam.   Ik verga nu al van de buikpijn, als ik even loop is het net of mijn buik + ingewanden worden opengetrokken.  Vrijen met het spiraal is vervelend, je voelt gewoon echt de draadjes! Hoe moet ik het uitleggen… Je voelt dat de draadjes uit de baarmoedermond komen, dit is gewoon echt heel gevoelig. Nouja, laten we het erop houden dat het gewoon niet prettig is en je alleen maar bezig bent met de draadjes.
Spijt: Ja, nog altijd! Ik ben de wanhoop nabij. Huisarts neemt de klachten niet al te serieus, wilt mij afschrijven door middel van “de pil”  te slikken, terwijl in het dossier staat dat ik er niet tegen kan. HA wilt hem er momenteel niet uithalen omdat – volgens haar – het lichaam er aan moet wennen. En wilt het liefst afwachten tot haar eigen controle in maart (met kans dat ze toch blijft aandringen op de pil). Het is nog steeds maar goed dat ik zelf de draadjes niet kan voelen, anders was het spiraal er meteen uit gegaan.

Week 5:
Eindelijk, een week met goed nieuws! Ben zo blij dit eindelijk met jullie te kunnen delen.. Nee, het spiraal is er niet uit. Het vloeien is op een of andere dag vanzelf gestopt, ik heb hier geen pil voor hoeven te slikken. Oke, wat betreft het bloedverlies…. Het is niet geheel gestopt, maar het is veranderd van een slachtveld naar een 5 tal druppels  per dag!!! Dit is zoals het hoort. Alleen nu is het vloei-probleem opgelost. De andere dingen zijn nog aanwezig. Hopelijk trekt dat ook gewoon weg. Ook zijn de draadjes niet meer te voelen.  Momenteel ben ik dus blij. Maar ben niet blij met de handelswijze van de huisarts.
Spijt: Twijfel. Na bijna 5 weken te hebben doorgezet is het vloeien wel gestopt, maar wie zegt dat het niet meer in dezelfde hoeveelheid terug komt?

 

Conclusie:
Het spiraal kan een prima alternatief zijn voor vrouwen. Maar laat je van te voren wel goed inlichten! Zoek informatie op, hoor niet alleen de positieve verhalen van de huisarts.
Plaats het spiraal tijdens een menstruatie. Als je hem na een bevalling wilt plaatsen, plaats hem dan minimaal 10 weken na de bevalling (daarvoor is er een verhoogde kans op het “ doorboren” van de baarmoeder, omdat de baarmoeder nog erg papperig is).  Mild bloedverlies is normaal, dit kan tussen de 3-5 maanden aanhouden. Met mild bloedverlies word bedoelt dat het is op te vangen met een inlegkruisje.   De draadjes voel je gewoon zitten tijdens het vrijen, ook je partner voelt ze. Huisarts heeft in haar carrière maar 1x meegemaakt dat een koppel de draadjes voelde. Dit is onzin. Niet iedereen durft hierover te praten.
Als alles goed zit, je kunt tegen de hormonen, je hebt verder geen klachten en je vloeit niet overmatig is het een geweldige vorm van anticonceptie!
Werkt het spiraal wel “goed”, maar heb je klachten dan weet je wel meteen hoe het spiraal een zwangerschap voorkomt.  Je hebt nooit meer zin (libido is gewoon lager dan 0,0) door het vloeien heb je geen zin. Door de buikpijn heb je geen zin. Kortom: Je vrijt nooit meer, dus word je ook niet zwanger. Het libido kan ook (gedeeltelijk) terug komen.

3 gedachtes over “UPDATE: 5 weken het spiraal (let op: vieze details)

  1. Monique zegt:

    Ik heb het spiraaltje ook 3 kwart jaar gehad, aldoor maar bloedverlies/spotting gehad. Om gek van te worden, toen toch de keus gemaakt om hem te laten verwijderen. Na diverse anticonceptie pillen nu inmiddels de implanon laten plaatsen, dit bevalt 100x beter dan het spiraaltje!

    Like

  2. Mathiske zegt:

    Dat ding is echt een ramp, ik heb m nu ook n week of 3, nog steeds vloeien.. heel licht, maar toch nog steeds. Dalijk de huisarts bellen voor controle! Ik word er moe van, nu al 😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s