UPDATE: spiraal na 5 maanden.

13336390_10206427847150055_440795147_n

5 maanden geleden plaatste ik een spiraal. De eerste 5 weken waren een drama en had ik spijt dat ik überhaupt een spiraal heb laten plaatsen, maar hoe is dat nu? Is het spiraal nog steeds een rotding? Of valt er wel mee te leven? Vandaag een update hoe de afgelopen maanden verlopen zijn.

Na mijn eerste update is er het een en ander veranderd. Het vloeien was zo goed als helemaal gestopt. Ik merkte aan mijzelf dat ik mijn energie weer begon terug te krijgen, op dat moment merk je pas wat voor een impact veel vloeien heeft op het lichaam. Ik had een stuk minder hoofdpijn.

Het is een paar weken heel erg goed gegaan, de eerst volgende menstruatie duurde 5 dagen (wat ‘normaal’ is). Wel had ik last van bepaalde klachten zoals steken in mijn bovenbeen. Lichte buikpijn (zeker niet pijnlijk, meer vervelend/zeurderig).

Na zo’n 28 dagen kreeg ik opnieuw symptomen dat mijn menstruatie eraan zat te komen, alleen was dit echt een twijfelgeval; zo’n stress situatie.  Deze cyclus deed mij namelijk verdacht veel denken aan de derde zwangerschap, waar ik een innestelingsbloeding had. De kleur was donker rood en het was slijmerig. Met de menstruatie was het precies zo. Doordat ik enorm bang was dat het een zwangerschap zou kunnen zijn, begon ik ook last te krijgen van symptomen. Je hersenen kunnen je behoorlijk voor de gek houden. Heb 2 dagen in spanning gezeten, vol met zenuwen. Zelfs een negatieve zwangerschapstest kon mij niet gerust stellen. Totdat het allemaal ineens losbrak. Ben nog nooit zo blij geweest om te menstrueren (haha), dat heb ik geweten ook… De menstruatie duurde iets langer dan 2 weken, alweer zoveel dat je er vermoeid van raakt en hoofdpijn krijgt.  De bijbehorende krampen waren niet normaal, als ik zeg dat ze voelde als weeën overdrijf ik zeker niet.  Tijdens deze cyclus had ik spijt van het spiraal, zonder spiraal had het waarschijnlijk geen 2 weken geduurd.

De laatste menstruatie tot nu toe was te vergelijken met de eerste menstruatie zoals ik hierboven besprak.  Duurde gemiddeld een dag of 5. Het vloeien was op dag 1 & 2 het heftigs, daarna werd het minder en werd het leefbaar.

Conclusie na 4 maanden:
De eerste weken kunnen bestaan uit alleen maar doorzetten (tenzij je helemaal nergens last ban hebt).  Op een gegeven moment wordt het zeker beter. Helaas wel met dalingen, kans op veel langdurige menstruaties, buikpijn, steken in benen.  Wat wel opvalt is dat het spiraal wel effect heeft op hoe ik mijzelf voel. Wanneer ik bijvoorbeeld last heb van stress dan reageert mijn lichaam, sinds het plaatsen van het spiraal, met buikpijn.. Echt heel vaag. Het positieve hieraan is dat je wel een soort van ingebouwde stressmeter hebt.
Waar ik in mijn eerste update nog zo stellig was wat betreft het extreem verlaagde libido (leek een soort van te snappen hoe een spiraal een zwangerschap voorkomt) is het nu helemaal weer goed gekomen.  De draadjes voelt je partner niet meer, het zou nog wel kunnen voorkomen dat ze wel voelbaar zijn. Het is ook afhankelijk van wat je baarmoederstand is.
Ben nog wel steeds van mening dat je een spiraal beter kunt plaatsen als je al een kind(eren) hebt. Als  je nog geen kinderen hebt kun je echt beter voor andere alternatieven gaan zoals het hormoonpleister (Evra) of de pil. Dit omdat het plaatsen erg pijnlijk kan zijn omdat de baarmoeder wat wordt opgerekt, als je nog geen kinderen hebt gehad staat je baarmoedermond nog dicht.
Spijt:  Over het algemeen heb ik geen spijt meer van het spiraal, in het begin is het even doorzetten. De menstruaties zijn erg rommelig en je kunt last krijgen van zwarte stolsels, een opgeblazen gevoel en de normale klachten. Buiten de menstruaties is het een prima ding, het doet waar het voor bedoeld is.

6 gedachtes over “UPDATE: spiraal na 5 maanden.

 1. Katja zegt:

  Een jaar heb ik de spiraal gegeven, nadat ik mijn eerste kind kreeg. Het leek me ideaal. Hierna heb ik het laten verwijderen. Wat een drama! Mijn lage rugpijn werd er door verergerd en kreeg tot 2x toe spit. Ik bleef vloeien en voelde mij dat jaar niet lekker. Toen maar weer aan de pil gegaan. Zit er na 2 prachtige kinderen sterk aan te denken om me te laten steriliseren. Ik wil geen kinderen meer en geen hormonentroep meer slikken. Ben daar helemaal klaar mee! Maar goed, het is wel een hele stap…

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Het lijkt ook ideaal! 5 jaar geen omkijk ernaar. Je bent 5 jaar beschermd. Je zou niet veel moeten merken van de hormonen, omdat het op de juiste plaatst terecht komt. 5 jaar NIET menstrueren. Heel veel vrouwen zijn heel erg positief erover.. Lijkt een droom toch? Totdat je er 1 hebt laten zetten en je beseft dat je wakker word in een nachtmerrie. In jouw geval is het echt maar goed dat je het spiraal eruit hebt laten halen, dan heeft doorzetten geen zin meer. Uiteindelijk ga je er dan zelf ook aan onderdoor. Heb hier ook ’s avonds op bed gezeten met het gevoel dat mijn rug helemaal gebroken was (dat gevoel is nu gelukkig weg). Sterilisatie is wel een hele zware stap, hier moet je wel echt zeker van zijn. Sterilisatie van een man is makkelijker onomkeerbaar dan van een vrouw. Merk je verschil nu je de pil weer slikt? Zijn de klachten weg gegaan?
   Welke keuze je ook maakt, het is altijd de goede :), maar zolang je twijfelt kun je beter wachten. Zeker met zo’n beslissing. Succes.

   Like

 2. Joy zegt:

  Oeh, ik herken wat je schrijft. Zelf ben ik nog geen moeder, maar heb ik sinds mijn 15e al een spiraal omdat mijn menstruatie zo heftig was en de pil niet goed werkte voor mij. De spiraal heb ik nog steeds, maar ik twijfel eigenlijk al jaren of hij er niet beter uit kan… Inderdaad veel hoofdpijn, buikpijn en zelfs grote cystes gehad. Zo pijnlijk! Gelukkig beschrijf je die pijn met weeen, dus dan weet ik dat het niet nog veel erger wordt dan ik al gevoeld heb, haha!

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Als je twijfelt of je je spiraal er wel of niet uit wilt laten halen, zou je misschien de Evra Hormoonpleister kunnen overwegen. Had zelf met de pleister het minst last van de hormonen. Alleen verminderd de betrouwbaarheid als je boven de 90 kilo weegt en/of de pleister gedeeltelijk los laat.
   Hmm, wat hebben ze gedaan aan jouw cystes? Zijn deze vanzelf weg gegaan? Of hebben ze dat operatief verwijderd? Bij mij hebben ze een cyste gevonden in de eierstok, is gekomen door het spiraal. Als jij het spiraal al jaren hebt en je hebt nog altijd dezelfde klachten, dan geeft het weinig hoop voor mijzelf. Sterkte voor de periode dat je hem nog hebt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s