Gewoon niet: Zeggen tegen een zwangere vrouw

13487451_10206531587703504_467575259_n

Als zwangere vrouw krijg je zoveel vragen en opmerkingen naar je toe gegooid, zowel van kennissen, je partner en zelfs van vreemden. Ook al bedoelen ze het goed, op dat moment komt het niet zo over, door de hormonen interpreteer je de opmerkingen en vragen anders dan dat ze bedoeld zijn.  Lees hier mijn top 10 van de meeste ergernissen die ik tijdens mijn 3 zwangerschappen gehoord heb.
Let op: Geschreven tijdens zwangerschap V., kans op horrormonen!

 

1.Weet je al wat het wordt? (met 8 weken zwangerschap!)
Deze vraag heb ik serieus een paar keer mogen ontvangen. Je vraagt je serieus af of dit een serieuze vraag is.  Ja ik weet wat het wordt! Het wordt namelijk een hele mooie baby J Met 8 weken is het onmogelijk om het geslacht van je kindje te weten. Met 12 weken is het gissen. Met 14 weken kunnen ze het met wat meer zekerheid zeggen. Pas tussen de 16-20 weken kunnen ze het definitief zeker weten, en dan nog is er een kans dat je een foutieve geslachtsbepaling gehad hebt.

2. Mag ik even je over je buik aaien/wrijven?
NEE! NEE! NEE! En nog eens NEE! Gewoon afblijven! Niet doen. Laat onze buikjes met rust. En al helemaal als je gewoon een random persoon bent die wij echt niet kennen, echt, afblijven!!!!!!!  Onze buikjes zijn heilig en niemand mag eraan komen.

3. Partner: Ben je niet bang dat je straks de extra kilo’s niet kwijtraakt?
Ben jij niet bang dat je straks nog minder tijd hebt voor jezelf? (devil) Maar even serieus schat; Straks hebben we 3 kinderen dat is druk zat. Dan heb ik genoeg beweging en dan gaan de kilo’s er echt wel vanaf.

4. Partner: De vorige bevalling was een hel of ben je dat vergeten?
Heel erg bedankt voor de motivatie. Ik hou ook van jou!

5. Ooit getwijfeld of je het zou laten weghalen?
Wat is dat nou voor een vraag? Ik ga toch ook niet vragen…. Nou ja, laat ook maar!

6.  Hebben jullie al een naam? Ja? Mag ik die weten?Ja momenteel hebben we al een naam voor onze kleine. We noemen hem/haar kleine verstopper zodat als we straks het geslacht weten, de kleine alsnog kleine verstopper kunnen noemen om zo niet bewust of onbewust ons zelf verpraten over wat het geslacht is. Oh je bedoelt de echte naam? Nee, die mag je niet weten. Het geslacht ook niet. Je kunt wel gaan gissen of het een jongen of meisje word en daarbij een bijhorende naam bedenken, maar sommige dingen moeten gewoon een verrassing blijven. Waarom? Nou, als het goed is heb ik net de reden daarvoor gegeven.

7. Heb je alle zwangerschapsdozen al aangevraagd?
Een paar dagen nadat we deze derde zwangerschap bekend hadden gemaakt via Facebook, kreeg ik een tijdlijnberichtje of die zwangerschapsdozen iets voor mij zou zijn. Met idee erachter of ik het wel had aangevraagd al. JA wat denk je? Dit is de derde zwangerschap, ik ben heel erg bekend met het aanvragen van deze dozen. Gewoon niet vragen, iedere zwangere is op de hoogte van deze dozen. Ik vind het heel irritant.

8. Hoe voel jij je/hoe gaat het?
Het lijkt een aardige vraag, maar eigenlijk  is het vragen naar  de bekende weg.
Ik voel mij zelf eigenlijk wel heel erg zwanger, en dat zal de komende 9 maanden niet veel anders worden. Tja, misschien dat ik over een paar maanden last van mijn bekken en rug ga krijgen.   En daarnaast voel ik mezelf vaak een attractie.

9. Weetje zeker dat het er maar 1 is?
Wij, vrouwen, voelen ons heel ongemakkelijk bij deze vraag. Door deze vraag denken wij dat we zo “zwanger” zijn, dat het er meer zijn. NIET VRAGEN!

10. Wist je dat je geen rauwe kaas, filet americain en leverworst mag?
Ja het hele lijstje wat een vrouw wel en niet mag tijdens de zwangerschap ken ik uit mijn hoofd. Herinner mij er niet aan. Waarom verteld iedereen dingen die ik al weet? Daarnaast: tijdens de zwangerschap heb je weinig keus in wat je wilt eten. Soms heb je eenmaal zin in een panini broodje met mozzarella, tomaat en pesto. Soms heb je zin in crackers met leverworst. Door de hormonen heb je ineens veel meer zin in producten waar je nooit zin in had.

Neem dit artikel met een korreltje zout. Uiteindelijk is alles goed bedoelt.  Een zwangerschap brengt zoveel vragen met zich mee, dat mensen gewoon onbewust bijna alles op de verkeerde manier zeggen.

Waar kan jij je aan ergeren tijdens de zwangerschap?

6 gedachtes over “Gewoon niet: Zeggen tegen een zwangere vrouw

 1. Samantha zegt:

  Ja heel herkenbaar dat mensen die je nog nooit eerder gezien hebt je opeens over je buik komen aaien of zowat elke week dezelfde mensen tegenkomt en deze elke week opnieuw vragen hoe lang je nog moet alsof het al niet lang genoeg duurt zo lijken de weken al helemaal niet om te gaan en de irritantste vond ik nog de is het gepland of was het een ongelukje? Maakt het iets uit als ik heb besloten om mijn kindje te krijgen?

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Als jij en je vriend besluiten om samen nog een kindje te krijgen en ik kom je tegen… Dan zal ik ook even wrijven haha.. Nee geintje :).
   Oja, de wekelijkse “hoever ben je nou” vraag. Het gaat inderdaad al zo langzaam… Zeker bij de eerste! Dan word je er ook nog iedere week aan herinnerd hoever je precies bent en hoeveel weken + dagen je nog te gaan hebt.
   Vind het ronduit onbeschoft om te vragen of het een ongelukje was of niet. Ongelukjes gebeuren op het schoolplein..

   Like

 2. Astrid zegt:

  Tjongejonge, inderdaad rare vragen dit. Vooral die van of je bang bent dat je je extra kilo’s niet kwijtraakt. Lijkt wel alsof je partner dan je niet meer aantrekkelijk vindt. En of je ooit getwijfeld hebt het te laten weghalen. Die is zo bot! Alsof je een zwangerschap op Facebook zou melden als je van plan was een abortus te ondergaan, denk ik dan. Vooral van vreemden is dit een enge vraag. Ook als je bv. een kindje krijgt met een prenataal te diagnosticeren aandoening. Ik bedoel, ik zou daar als kind met bv. Down niet bij willen zijn. Verder is het gewoon privé. Ok en “wist je dat je geen ___ mag eten”. Pff, ja natuurlijk weet jij dat. Trouwens, de richtlijnen worden steeds strenger, terwijl vroeger, toen vrouwen nog rookten en alles aten wat ze wilden, er genoeg gezonde baby’s werden geboren.

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Over de extra kilo’s zit zo: Na de eerste zwangerschap was ik teveel aangekomen. Dit is erg lang een onzekerheidspuntje geweest. Na de tweede zwangerschap juist goed afgevallen na de bevalling. Dus was mijn man bang dat ik na de derde zwangerschap misschien weer teveel zou aankomen en dat ik de kilo’s er dan niet afkrijg (juist omdat het net zo goed ging met afvallen haha).
   Anderen hebben niets te zeggen over andermans zwangerschap 🙂 het zijn vaak de personen zonder kinderen die opmerkingen maken als “kun je het niet beter laten weghalen”, zeker als je een derde kindje verwacht. Volgens vele is het zwaar, maar het valt echt mee. Of ze zeggen het vanwege de ruimtegebrek in de auto bijvoorbeeld. Terwijl er toch echt meer wegen naar Rome zijn.
   Qua gezondheid maakt het echt niet uit hoe het kindje geboren word, zolang het levensvatbaar is is ieder kindje een wonder… Toch?
   Echt ellendig, ze bedoelen het allemaal goed. Alle aanstaande moeders speuren heel internet af naar producten wat ze wel en niet mogen eten. Heb de eerste weken alleen maar leverworst gegeten, Valeriya is ook gezond 🙂
   Vroeger mocht inderdaad heel veel. Ieder jaar veranderen de richtlijnen hoor. Tussen de geboorte van de tweede en derde zit 13 maanden ongeveer. De tweede mochten wij op zijn zij leggen in bed, vanwege reflux. Bij de derde was het not done. Bij de tweede mochten wij het bedje wat verhogen. Bij de derde was het not done.
   Ouders moeten gewoon doen waar ze zich zelf prettig bij voelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s