Hoe overleef ik : Peuter puberen?!

Peuter puberen

Als je denkt dat de puberteit alleen voorkomt bij kinderen van 10-15 jaar dan heb je het mis. De puberteit kent meerdere vormen, onder andere de “peuter puberteit”, ja echt het bestaat.  Wat zijn de kenmerken, hoelang duurt het, hoe overleef je deze periode het beste.. Ik geef je mijn kijk op het fenomeen “peuterpuberen”.

Wanneer begint het.
Het begint in de peuterfase is de fase tussen de 2 en 4 jaar.  Vrijwel ieder kind komt in deze periode, het heeft echt te maken met de ontwikkeling.. Het zelfstandig worden en het onderzoeken van alles wat de oogjes te zien krijgen.

Wat gebeurd er in de puberfase:
Het kind komt in de fase terecht waarbij hij/zij behoorlijk opstandig kan worden, zijn zin willen doordrijven, alles met “nee” beantwoorden en de welbekende driftbuien.  Je lieve kind veranderd in een echte puber.  Het duurt ongeveer tot de eerste kleuterklas, daarna zou het minder moeten worden.

“ik wil het zelluf doen”…
Dit is de meest besproken zin wat een peuter puber zegt, je hoeft niet meer te helpen met de schoenen aan te trekken. Je kind wilt zichzelf aankleden, ja.. Zelfs dat setje dat enorm met elkaar vloekt. Je kind vind het prachtig. Jouw mening doet er niet meer toe.  Je kind  wilt op een gegeven moment alles zelf doen. Hoe erg zorgzaam je ook bent, soms is het belangrijk om hier afstand van te nemen en je kindje zelf deze ontwikkelingen mee te maken.

“Nee.. nee… nee.. nee.. en nog eens nee”..
Er komt een moment in de ontwikkeling van je kind dat dit echt een stopwoord wordt, op alles wat je vraagt krijg je dit als antwoord: mits je iets vraagt wat in zijn/haar voordeel werkt ;).  Echt, dit is nog erger dan de “waarom” fase.

“ik wil dit hebben…. Stampvoet.. stampvoet… huilen”..
De meeste driftbuien beginnen zo.
Je loopt in de winkel, en omdat alle aantrekkelijke spullen voor de kinderen op kinderooghoogte staan, kom je er niet onderuit dat ze iets zien wat ze moeten hebben.. Ken je dat gevoel dat jezelf die ene leuke jeans ziet hangen en je bij jezelf denkt “Die MOET ik hebben?”.. Dat is er niets bij.. Stel jezelf voor dat je 10 van die mega toffe jeans ziet hangen voor jezelf.. En je dan dat gevoel van “moeten hebben” hebt, dan kom je aardig in de buurt van een kinderdriftbui haha. Kinderen hebben altijd zo’n typische stampvoet. Vroeg of laat maken ze hier allemaal gebruik van, natuurlijk kunnen onze moederhartjes dit niet verdragen en geven wij onze kinderen alsnog erg vaak hun zin.

Wat kun je er tegen doen.
Wat betreft het peuterpuberen op zich kun je niet heel veel doen, je kind maakt eenmaal deze fase mee.  Met een aantal tips kun je het wel gemakkelijker maken:
– Blijf consequent,
Dit is heel belangrijk. Zit ook samen met je partner op 1 lijn.   Als je eerst nee zegt en je kind krijgt daarna een driftbui is het van belang ook daarna nog nee te blijven zeggen. Anders leer je je kind aan bij welke grens ze toch hun zin krijgen.
– Maak gebruik van 1 straf, bijvoorbeeld een time out.
Belangrijk is om naast consequent te zijn in het op 1 lijn zitten met je partner is het  ook belangrijk om 1 straf te gebruiken. Bij voorkeur een time out. Wanneer je kind heel hard begint te gillen, zeg tegen hem/haar “ik hoor je niet”, net zolang tot de volume knop wat zachter gaat ;).  Na een aantal keer wordt hiermee de link gelegd bij het kind waardoor het gillen minder word. Een time out geeft de nodige tijd om tot rust te komen. Zowel voor jou – als ouder – dan als voor het kind zelf.
Om de duur van de time out te bedenken is een heel handig ezelsbruggetje: De leeftijd van je kind is ook het aantal minuten dat een time out duurt.
– Reageer niet boos.
Dit kan voor sommige momenten erg lastig zijn. Maar het is echt van belang om altijd kalm en rustig te blijven.
– zeg altijd dat je van je kind houd.
Dit is heel erg belangrijk voor je kind. Is het je weleens opgevallen dat wanneer je kind een driftbui heeft daarna – wanneer het rustig geworden is – aan je vraagt “Ben je nog boos op mij?”.. Kinderen voelen zich vrij snel schuldig. En denken dat je minder van ze houd. Daarom is het zo belangrijk om te attenderen erop dat je van je kind houd.
– Maak een dagplan.
Kinderen zijn enorm gefocust op regelmaat. Vertel ruim van te voren wat de dagplanning gaat worden. Zo zijn ze voorbereid en zijn het een aantal stress factoren minder.
– ooghoogte.
Als je in gesprek bent met je kind, houd dan altijd oogcontact en blijf op ooghoogte dit maakt het communiceren veel gemakkelijker.  Blijf vooral rustig en kalm. Pubertjes merken heel goed wanneer je gestrest bent en zullen dat gedrag kopiëren.

Soms lijkt hier helemaal geen einde aan te komen..  Houd altijd in je achterhoofd dat het echt een fase is. HET GAAT OVER!

Hoe ga jij om met een peuterpuber?

2 gedachtes over “Hoe overleef ik : Peuter puberen?!

  1. Sofie zegt:

    jaja we zijn er al 3 keer doorgegaan en onze vierde zit er nu volop in, ik ben benieuwd of het wel gaat weggaan als hij naar de kleuterklas mag gaan in september …

    veeeeeel geduld is het sleutelwoord

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s