How to: Verhuizen onder tijdsdruk.

13664682_10206667886830897_478291156_n

Wat als je 1 week voor dat je het huurcontract kan tekenen te horen krijgt dat je een woning hebt gekregen?  Het is heel kort dag en je zult onder tijdsdruk moeten inpakken en daarna meteen beginnen aan het opknappen van je huisje.   Graag wil ik een handje helpen door een paar tips te delen waar je echt op moet letten.


1. Abonnementen.
Bij vele abonnementen die je hebt afgesloten, zit 1 maand opzeg termijn. Denk hierbij aan provider, gas/water en licht. Als je de abonnementen “meeverhuist”, dan kunnen ze dat vrijwel meteen regelen.
LET OP: Via internet kun je het adres wijzigen, maar de verwerkingstijd hiervan is veel langer (veelal duurt dit 4 weken). Het beste kun je je adres telefonisch wijzigen, dan kunnen ze het in principe meteen regelen!

2. Oude huur opzeggen.
Ook het opzegtermijn van de huur is 1 maand. Je zult ten allertijden 1 maand extra huur betalen. Het voordeel is dat je de restante dagen, dagen wanneer je al weg bent, worden verrekend. Het “teveel” betaalde geld krijg je terug.

3. Zo snel mogelijk beginnen met inpakken.
Inpakken kun je niet op het allerlaatste moment doen, dat zorgt voor een hoop frustratie dat is net wat je niet wilt. Begin met inpakken van spullen die je niet meteen nodig hebt. Zoek voor iedereen een aantal kleding setjes uit (in ieder geval tot de dag dat de verhuizing gaat plaatsvinden), pak de rest in.

4. Pak servies de dag van te voren in.
Dit voorkomt dat al het servies in verschillende dozen terecht komt. Verpak alles in keukenpapier, hierdoor heb je minder kans op beschadiging.  Maar de doos met servies niet te zwaar, mocht het te zwaar zijn en de doos zou kapot gaan.. Dan is de kans groot dat alsnog alles kapot gaat.

5. Begin met weggooien.
Geen enkel moment om weg te gooien is beter dan net voor een verhuizing. Gooi zoveel mogelijk spullen weg, misschien zelfs ook spullen die je daarvoor niet meteen zou weggooien. Het scheelt echt enorm.  Stel je voor dat je 8 vuilniszakken hebt met oude kleding, oud speelgoed, oud papier ect. Dit moet uiteindelijk ook mee met de verhuizing,  als je het meteen wegdoet (weggooien, in een kledingbak gooien, bij een kringloop afleveren) dan heb je alweer 8 zakken minder met verhuizen.

6. Wees niet extra fanatiek met inpakken.
Denk je dat inpakken het meest zware werk is van verhuizen? Nee.. Inpakken is nog maar het begin. Het echt werk moet nog beginnen.. De officiële verhuisdag en diezelfde week erna is het meest zwaarst.   Doe het, ondanks de tijdsdruk, echt niet overhaast. Het inpakken zelf wordt een bende en onoverzichtelijk.  De meeste energie heb je nodig met de verhuisdag zelf.

7. Zorg voor extra hulp.
Extra hulp tijdens het verhuizen is enorm van belang. Regel oppas voor je kind(eren), maak een goed dagschema zodat de oppasser weet wat hem/haar te wachten staat, zet alles klaar om mee te nemen.
Hulp met het huis leeghalen kan zo veel goeds doen.   Bel je familie af en vraag of er iemand toevallig vrij is op die speciale dag en of hij/zij wilt helpen.  Extra hulp kent ook grenzen. 2 of 3 extra personen kan heel positief zijn. Besluit je om meer mensen te vragen? Let er dan wel op dat je elkaar in de weg kunt gaan lopen.

8. Heb een idee van wat je wilt.
Heb ruim van te voren een idee van wat je precies wilt in je nieuwe huisje: kleur muren, welke vloer je wilt. Vaak krijg je bij het woning aanbod een plattegrond van het huis, je kunt je bedenken hoe en waar je je huidige spullen neer wilt zetten (dit kan uiteindelijk altijd tegenvallen hoor, maar je hebt wel een idee).  Dit scheelt echt het halve werk al/

9. Bestel zodra je de afmetingen hebt van het huis de vloeren.
Als er iets is wat lang op zich kan wachten (5-9 WERKdagen) dan zijn het wel vloeren. Dit moet je meteen bestellen zodra je het huis hebt bezocht en de precieze afmetingen hebt opgeschreven.
Bij verschillende klus winkels hebben ze een “gratis leggen” actie op bepaalde vloeren (sowieso vinyl) . Maak hier gebruik van, dan heb je geen stress van het ook nog moeten leggen van de vloeren.

10. Kleding “kant en klaar” inpakken.
Het is een heel gedoe om al je kleding te sorteren, netjes op te vouwen en daarna in stapeltjes in te pakken. Je kunt het veel slimmer aanpakken, zeker wanneer je verhuist onder tijdsdruk: heb je kleding aan hangers hangen? Doe deze dan zo in een verhuisdoos of vuilniszak. Het zal je verbazen hoeveel kleding je in een doos/zak kwijt kunt!

13. EHBO op zak.
Belangrijk, zeker tijdens het verhuizen zelf, is om een EHBO kit op zak te hebben. Als er wat gebeurd, wil je natuurlijk niet eerst tussen alle dozen zoeken naar pleisters. Dit is meer een tip uit voorzorg!
Denk hierbij ook aan medicatie. Heb je medicatie nodig op de verhuisdag? Leg dit van te voren apart op een bekende plek zodat je dit niet vergeet.

14. Leerplicht voor zijn.
Heb je leerplichtige kinderen in huis en gaan zij naar een nieuwe school? Regel dit meteen. Het voorkomt een boete en een proces verbaal.

15. Bereid adresgegevens voor.
Vele adressen kun je tegenwoordig wijzigen via het internet. Denk aan verzekeringen, webshops ect.
Adreswijzigingen kun je ook handmatig doorgeven, doe dit wel snel want dit is zo iets wat je gemakkelijk vergeten kan.
Verhuis je tijdens de feestdagen (kerst oud en nieuw) dan zou je je adres gegevens ook kunnen doorgeven aan je kennissen door dit op de kaart te schrijven.

16. Kamers bewoonbaar maken.
Op 1 dag kun je niet verhuizen en jezelf meteen “thuis” voelen.  Maak daarom 1 kamer (+ eventueel de kinderkamer(s)) zo bewoonbaar mogelijk. De rest komt vanzelf.

17. Verwen jezelf.
Zit je er na zo’n zware hectische dag helemaal doorheen? Verwen jezelf met een voetenbadje, warme douche of een heerlijk bad om jezelf ontspannen te voelen.

Fijne verhuizing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s