Keerzijde social media : Cyberpesten

13045460_10206210256790432_877076081_n

Tegenwoordig is social media echt een deel van ons leven geworden. Wij maken er allemaal gebruik van, je kunt elkaar via het internet laten weten hoe het met je gaat, wat je allemaal doet, je kunt nieuwe mensen leren kennen en je kunt de liefde van je leven tegenkomen op het internet.
Helaas is er ook een keerzijde van het social media: cyberpesten.

Maar wat is cyberpesten eigenlijk?
Cyberpesten is een variant op het face to face pesten, je beledigd iemand, je scheld iemand uit, je maakt iemand zwart. Het lichamelijke geweld is ingeruild voor geestelijk geweld. Wat cyberpesten zo lastig maakt, in tegenstelling tot het normale pesten, is dat het geheel anoniem kan gebeuren.  Op deze manier kan het pesten heel lang door gaan, zonder dat iemand weet wie erachter zit.  Er zijn nog vele andere, heftige, aanwijzingen die betrekking hebben tot cyberpesten (denk aan nepaccounts aanmaken).  Wanneer mensen het over jou hebben, en dus achter je rug om slecht praten, is ook een vorm van cyberpesten.  Veel mensen weten niet dat ook cyberpesten behoorlijk wat invloed kan hebben op het zelfbeeld van de gepeste.
Wie pesten er allemaal?
Over het algemeen is het bekend dat cyberpesten het vaakst voorkomt wanneer de kinderen tussen de 10-14 jaar zijn. Helaas zijn er ook jongere kinderen die zich verdiepen in het pesten van anderen, maar ook oudere/volwassen mensen maken gebruik van het cyberpesten, omdat het allemaal heel erg makkelijk is om achter een schermpje allemaal “stoere” woorden te schrijven.

Wat kun je er tegen doen?
Als je op school zit kun je naar je leraar stappen, helaas – doordat het anoniem kan gebeuren – is het lastig om iemand hiervoor te beschuldigen. Ook als jij een vermoeden hebt wie er achter zit, is het lastig om het te bewijzen. Het beste kun je
1. De personen verwijderen/blokkeren (helaas hebben cyberpesters al heel snel een nepaccount aangemaakt)
2. Negeren. Soms kan dit behoorlijk lastig zijn.
3. Voor jezelf opkomen, de confrontatie aangaan.
4. Altijd met iemand erover praten (ouders/leraar/forum/vriend(in).
5. Bij eventuele plaatsing van foto’s/video’s zo snel mogelijk contact opnemen met de desbetreffende website en een verzoek indienen tot het verwijderen van deze bestanden (LET OP: In een aantal gevallen heeft dit geen zin in verband met de mogelijkheid dat andere mensen alles kunnen kopiëren waardoor het al teveel verspreid kan zijn).
6. Natuurlijk kun je altijd aangifte doen!
7. Verzamel overal bewijs van!

Sinds dat ik bepaalde keuzes heb gemaakt, die mijn leven tot zover wel verbeterd hebben, is het nadeel wel het bijbehorende cyberpesten (mensen die er niet tegen kunnen dat je zelf gelukkiger bent, en daarom maar gaan cyberpesten).
Ik krijg beledigende berichten op Facebook.. over mijn kinderen.. Over mijzelf.. En dat terwijl de andere partij (mijn ouders) iedereen doet geloven dat ik degene ben die begonnen is met berichten versturen: Ik heb toch echt het bericht verzoek geaccepteerd, wat dus betekend dat ik NIET degene ben die dat bericht verstuurd heeft. Van mensen die niets te maken hebben met deze situatie. Wanneer mensen mijn kinderen beledigen, kopieer ik dat gedrag en doe ik hetzelfde bij hen, al is dit juist net wat ze eigenlijk willen!
Ik kan mijzelf heel goed voorstellen hoe vreselijk het is om online (door) gepest te worden.   Het is echt van het belang om hier sterk in te blijven staan. Je kunt het het beste negeren, maar het is logisch dat wanneer ze jou willen raken op een bepaald onderwerp je dan gewoon verlicht bent om iets terug te zeggen.  Zoals je bij mij misschien kunt zien bestaat het cyber pesten (of eerder irriteren) voornamelijk uit beledigen, schelden, leugens en zwartmakerij bestaat. En dit zijn slechts een aantal voorbeelden uit velen. Puur alleen omdat het blijkbaar strafbaar is om een weloverwogen beslissing  te maken (tja, niet strafbaar volgens de wet, maar wel voor bepaalde personen).

Mijn beste tip: Probeer het echt te negeren. Laat andere maar negatieve aandacht vragen door jou ermee proberen te kwetsen maar zelf weet je echt beter en weet je dat je bepaalde dingen wel kunt (ook al zeggen andere dat je bijvoorbeeld nutteloos bent).  Ga opzoek naar lotgenoten. Er zijn vele fora’s die je hierbij kunnen helpen.  Waar je je steun en herkenning kunt vinden. Wat mij helpt is om er met mensen over te praten  die je ook echt vertrouwd, juist vanwege de belastende informatie (want het gaat nog veel verder dan dit, doodwensen zijn in vergelijking nog “mild”).
Krop het NOOIT op, dat maakt je alleen maar benauwd! 

NB: In mijn voorbeelden heb ik bepaalde informatie (zoals naam/profiel foto) en niet-relevante/belastende informatie weggevaagd.

2 gedachtes over “Keerzijde social media : Cyberpesten

  1. Anoniempjuhhh!! zegt:

    Heftig verhaal zeg… Mensen die alleen op internet durven te pesten zijn al helemaal zwak. Maar wat ik nog vreselijker vind! Is dat kinderen er bij betrokken raken. Kinderen die zich niet zelf kan verdedigen, kinderen die zonder pardon op internet wordt gezet. Ze denken dan alleen maar vaak aan om dan de ouder van de kids ermee te pesten maar wat ze vergeten is dat de kinderen open en bloot op internet worden gezet wat gewoon een gevaar kan zijn. Tegenwoordig zitten zoveel pedo’s op internet die naar jonge kinderen kijken, daar wil je toch niet aan denken?! Als je echt om je kleinkinderen geef dan zou je ze beschermen. Dan maakt het niet uit of je ruzie hebt met de moeder van de kinderen. Maar al sowieso, je maakt toch teen ruzie met je eigen kind?! En ook nog is gestraft worden dat de man z’n lul in z’n broek moet houden :s hoe kom je anders aan kleinkinderen. Ik ken jullie niet, maar heb het idee dat ze meer geeft om haar zelf dan om haar kleinkinderen en eigen dochter… Je bent dan echt ziek hoor! En wie gezegd heb over ” die lelijke kut kinderen” die is helemaal kansloos! Meid, je hebt prachtige kinderen. ( had jullie gezinsfoto’s ook hierop gezien) Ze zijn gezond, ze zijn knap en zien er gelukkig uit! Denk ook dat je een wijze keuze hebt gemaakt. Mensen die jou en je gezin lastig vallen en beledigen zijn of jaloers, ongelukkig en vooral levenloos. Erg rottig dat jij dit mee moet maken. Maar laat je niet gek maken door mensen die negatief over je praat. Je hebt zeker gelijk dat je ze negeert, want fatsoenlijke gesprekken kan je zo niet voeren. Die mensen moeten zich diep schamen!
    Sterkte meid! xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s