REVIEW IPHONE X (10)

Vandaag, precies 1 week geleden kwam de iPhone X (10) op de markt. Volgens Apple is het zelf “de IPhone van de toekomst”. De echte Apple fans onder ons zijn lyrisch over dit apparaat. Waar wij (jij en ik) vroeger alleen maar konden sms’en, niet bepaald grafische spelletjes konden spelen en als wij geluk hadden konden wij zo nu en dan Mms’en verzenden op onze bijna prehistorische telefoons waarbij de antenne nog vervelend irritant uitstak. Herinner jij het je ook nog? Ik heb de iPhone nu zelf 1 week in gebruik 🙂

* Druk op de foto’s om ze in betere kwaliteit te zien!

SCHERM
Apple slaat nu een heel andere weg in. Van een 4,7 inch lcd scherm op de iPhone 7, naar een 5,8 inch OLED, Multi Touch, scherm op de iPhone X, weliswaar een Samsung scherm.   Waar ze voor de release van de iPhone 7 veel zorg hebben gehad over het verbeteren van de homeknop, hebben ze bij de iPhone X besloten om heel die knop weg te halen. Je kunt nu alleen maar “swipen”. Je hebt een doorlopend (edge to edge)  scherm, erg fijn! Door het OLED scherm zien de kleuren er bijzonder goed uit. OLED heeft geen achtergrond verlichting, dus laat het de kleuren in zijn natuurlijke kleur zien.   Wanneer de kleuren op een lcd scherm lichtblauw zijn, kom je er op het OLED scherm ineens achter dat je eigenlijk al jaren naar een zacht mint groene kleur zit te kijken, nee geintje.. Zo overdreven erg merk je het verschil niet haha.

ANIMOJI
Animoji is toch echt wel het “dingetje” van de geheel nieuwe iPhone. Je hebt keuze uit verschillende 3D bewegende emoticons. Nadeel eraan is wel dat je ze voor nu alleen maar als SMS kan verzenden en niet kan gebruiken voor Facebook/WhatsApp. Het werkt synchroon met de bewegingen die jij doet. Bepaalde gezichtsuitdrukkingen laten de Animoji ’s ook zien. Erg leuk. De poep emoticons is mijn favoriet, welke vind jij leuk?
Voor dit bedrag is het mogelijk om jezelf voor aap te zetten, je als een kat in het nauw voelen, er als de kippen bij zijn, zo slim als een vos zijn of de ander een poeppie laten ruiken.  Het kan allemaal.   

FACE-ID
De homeknop van de iPhone X is verdwenen, hoe unlock je dan? Apple heeft daar iets mysterieus voor bedacht, namelijk Face-ID. Tijdens het voor het eerst opstarten van je telefoon word er gevraagd of je Face-ID wilt gaan gebruiken en wilt instellen. Mijn ervaring is dat je dit proces met zijn tweeën moet doen. Apple vraagt of je met je gezicht wilt draaien, waardoor er een 360 graden beeld ontstaat. Wanneer jij aan het draaien bent, zie je niet welke volgende handeling je moet verrichten. Een tweede persoon kan je helpen om je dit te vertellen. Ik heb Face-ID uitgebreid getest deze week. De uitslagen zijn verbazingwekkend goed, waar Touch-ID mij regelmatig  in de steek liet, doet Face-ID dit niet.  Als je ’s ochtends tijdens het opstaan en je met halfdichte ogen naar je telefoon wilt grijpen om je Socials te bekijken, faalt Face-ID wel in het herkennen van je gezicht. Apple kan dan niet garanderen dat jij het echt bent. Overdag en in de late avond uren, zelfs in het pikkedonker, werkt het bijzonder goed. Zodra de iPhone je gezicht heeft herkent, moet je van onder naar boven swipen om je telefoon te gebruiken.

TRUE TONE.
Ook tijdens het voor het eerst opstarten van je iPhone heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een true tone scherm. Wat is true tone? Heb je er iets aan?
True tone zorgt ervoor dat de kleuren in je scherm wat zachter zijn, het oogt wat meer gelig in plaats van het Tl-buizen licht op andere telefoons. Je merkt dat je minder snel last krijgt van je ogen. ’s Avonds is het lastiger voor je ogen om het felle licht te verdragen, daar is true tone goed voor. Je hebt er wel degelijk iets aan, het kijkt prettiger.

CAMERA
Mijn favoriete onderdeel, met 4 kinderen is het onmogelijk om nooit de camera te gebruiken haha. Voor de betaalde prijs krijg je ook een TrueDepth-camera, aan de voorkant, of te wel een 3D camera. Een 7 mp camera.
De telefoon is voorzien van een 12 MP camera (achterkant), geen verschil met de camera van de iPhone 7, alleen zit deze camera verticaal en bij de 7 zat de camera horizontaal en heeft de X  2 camera’s, waarvan 1 dient voor de optische zoom.
Apple heeft besloten dat ze hier meer mogelijkheden toevoegen, je kunt onder andere portret foto’s maken, waarbij de achtergrond zwart is, portret foto’s waarbij de achtergrond wazig is, portret foto’s waarbij de gehele afbeelding zwart-wit is, maar wat er verder op de achtergrond staat helemaal zwart gefilterd word. Je hebt : natuurlijk licht, studio licht en contourlicht. Bij contourlicht komt er iets van schaduw in de afbeelding, waardoor je net als Kim Kardashian on fleek bent qua je gezicht contouren.
Video’s opnemen kan in verschillende formaten (kun je wijzigen in de instellingen) van 720P tot aan 4K, helemaal hip! De camera heeft ook de mogelijkheid om te zoomen zonder dat er kwaliteit verloren gaat.

GEHEUGEN EN KLEUREN
De iPhone 7 was, en is, in 5 (!!!) kleuren te verkrijgen. Bij de X heb je niet zoveel keuzemogelijkheid, namelijk alleen zilver en space grijs. Erg jammer, de andere kleuren waren erg hip. Bij de iPhone 7 had je keuze in het geheugen van 32 en 128 GB. Nu, met de X, is het vanaf 64 GB en de stap daarna is 256 GB. Voordat je het verschil in je telefoon merkt, merk je het eerst in je portemonnee.

DELEN MET GEZIN
Waar je wel zult merken dat de homeknop verdwenen is, is de functie “delen met gezin”, in combinatie met de appstore. Wij hebben ingesteld dat wanneer 1 van de kinderen een app willen downloaden, zij eerst toestemming moeten vragen aan ons via de appstore. Met de iphone 7 kon je gemakkelijk toestemming geven door middel van de touch-ID knop te gebruiken. Bij de X ben je bij iedere app, waarvoor toestemming nodig is, afhankelijk van het intypen van je wachtwoord. Wanneer je eigen app’s installeert dan geld dit niet!

Handige weetjes:

Screenshot maken, omdat de home knop verdwenen is (net als het geld uit je portemonnee), is het niet meer mogelijk om via de oude vertrouwde manier een screenshot te maken. Dit doe je door de volgende knoppen tegelijk in te drukken: De knop aan de zijkant EN de volume knop, tada: je hebt je screenshot.

Typen met 1 hand, alsof Apple wist dat ik mijzelf groen en geel zat te ergeren dat typen met 1 hand gewoon erg lastig is, zit er nu een mogelijkheid op om WEL te typen met 1 hand (yeeey). Hoe doe je dit:
Druk het icoontje, op een plek waar je kan typen, van de emoticons in. Houd het even ingedrukt, je ziet dan een scherm tevoorschijn komen (zie foto). Links, typscherm iets meer naar links. Midden, typscherm normaal. Rechts, typscherm meer naar rechts. Nu heb je 1 hand vrij om andere dingen te doen ;).

Accu percentage, vanwege het doorlopende scherm en het stukje waar de camera’s ruimte in beslag nemen heeft het scherm te weinig ruimte om de gehele accu percentage te laten zien. Toch benieuwd naar je accu? Schuif van boven af, aan de rechterkant, het scherm naar beneden. Daar vind je informatie over hoelang je op je telefoon hebt gezeten ;).

Camera/zaklamp, wanneer je vergrendeld is heb je de mogelijkheid om je camera en zaklamp snel te gebruiken. Om dit te openen, druk je goed op het icoontje (voorheen was het swipen).

Video’s zoomen, vanwege het doorlopende scherm zijn niet alle filmpjes van YouTube op volledig beeld. Wil je dit wel? Druk dan 2x achter elkaar op het scherm, voilà, nu is de video op heel het scherm te zien.

CONCLUSIE!

De iPhone X is een leuk toestel, Face-ID is erg grappig, het glas aan de achterkant heeft ook wel iets, al heb je daar niets aan als er een hoesje omheen zit. Dacht van te voren de homeknop wel te missen, maar na een tijdje de X in gebruik te hebben valt dat mee. Qua uiterlijk vind ik de telefoon erg lijken op de iPhone 3GS, vanwege de metalen zijkanten en de rondere hoeken.
Prijsgericht vind ik het een duur toestel. Gevoelsmatig voelt het alsof je voor een iPhone EN een Samsung betaald (vanwege het scherm). Het voordeel aan dat het gedeeltelijk een Samsung telefoon is, is dat wanneer er later mankementen zouden ontstaan, wij altijd Samsung de schuld kunnen geven zodat Apple geen blaam treft. Een ander puntje aan het uiterlijk kenmerk is dat de randen die wel zichtbaar zijn, standaard zwart zijn. Ook bij de Zilver variant, het zou mooier zijn geweest als de randjes dezelfde kleur hadden gehad dan de kleur van de iPhone zelf. Of het echt “de telefoon uit de toekomst is”, denk dat deze benaming niet echt heel eerlijk is; aangezien iedere telefoon wel beter is dan de telefoon van een X (ja ja) aantal jaar geleden is.

Apple heeft een heel beperkte voorraad geleverd tijdens de eerste levering, voor het overgrote deel van de mensen is het wachten tot de volgende levering. Er zijn geruchten dat de iPhone x pas vanaf het tweede kwartaal van 2018 vrij te verkrijgen is in de winkels. 

2 gedachtes over “REVIEW IPHONE X (10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s