28 weken zwanger – Eerste groeiecho + suikertest

Welkom derde – en zowel laatste – trimester, wat gaat het enorm hard. Ik moest deze week naar het ziekenhuis voor de welbekende, voor vele, ranzige suikertest. Ook kreeg ik deze week, tijdens de suikertest, mijn eerste groeiecho. Is Klavertje echt zo klein als gedacht werd? Of valt het wel mee?  Vandaag vertel ik wat er op de eerste groeiecho te zien was. Update helaas 1 dagje vertraagd, volgende updates verschijnen weer op de donderdagen.

Hoe gaat het?
Deze week ben ik naar het ziekenhuis geweest voor de suikertest. Voorheen kon je naar de bloedprikpolie, maar sinds kort is het helemaal veranderd. Je krijgt ook meteen een groeiecho en het is letterlijk een hele ochtend opname. Moest mezelf om kwart over 7 melden en tegen half 12 liep ik het gebouw uit. Ik vond het suikerdrankje erg lekker, ja sommige zullen mij wel voor gek verklaren haha. Maar ik zag er echt tegen op, uiteindelijk heb ik met plezier het drankje opgedronken.  Na het suikerdrankje kwam er ineens een extreem drukke stuiterbal in mijn buik, Klavertje vond het waarschijnlijk net zo lekker als ik. Eerlijk gezegd was ik enorm benieuwd naar de groeiecho, omdat ons al is verteld dat er een grote kans is dat ons kleintje wat aan de kleine kant zou zijn.   De gynaecoloog heeft alles 2x gemeten, omdat ze dat zelf prettig vond.   Daar kwam een P-waarde uit, namelijk P15.

Wat is een p-waarde? :
Je moet het ongeveer zo zien, als je 100 kinderen (met allerlei een verschillende P-waarde) op een rij zet van klein naar groot, dan staat ons kind op de 15e plek. Met andere woorden; op dit termijn zijn er 85 kinderen die groter zijn dan ons kindje en 14 kinderen die kleiner zijn. P15 is net niet zorgelijk klein, maar inderdaad wel aan de kleine kant (onder de p10 is het zorgelijk).   Theoretisch gezien zou ons kleintje bij de geboorte onder de 3 kilo wegen, al is dat natuurlijk altijd maar een gok en weten we het pas zeker als het ook geboren is.
Dan te bedenken dat onze andere kinderen rond de P60 zaten, zelfs A. en hij was bij zijn geboorte 42 cm.

Omvang buik:
Mijn buik blijft maar groeien, al zal dit trimester wel in het teken staan van een enorme groeispurt.

Symptomen deze week:
Ik heb behoorlijk last van mijn darmen, ze zijn zo gevoelig. Heb soms een harde buik, ben soms misselijk, heb zulke onrustige benen.

Slaappatroon:
Het slapen gaat op dit moment redelijk, je zou denken dat het vanaf het derde trimester flink achteruit gaat. Valt nog wel mee hier. Heb weleens van die dagen dat je de slaap echt niet kan pakken, zeker wanneer mijn benen zo onrustig zijn, maar uiteindelijk val je toch wel in slaap.

Bewegingen:
Deze week is  Klaver behoorlijk druk, deels door de suikertest natuurlijk. Sinds deze test zijn de bewegingen wel erger geworden en heb regelmatig het gevoel dat er een voetje of beentje tussen mijn ribben zit.

Verloskundige geweest:
Nee : (. Maar dus wel naar het ziekenhuis voor de suikertest en groeiecho.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s