Archief : Door de ogen van een gepeste.

Deze week is het de week tegen het pesten, vandaar dit artikel opnieuw

Wistje dat..

26% van de kinderen worden in Nederland gepest (1 op de 4 kinderen).

10% van de kinderen wordt online gepest  (1 op de 10) 

55% van de kinderen eens (of meerdere keren) per maand andere jongeren online pesten? (1 op de 2 kinderen)

Zelfdoding door pesten doodsoorzaak nummer 2 is bij de jongeren tussen de 12 en 18 jaar?

LET OP: Dit percentage ligt in werkelijkheid veel hoger, niet ieder kind durft aan te geven dat hij/zij gepest wordt. 

Ik had flaporen… Ik slis… Ik was dik… Eigenlijk zelfs te lelijk voor deze wereld. Wat had ik godsnaam te zoeken, hier, op deze wereld?  Hadden mijn ouders een X aantal jaar na de bevalling niet voor abortus kunnen kiezen?  Waarom moest ik naar school? Was te dom om te leren… De kauwgom staat vast leuker in mijn haar dan mijn staartjes..  Misschien ga ik wel dood aan de middeleeuwse ziekte “ de Pest”.. Mijn broer heeft een handicap, nou, dan zal ik dat ook wel hebben.

In de ogen van het groepje die dit mij steeds maar opnieuw vertelde.. Heet dit “ beetje treiteren, misschien wat pesten “.   In mijn ogen is hier niets van waar.  Zelf wil ik dit “ iemands leven tot een hel proberen te maken” noemen.

Als je in groep 3 van de basisschool zit denk je dat het tot een hel maken van iemand leven weinig voorstelt. Kleuters bekritiseren immers iedereen, omdat ze vaak veel te eerlijk zijn.  Zonder dat ze er misschien bewust van zijn, kwetsen ze toch de ander.  Je voelt je anders, tussen al die andere kinderen die geen flap oren hebben.  Overigens weet ik weinig van deze tijd.  Het enige weet ik wel dat steeds dezelfde kinderen zo lang mij wijsmaakte dat ik flaporen had…  Dat ik uit schaamte wou dat mijn oren recht zouden staan.. Net als bij ieder ander. Gelukkig kon de operatie plaatsvinden, en dacht ik dat het vernederen van mijn oren was afgelopen.  Ik was geen flappie meer, tenminste de persoon die ik bekeek in de spiegel had geen flaporen meer. Anderzijds was ik volgens de andere kinderen daarna ineens “het kleine meisje die haar oren heeft laten opereren omdat ze bang was dat ik nog langer werd uitgemaakt voor flapoor en dat het toch niets uitmaakt of mijn oren recht- of schreef staan omdat ik hoe dan ook een flappie ben”

Toen het uiteindelijk ging vervelen om mij jaren lang flappie te noemen, begonnen kinderen grappen te maken over hoe ik dingen zei. Omdat ik slis.. Ben geboren met een afwijkende gehemelte, na de operatie was de kans groot dat ik zou gaan slissen.

Heb ik daar om gevraagd?  Had ik van te voren kunnen weten dat ik met deze “ afwijking “ geboren zou worden? Ik ben niet perfect! Zal ook nooit perfect worden! Maar denk wel dat ik na alle jaren achter de rug te hebben gehad..  Perfecter ben dan de mensen die mijn tienerjaren tot een hel gemaakt hebben. Ik heb geen negatieve aandacht nodig om mijzelf goed te voelen!

Toen de 4 schooljaren op het vmbo eindelijk voorbij waren, en ik geslaagd was voor mijn diploma (overigens, de mensen die mij “ dom “ noemde, waren zelf gezakt voor hun vmbo diploma, maar dat terzijde) was ik zo blij. Eindelijk van school af.. Kon mijn leven opnieuw beginnen..  Ik leerde Q.. kennen. Al snel was ik zwanger. Totdat ik een brief kreeg van school dat de diploma’s niet geldig waren, er zaten meerdere fouten in. Dus moest iedereen weer even naar school om het goede diploma op te halen. Mijn zwangerschap ging als een lopend vuurtje. Iedereen wist het. Niemand geloofde het!

Want ja, hoe kan zo’n lelijk slissende meisje nou een vriend krijgen.. Laat staan zwanger worden….   Al snel kreeg ik vriendenverzoeken op Hyves. Bijna iedereen wou vrienden worden met mij.  Al snel daarna ging ik over naar Facebook, en daar precies hetzelfde. Al moet ik wel toegeven dat ik sommige van de pesters ook heb toegevoegd, al is het maar om te laten zien hoe goed het met mij gaat.

Wat mij heel erg goed doet is dat sommige mensen die mij gepest hebben “sorry” gezegd hebben. Een klein deel, van zovele, die hebben hun ogen geopend!

Ook heb ik een brief geschreven aan mijn pesters, hoe persoonlijk dit ook is, hopelijk krijgen ze een beeld van hoe ik het ervaren heb. Wat mijn consequenties waren van hun manier van pesten.   Heb ergens het idee dat de pesters deze brief wel kunnen waarderen! Zo niet, is het geen probleem.. De waarheid is velen malen harder dan de leugens die de pesters vertelde….

Beste pester(s) van mijn middelbare school, 

Jullie zijn ook niet perfect, verre van dat!. Hopelijk vonden jullie de dingen die jullie zeiden erg stoer, waren jullie er trots op en gaf het jullie voldoening? Elke dag kwam ik met een slecht gevoel naar school! Mijn lach zat ver verstopt achter het masker dat ik elke dag droeg.

Is het jullie eigenlijk wel bekend hoeveel schade pesten eigenlijk kan aanrichten? Hoe alleen die persoon zich kan voelen? Hoe “ mislukt “ die persoon zich kan voelen?  Hoe vreselijk vernederd het is om tijdens gym als laatste gekozen te worden “ omdat het moet “? Hoe deprimerend het is om mezelf keer op keer af te vragen waar ik dit aan verdient heb? 

Hoe vernederend het is om steeds maar aan te horen wat er wel niet mis is met mij… Jezelf continu bang te voelen? Serieus… Overal bang voor te zijn.. Bang om naar school te gaan, bang voor de woorden die gezegd worden, bang om buitengesloten te worden, bang om een confrontatie aan te gaan, bang dat je bijna zelf gaat geloven dat het waar is wat ze zeggen? Bang om voor jezelf op te komen, bang dat ze naar je kijken en je al weet dat ze wel weer iets van plan zijn.. Maar waar je als gepeste het meest bang voor bent is wel… Bang om jezelf te zijn! 

Jullie hebben mijn zelfvertrouwen toen naar de grond toe afgetakeld.. Mijn zelfbeeld toen verminkt..  Denken jullie nog weleens aan mij? En denken jullie dan ook aan de woorden die jullie zeiden, dat het eigenlijk te ver ging?

 En weet je, jullie hebben mij zo vernederd, iedere dag maar weer! Op een gegeven moment was ik zo erg terug getrokken in mezelf! Dat ik door jullie de verkeerde keuzes gemaakt heb. Misschien niet geheel onbelangrijk, maar door jullie gedrag en motiverende woorden (not!)… Ben ik anderhalf jaar in “handen” geweest van een pedofiel! Want ja, wat was ik waard?….  Hoe voelt het eigenlijk? Theoretisch gezien medeplichtig te zijn aan het meermalen structureel misbruiken van een minderjarige?  Het is een wonder dat ik kinderen heb en mogen krijgen!  Zijn jullie nog steeds zo trots? Vinden jullie jezelf steeds zo stoer?  Dit was overigens niet gebeurd als jullie mij niet keer op keer vernederd zouden hebben, ben ik 150% zeker van! 

 Ik hoop dat jullie inzien hoe jullie op een slinkse manier iemands leven totaal overhoop hebben gehaald, dat de littekens nooit geheel zullen verdwijnen! 

En dat jullie, als jullie kinderen mogen krijgen (of hebben) hun behoed voor dezelfde fout die jullie wel gemaakt hebben!   Ondanks alles hoop ik van harte dat het goed gaat met jullie, dat jullie net als ik gelukkig zijn en worden, dat jullie elke kans aangrijpen die jullie leven verbeterd, dat jullie vechten (en niet pesten) voor wat jullie lief is.  Ik hoop dat jullie nooit geslagen worden, dat jullie niet worden gebruikt voor dingen wat je helemaal niet wilt, dat jullie (of jullie kinderen) niet gepest worden. Het aller belangrijkste hoop ik dat jullie kinderen nooit dezelfde persoon tegenkomen zoals jullie waren. 

Ergens heel diep van binnen weet ik dat dit niet gelezen wordt door een ieder die mij gepest heeft! En zo wel… Dan zal het wel aanstellen zijn vanuit mijn kant.. Niet soms?  Mocht je het niet lezen.. Dan ben je het niet waard om een goed mens te zijn. 

Ik ben trots op mijzelf. Durf mezelf recht in de spiegel aan te kijken en op recht te vertellen dat ik er toch gekomen ben, ik een goede en trotse moeder ben… En het aller belangrijkste: Dat ik het waard ben om te leven! 

Ben jij 1 zo’n pester die mij mijn leven zuur heeft gemaakt?, met sorry zeggen ben JIJ een goed mens.  En zal ik je zeker vergeven, zo volwassen ben ik dan weer. 

Verder houd ik de eer aan mijzelf!.

Heel veel liefs,

Angelique. 

Pesten maakt zoveel kapot dan je lief is. Veel tieners die gepest worden durven het niet tegen de buitenwereld te vertellen dat ze gepest worden, bang om niet serieus genomen te worden. Bang dat er toch niets zal veranderen, of het juist alleen maar erger word : omdat je dan als mietje wordt aangezien omdat je het niet alleen aan kan.

Je bent geen mietje als je verteld dat je het pesten niet leuk vind! Je bent een mooi persoon, je bent het waard om te leven, je bent het waard om er te zijn. Je bent zoals je bent, en daar kan gewoon weg niemand wat aan veranderen.   Hoe cliché het ook klinkt…. Maar geef niet toe aan hun. Ze willen maar 1 ding! Dat jij je behoorlijk kut voelt, dat je met een slecht gevoel naar school komt en dat je gewoon vreselijke jaren hebt om aan terug te denken… Dat is hun manier van denken.  Het pesten houd echt op, na regen komt echt de zonneschijn, alleen zal het lang duren voor de wonden op je hart beginnen te helen. Kies niet voor de meest voor de hand liggende optie.  Er staat nog een heel mooi leven op je te wachten, met zoveel mooie momenten. En natuurlijk… Shit happens! Dat is het leven.. Je zal een keer een tegenslag hebben.. Dat je ineens flink moet bij betalen aan de belastingdienst. Dat je een verkeersboete krijgt. Dat je ontslagen word op het werk. Maar er kan ook een hele leuke en lieve liefdespartner in je leven komen. Waar je zielsgelukkig mee word. Er kunnen voor de toekomst lieve kinderen op de planning staan. Misschien word je wel gevraagd voor die ene leuke baan wat je al een tijdje voor ogen hebt. Of je word topsporter die bij elke wedstrijd goud wint en op die manier wereld beroemd word.  Wil je zulke kansen mislopen door een paar wanhopige pubers die niets beters te doen hebben dan jou afkraken omdat ze in tegenstelling tot jou niets positiefs over zichzelf weten te vertellen?  Voor jou is deze periode behoorlijk kut. Maar de pubers die jou pesten staan voor lul!

Pesten hoort NIET bij een bepaalde leeftijd! Anders zou iedereen wel iedereen gaan pesten.  Als tiener heb je de keuze om JA of NEE te zeggen om te willen gaan pesten.  Als je NEE zegt, ben je het pispaaltje. Als je JA zegt, hoor je er echt bij (stoer hoor! Eindelijk bij een groepje horen die jou wilt hebben!)

Als wij  met zijn alle NEE zeggen tegen het pesten, wordt er niet meer gepest! Je bent pas stoer en verstandig als je je medemens ook gunt om gelukkig te zijn.

Als je dit leest. En je word zelf gepest en je wilt er met iemand over praten, met iemand die je niet (of nauwelijks) kent? Stuur mij maar een berichtje jongemamasblog@gmail.com  Ik luister graag naar jouw verhaal. En ik wil graag meedenken met jou over wat je het beste kunt doen.  

Ook als je met iemand wilt praten die je niet (of nauwelijks) kent over seksueel misbruik (verkrachting) stuur mij dan een berichtje. Het is niet fijn om rond te lopen met dit onderwerp. Heb je nog geen aangifte gedaan? Doe dat alsjeblieft! Ik kan je ook een idee geven wat je van zo’n aangifte kunt verwachten.  Mail mij als je er behoefte aan hebt jongemamasblog@gmail.com 

Stop het pesten! Liever vandaag dan morgen!

Natuurlijk zal je denken wat heeft pesten met het ouderschap te maken? Erg veel. Pesten komt op iedere school voor. Wat zal jij doen om je kind hier voor te “ beschermen “. Pest protocollen zijn er wel, en worden vaker wel (dan niet) nageleefd, maar een school kan weinig doen tegen het cyber pesten. Hoe pak jij dat aan? Zou je je kind in de gaten houden online? Een soort team viewer instaleren op de pc?

heb jij nog een hele handige tip tegen het pesten? Post hem hier onder.

4 gedachtes over “Archief : Door de ogen van een gepeste.

 1. Martijn zegt:

  ben echt trots op jou angelique
  heb heel het verhaal gelezen ik schok ervan
  wist niet dat je ook op school gepest werd
  weet wel dat je toen gepest werd van je weet wel
  net als mij maar daar zijn wij heel sterk door geworden
  hun zulen jarloes op je kijken hoe jij het gemaakt heb
  ben echt trots op jou je hebt een leuke man
  en moeder 3 fantastische kinderen
  iets waar je zeker trots op mag zijn
  ik bewonder jou heb echt heel veel respect voor jou
  Groetjes van martijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s