Ervaring: Liever inleiden of spontaan bevallen.

inleidenofspontaan-bevallen
Je kunt op verschillende manieren bevallen. De meest bekende zijn doormiddel van een inleiding (het kunstmatig opwekken van een bevalling) of spontaan bevallen. Toch zit er degelijk een verschil tussen deze soorten.  Aan beide soorten zitten voor en nadelen.  Door de 3 bevallingen die ik heb mogen meemaken (2x inleiden, 1x “spontaan”) wil ik graag mijn mening over beide manieren vertellen. Benieuwd hierna?


INLEIDEN:
Bij de eerste 2 bevallingen ben ik ingeleid, vanwege bekkenklachten met 38+ weken, ik heb begrepen dat ze dat nu niet meer zo snel doen. De eerste bevalling vond ik eigenlijk super chill. Het is dan ook de eerste keer. Je weet op dat moment niet precies wat je te wachten staat. Je bent alleen maar bang voor de onwetendheid.  Na de ruggenprik, dat verkeerd is gezet, vond ik dat ik de weeën enorm goed kon opvangen. Heb tussendoor kunnen slapen.  De bevalling duurde in totaal (vanaf het breken van de vliezen) een uur of 8.
De tweede bevalling was andere koek.  Je weet inmiddels wat je te wachten staat en dat het hoe dan ook pijn gaat doen. Sinds deze bevalling heeft het woord “pijn” toch echt een hele andere betekenis gekregen.  Het was een traumatische ervaring. De pijn was intens. Het ziekenhuis personeel was niet bepaald vriendelijk, liet mij in de steek en kwam niet opdagen toen ik persweeën kreeg.    Nadat ze mijn vliezen gebroken hebben, hebben ze eerst een uur afgewacht of de bevalling niet spontaan hierna zou beginnen. Dat gebeurde niet, waardoor ze de weeen opwekkers hadden aangezet. Sindsdien belandde ik alleen maar in een weeën storm, waarin ik tussendoor weinig rust had om op adem te komen. Deze bevalling duurde (vanaf het breken van de vliezen) een uur of 6.

Wat zijn de voordelen van een inleiding?
– Je weet dat je op de afgesproken dag bevalt en hooguit de dag daarna.
– Je partner kan van te voren vrij regelen van werk.
– Het kan een rust geven om te weten wanneer je bevalt.

Dit zijn de nadelen:
– De pijn is heftiger dan bij een spontane bevalling.
– Het duurt vaak langer.
– Meer kans op een keizersnede, omdat de weeën niet doorzetten of dat de weeën stoppen.
– Vaker kans om in een weeën storm terecht te komen.
– Er word vaker (door de GYN) een ruggenprik aangepraat (ja echt waar!)
– Meer kans op naweeën, vanwege de weeën opwekkers.

SPONTAAN:
Mijn derde bevalling was vrijwel spontaan, nee niet helemaal omdat de verloskundige van te voren heeft gestript.  Vrij vlot kwam de bevalling op gang.   De weeën kwamen heel onregelmatig. Soms zaten er 3 minuten tussen, maar ook zat er weleens 27+ minuten tussen. En toch was de bevalling al volop bezig. Ik vond deze bevalling echt enorm prettig. De eerste paar uur heb ik de weeën thuis kunnen opvangen, en dat is echt een fijn en vertrouwd gevoel.    De bevalling in het ziekenhuis heeft maar 2 uur geduurd, het einde ging enorm snel. Op dat moment had ik wel pijn, maar die pijn was dragelijk.  Had van te voren bedacht geen pijnbestrijding te willen, dat was ook helemaal niet nodig. Van alle bevallingen was de “spontane” het meest prettig.      Als je spontaan bevalt lijkt het alsof je de weeen wat gemakkelijk onder controle krijgt, tenminste zo voelde ik dat.  Doordat alles zo flexibel verliep, vind ik dat ik hierdoor alles heb meegekregen van de bevalling.  Als je met 8 centimeter nog kan lachen, grapjes kunt maken en je zelf kunt zijn dan is dat al een hele prestatie. Zeker wanneer je de intensiteit van de weeën helemaal zelf meemaakt, helemaal als je geen pijnbestrijding hebt, merk je dat lachen ook een deel van de pijn wegneemt.  Had het gevoel dat ik heel de wereld in mijn eentje aankon.
Deze bevalling duurde, vanaf het moment dat de weeën goed doorzette, 2 uurtjes.

Voordelen:
– Minder pijnlijk.
– Minder snel in een weeën storm.
– Je kunt het grootste gedeelte thuis afwachten.
– Vaak is het ook sneller.
– Je bent minder lang in het ziekenhuis.

Nadelen:
– Je kunt geen datum “prikken”.
– Op het moment dat je weeën krijgt, gaat het allemaal zo snel. Je hebt weinig tijd om van alles te regelen.
– Soms kan een spontane bevalling ook te snel gaan, zonder in een weeën storm te komen.

Iedere bevalling is anders en iedereen ervaart het anders. Het kan zijn dat jij een inleiding prettiger vond.
Ben daar eigenlijk benieuwd naar. Hoe ben jij bevallen?

Een gedachte over “Ervaring: Liever inleiden of spontaan bevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s