Zijn 3 kinderen zwaar?

 

Heel vaak krijg ik de vraag hoe het leven is met 3 kinderen, hoe zwaar het is en of het verloopt zoals ik van te voren had verwacht.

Daarom vandaag een uitgebreid artikel over hoe wij het ouderschap ervaren.
Allereerst is het van belang om te vertellen dat iedereen het ouderschap anders ervaart.

Toen wij erachter kwamen dat wij een derde kindje zouden verwachten binnen 9 maanden, waren wij natuurlijk allebei geschrokt. Dit hadden wij niet zo snel verwacht. Een derde kindje wouden wij zeker, maar niet ruim 5 maanden na de bevalling van A.. Ondanks dat hebben wij besloten er het beste van te maken; waar een wil is is een weg, een weg die wij zeker willen bewandelen.

We hadden eerst beide wel een aantal vragen, hoe we bepaalde dingen zouden oplossen. Deze vragen lagen het meeste in de richting van het aandacht geven en op pad gaan met 3 kinderen.  Als je pas gewent bent om met 2 kinderen op pad te gaan, dan is het een stuk moeilijker om te bedenken hoe je datzelfde wilt gaan doen met 3 kinderen. Wat als ze beide voeding moeten hebben? Of beide een schone luier nodig hebben…

Wij zagen het niet zitten om een duo wandelwagen te kopen. Ik had immers net een nieuwe wagen (eenpersoons), en het zou zonde zijn om deze niet te gebruiken. Ook hebben wij geen ruimte om een duo wagen neer te zetten in huis. Toen heb ik besloten om een draagdoek aan te schaffen. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds plezier van.

Qua aandacht geven aan de kinderen hebben wij een ritme gekregen wanneer wie aandacht krijgt. In het begin was dit allemaal lastig, vooral direct na de bevalling. Daarna zijn wij helemaal in een goed ritme terecht gekomen. We hebben het ritme zo kunnen krijgen dat alle kinderen afzonderlijk van elkaar aandacht krijgen en ook aandacht met zijn 3e samen. Dat is natuurlijk het allerleukst, als ze alle 3 samen aandacht krijgen.
D. naar school brengen is altijd weer een feest. D. houd de wagen vast, A. zit in de wagen en V. is mijn draagbare kacheltje in de draagdoek.

Het ritme van de gehele dag loopt ook zoals het moet lopen. Ik maakte mijzelf druk met de vraag “wat als A. en V. tegelijk voeding moeten hebben”.  Een vriendin, die ook 2 kindjes snel naar elkaar kreeg, had een hele goede tip! Tussen de voeding van A. en V. zit 1 uur. Voorbeeld: V. krijgt om half 7 de eerste fles, A. om half 8. V. krijgt om half 11 de fles, A. krijgt om half 12 een boterham ect.  Op deze manier krijgen ze ook niet tegelijk een nieuwe luier aan (uitzonderingen nagelaten).
Dit werkt heel goed!

Tijdens de zwangerschap dacht ik altijd dat het heel zwaar zou zijn, 2 kindjes die maar 14 maanden schelen qua leeftijd. Had ook veel verhalen gelezen dat de overgang van 1 naar 2 kinderen veel gemakkelijker was dan van 2 naar 3 kinderen. Voor ons geld dit niet. Wij vinden het erg meevallen, de overgang van 2 naar 3 is minder zwaar. Dit komt vooral omdat A. nog “klein” was toen wij V. zouden verwachten, dus dan zit je nog in dat ritme van een baby.

Nu is D. bijna 5 jaar, V. 3 maanden en A. 17 maanden. Het gaat prima, we zitten zo goed in ons nieuwe ritme. Het voelt gewoon alsof het altijd al zo geweest is. Alsof wij altijd al met zijn drietjes waren. Wij kunnen ons ook geen leven meer voorstellen zonder onze 3 kinderen.

Ouderschap is het mooiste avontuur dat er bestaat.. Je kunt de hele wereld rond reizen, je kunt leven in het romantische Rome, je kunt bergen beklimmen, je kunt uitzoeken of wij ooit – over heel wat jaar – kunnen leven op Mars… Maar geen enkele bovenstaande uitdagingen kan tippen aan het ouderschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s