Wat gebeurde er met mijn spiraal? (heftig!)

13336390_10206427847150055_440795147_n

 

Het is een paar dagen voordat de maand Augustus begint, inmiddels ben ik al een paar dagen aan het menstrueren. Ondanks dat ik het spiraal heb, is het nog steeds aan de overdreven kant. Zoals gewoonlijk is het weer echt het leeglopen down under.    De afgelopen dagen ben ik alleen maar stolsels aan het verliezen.    

Ik begin enorm last te krijgen van buikpijn.. Of nee.. Echte krampen.  Ik bedenk mijzelf dat ik misschien beter op de wc kan zitten, het kunnen ook de darmen zijn.. 10 minuten zit ik daar, maar aan mijn darmen ligt het niet. Ik weet dat ik stolsels aan het verliezen ben.
Alsof het zo hoorde te zijn, kijk ik even in de wc pot. Dit doe ik vrijwel nooit.   En inderdaad, er liggen een aantal stolsels.
Maar ook iets vreemds.  Een stolsel met iets wits. Ik pak mijn handschoenen om dit nader te onderzoeken. Bij het oprapen kom ik tot de volgende vreselijke conclusie: HET IS MIJN SPIRAAL!  Het is mijn mirena wat daar lag.    Ik kon het niet geloven. Een mirena kan er toch helemaal niet uit gaan?

Ik heb het spiraaltje schoongemaakt en opgeborgen. Heb even getwijfeld hoe ik dit mijn man moest vertellen, heb het de volgende dag meteen verteld door te zeggen waar het op staat.   Hij wou het niet geloven, logisch want dit hoort ook niet te gebeuren. Ik confronteerde hem met het spiraal, toen wist hij dat het echt was.   Het eerste wat er door ons heen ging was “en nu?”. Het was bekend dat ik iets anders moest gaan gebruiken. Spiraal wou ik niet meer. Sterilisatie (van mijn man) leek te definitief en de huisarts vond ons nog te jong. Dan maar de pil?  Heb helaas negatieve klachten met de pil gehad, dus deze beslissing vond ik best wel spannend.
Mijn buikpijn was weg. Het leek net of daarna ineens mijn menstruatie minder aan het worden was. Bij het volgende toilet bezoek had ik geen stolsels meer.  Het kan echt stom klinken, maar ondanks de situatie had ik het gevoel dat ik vrij was. Ik was mezelf in mijn eigen lichaam.

Na het zetten van het spiraal ben ik meermalen naar de huisarts geweest, haar verteld dat het spiraal eruit gehaald moest worden. Keer op keer wouden zij dit niet doen, want “mijn lichaam moest aan een vreemd object wennen”. Ik moest het even de tijd geven. Heb de huisarts vanaf het begin al verteld dat ik hier juist bang voor was.  Vanaf de eerste week had ik het idee dat het lichaam dat spiraal zou afstoten.    Naarmate de weken en maanden vorderde begon ik te beseffen dat het er niet beter op werd. Een enkele menstruatie dat iets minder was. Een enkele keer dat ik geen spijt had van het spiraal. Maar uiteindelijk waren het 6 dramatische maanden geweest.
Voordat je het laat plaatsen lees je niets over de side-effecten wat vrouwen hiervan hebben, totdat het spiraal erin zit: dan hebben sommige heel veel klachten.

Jammer dat een huisarts niet altijd naar de “patiënt” luistert. Je zou denken dat de persoon zelf zijn/haar lichaam beter kent dan de arts zelf.

De dagen na het eruit vallen van het spiraal voelde ik mijzelf echt heel goed. Het was meteen een verbetering.
Heb je weleens het gevoel dat je zelf verder loopt dan dat je lichaam doet? Dat gevoel had ik met het spiraal. Het voelde alsof mijn lichaam niet meer van mij was.  Momenteel voelt het weer als vanouds, ben nu blij met mijn Hollands Next MOMMY body haha.

Helaas heeft dit ook een vreselijke keerzijde. Normaal moet het eruit halen van een spiraal steriel gebeuren en het moet gebeuren door een huisarts of het liefst door een gynaecoloog. Het eruit vallen van een spiraal is alles behalve steriel denk ik zo….     Ook bestaat er een kans op een baarmoeder perforatie.   Dit zal nog onderzocht moeten worden!!

UPDATE:
Inmiddels is bekend dat het eruit vallen van het spiraal GEEN nadelige effecten heeft gehad, aangezien ik zwanger ben :).

Een spiraal hoort er normaal gezien niet uit te vallen!! 

10 gedachtes over “Wat gebeurde er met mijn spiraal? (heftig!)

 1. kim zegt:

  He wat vervelend! Twee vriendinnen van me hebben ook geen goede ervaring met een spiraal. Bij eentje moest hij er met spoed Uitworden gehaald na 4 jaar, omdat hij verkeerd was gaan zitten. Zelf ben ik toevallig 3 dagen geleden gestopt met de pil (na hem 9 jaar geslikt te hebben) en ben van plan alleen condooms als anticonceptie te gebruiken. Vind het wel een beetje eng haha.

  Like

 2. lifesaboutblog zegt:

  Wat een vervelende ervaring. Ik heb nu twee jaar de Mirena én veel buikpijn met regelmatig bloedverlies. Ben er ook geen fan van maar heb geen andere optie gezien ik de pil niet mag, absoluut niet meer zwanger mag worden en bloedverdunners slik. Helaas dus…

  Like

 3. linda zegt:

  Heb zelf ook enorme last gehad, en meerdere malen aangegeven dat ik echt er van af wou.. de dokter vond hij na mijn idee allemaal meevallen en ik moest het een half jaartje aanzien want me lichaam moest wennen aan het spiraaltje… ik werd er depressief, en geirriteerd van… constant buikpijn… tot ik zei nu is het klaar.. hij werd er uitgehaald en ik voelde me gewoon binnen een uur gelijk veel beter en alsof me buik niet meer opgeblazen was.

  veel gesprekken gehad en het beste advies was een koperspiraaltje.. die werkt niet op basis van zoveel hormonen.. ( zelf moet er even niet aan denken.. heb de mirena spiraal echt als heel naar en slecht ervaren.. vanaf het moment dat ie geplaatst was voelde het al niet goed… daarom heb ik zoiets maar even helemaal niks in me lichaam plaatsen)

  heb er na een mooie zwangerschap en een dochter van 8 maanden voor gekozen om nogmaals een andere pil te proberen en om te kijken of dat beter voelt en die hormonen beter te verdragen zijn.

  prikpil en microchipje in je arm ga ik niet aan beginnen schijnen heel veel hormonen af te scheiden.

  succes en geniet van de zwangerschap!

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Helaas is dit een standaard antwoord wat vele vrouwen krijgen die enorm veel last hebben van het spiraal. Goed van je dat jij op je strepen bent blijven staan en dat het spiraal er wel uit is gehaald. Je voelt je dan echt een soort van bevrijd.

   Het vrouwenlichaam is eigenlijk niet gemaakt om iets onnatuurlijks in te plaatsen. Het voordeel van de pil is dat er verschillende soorten zijn en dat je zelf kan uitvinden welke het beste bij je past. Zou niet aan een prikpil of Implanon beginnen, hoor voornamelijk over de implanon zulke slechte verhalen. Zit boordevol hormonen en als je er last van krijgt kun je er niet zomaar mee stoppen.

   Was zelf altijd erg fan van de Evra Hormoonpleister, de pleister kan afnemen in betrouwbaarheid als je lichaamsgewicht boven de 90 kilo is, daar is mijn middelste kindje het resultaat van.

   Like

 4. Samantha zegt:

  Is de prikpil geen optie dan? (nu natuurlijk nog lang niet nu je zwanger bent) haha. Maar ik kan ook niet tegen de pil en een spiraal zie ik niet zitten,zo stelde mijn huisarts de prikpil voor en wat een ideaal iets! Eens in de 3 maanden een prik en nergens geen last meer van. Na een jaar stopt ook je menstruatie (wat ik totaal niet erg vond) haha

  Like

  • Jonge mama's blog zegt:

   Nee is helaas geen optie. Kan helaas heel slecht tegen hormonen van anticonceptie (net als dat mijn lichaam ook erg heftig reageert op hcg, lekker handig als je zwanger bent haha). Heb je niet last van de grote hoeveelheid hormonen?
   Hierna moeten ze wel akkoord gaan met sterilisatie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s