Zijn tienerouder vooroordelen gerechtvaardigd?

 

 

Als tienermoeder kun je veel te verduren krijgen, mensen in de omgeving hebben bijna altijd een vooroordeel. Maar in hoeverre zijn deze vooroordelen rechtvaardig? Hier een aantal voorbeelden wat men tegen je kan zeggen of denkt.

Allereerst wil ik graag mededelen wat ik versta onder “tienermoeder”, een tienermoeder is een tiener (het woord zegt het al) die moeder is geworden tussen de leeftijden van 13-19 jaar.  Zelf vind ik Jonge moeder een veel betere verwoording.

“Je bent een hoer, omdat je kinderen hebt op jonge leeftijd”
Dit is echt de meest zwakzinnige opmerking, die je als buitenstaander, kunt maken. Er word van te voren al uitgegaan dat je, als moeder, voor iedere jongen op haar rug ligt.
Dus omdat ik 3 kinderen heb, van allemaal dezelfde vader, waar ik vrijwillig seks mee heb en notabene met hem getrouwd ben. Ben ik een hoer? Welke definitie van het woord “hoer” hebben sommige mensen?

“De vader van je kind zal wel bij je weg zijn”
Waar halen sommige mensen het lef vandaan om hier meteen vanuit te gaan? Tuurlijk, in sommige situaties laat de vader het afweten, maar echt niet bij iedere tiener meid die zwanger word. Sommige jonge mannen durven wel hun verantwoording te nemen. Maar gewoon het feit dat hier meteen vanuit wordt gegaan, zegt meer over degene die jou dit verteld dan over jezelf.

“Laat me raden… Pil vergeten zeker?”
Vanzelfsprekend, zelf denk ik ook dat sommige meiden dit als excuus geven. Voornamelijk aan de ouders, omdat ze bijvoorbeeld niet open durven zijn over de kinderwens. Maar het is zeker mogelijk om door de pil heen zwanger te worden, simpelweg omdat de betrouwbaarheid van de pil achteruit gaat na het ziek zijn (lees: overgeven en diarree). Om er dan maar vanuit te gaan dat iedere tienermoeder de pil vergeten is? Nee, dat is gewoon oneerlijk.

“Maar bij 16 and pregnant/Teenmom (mtv)……”
Bij dit soort programma’s word alles extra aangedikt. Ze zijn specifiek opzoek naar zwangere tienermeiden die naast hun weg naar het ouderschap ook nog eens problemen hebben. Dit is gewoon een lage opmerking, want niet alle tienermoeders zijn zo.

“Oudere stellen zijn beter in staat om kinderen groot te brengen”
Nee, onzin. Jongere stellen zijn vaak flexibel hebben genoeg energie en kunnen zichzelf makkelijker aanpassen. Oudere stellen hebben vaak eerst carrière willen maken, waardoor ze op het moment dat ze aan kinderen beginnen extra vermoeid zijn, minder flexibel en hebben vaak meer stress vanwege het continu omhoog willen klimmen vanwege hun carrière. Jongere ouders zijn net zo goed in staat om kinderen op te voeden.
Tuurlijk zal je tienermoeders hebben die het ouderschap niet zo serieus nemen, maar er zijn ook 30+ers die het ouderschap een grapje vinden. Een goede moeder zijn is NIET leeftijdsgebonden.

“je gooit je leven weg, je had het beter kunnen laten weghalen”
Kinderen gooien zeker je leven niet weg, kinderen verrijken je leven.  Met kinderen kun je gewoon een deel van je oude leven blijven houden, alleen zullen er aanpassingen plaatsvinden. Maar of dat dan meteen ook de reden moet zijn waarom andere – vaak totaal onbekende – de conclusie trekken om het kindje dan maar meteen weg te laten halen gaat gewoon een brug te ver. Het gaat – in mijn ogen – meerdere bruggen te ver. Zolang een buitenstaander niet hoeft te betalen voor de luiers ect hoeven ze niet te oordelen wat goed of slecht is voor je.

Inmiddels heb ik geleerd dat het geen zin heeft om met deze personen überhaupt in discussie te gaan.  Je kunt veel mensen, over het algemeen mannen, niet wijsmaken dat een tienerouder zijn niet meteen slecht is. Tegenwoordig ben ik hier echt makkelijk in geworden. Ik vraag ze standaard altijd of ze zelf kinderen willen in de toekomst. 9 van de 10x willen ze dit wel. Vervolgens vraag ik of ze – wat ze tegen mij, en andere, zeggen – ook tegen hun eigen kind zouden zeggen in dezelfde situatie. Daar hebben ze niet altijd wat op terug en laten ze je daarna met rust 🙂 

Wij zijn juist blij dat het zo gelopen is, een leven zonder de kinderen is gewoon niet voor te stellen.

Je kunt andermans situatie niet beoordelen door middel van vooroordelen, dus de vooroordelen die je hebt over jonge ouders zijn zeker niet meteen gerechtvaardigd. Je mag pas oordelen als je de desbetreffende persoon persoonlijk hebt gevraagd  hoe zijn/haar situatie in elkaar zit.

Wat wij zouden doen als 1 van de kinderen later thuiskomt met de boodschap dat ze moeder of vader worden, vertel ik in een ander, uitgebreid, artikel!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s