4 kinderen

Wij zijn een gezin met 4 kinderen, in hoeverre is dit anders dan hoe het voorheen was? Wat zijn de voordelen? Zijn er nadelen? Hoe zit het met het kostenplaatje? Hoe gaan de kinderen met elkaar om? Ik vertel het allemaal in dit artikel.

Halverwege 2017 werden wij voor de vierde keer trotse ouders, van een pracht ventje. Wij zijn eigendom van 2 koningsparen, 2 meiden, 2 jongens.. Team roze en team blauw zijn eerlijk verdeeld. Geweldig.

Kan mezelf niet meer herinneren of dat ik mij tijdens de zwangerschap bewust druk maakte over het aankomende nieuwe gezinssamenstelling, maakte mijzelf vooral druk over de 20 weken echo en de kans op een te klein/te licht kindje.
Nu, zo’n 6 maanden na de bevalling, valt het wel mee qua veranderingen. Het voelt alsof het altijd zo hoorde te zijn. Na de bevalling zijn wij meteen in een bepaald ritme geraakt en dat houden wij aan, het ging vanzelf.
Al was het zeker op sommige momenten wennen. Gek om te zien hoe groot de andere kinderen ineens zijn als je met een schattig kleintje op je arm zit.

2 jongens en 2 meiden zijn super leuk. Nu spelen ze allemaal met elkaar, maakt het echt niets uit of er met barbies of auto’s/treinen gespeeld word. Straks, wanneer ze wat groter zijn, is het fijn dat de jongens buiten in bomen kunnen klimmen en de meiden zitten te nagellakken. Al zou het ook niet gek zijn als de meiden willen klimmen en de jongens willen nagellakken. Onze jongste dochter leert de ondeugende streken van haar grote broer en heeft ook een fascinatie voor alles met wielen haha. Wij zijn ervan overtuigd dat speelgoed niet op geslacht gemaakt is, maar op persoon.
Wanneer onze zoons tieners zijn, kunnen ze met elkaar “chickies” bespreken en kunnen de meiden gezamenlijk roddelen over iedereen wie voor hun in de rij staan ;), natuurlijk is er ook een FBI mama, die overal achter komt.

Eerlijk gezegd zijn er geen nadelen aan het mogen opvoeden van 4 kinderen.
Wat wel minder leuk was, waren de momenten dat je hoogzwanger 2 kinderen de trap moest aftillen, dat is meer eigen schuld, omdat ik het niet verantwoord vind om kinderen van destijds anderhalf en 2,5 alleen de trap af te laten lopen.

Het kostenplaatje:
Je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kan besparen op het een en investeren in het ander.
Wij kopen bijvoorbeeld voor de, niet zindelijke, kinderen pampers en qua voeding Etos/Jumbo huismerk, onze jongste krijgt als enige flesvoeding. Alleen zat er pasgeleden een “pop” van maden in de verpakking van de Jumbo flesvoeding (nummer 2), niet zo heel fris. Je kan zelf een beetje spelen met hoeveel je uitgeeft. Pampers is redelijk vaak in de aanbieding en is dan niet heel veel duurder dan Kruidvat luiers bijvoorbeeld, Etos luiers zijn ook prima te doen.
Voor de geïnteresseerde:
Nutrilon is in België goedkoper dan in Nederland.

Emotionele band:
De band tussen de kinderen is zo bijzonder om te zien. Ook voor hen voelt het alsof het altijd al zo hoorde te zijn. Onze oudste zoon rent vrijwel altijd naar de jongste toe, roept op een heel schattige toon zijn koosnaampje, geeft een aai over zijn bolletje, kusjes en als hij heel goede zin heeft rent hij met open armen naar hem toe, om hem, zoals hij zelf zegt een “Kuffel”, knuffel, te geven icm een aai over zijn bolletje en een kusje. Ze spelen alle 4 graag met elkaar, beschermen elkaar en doen soms een beetje wild met elkaar. Ze delen alles met elkaar, speelgoed, eten, knuffels, verkoudheden haha.

Ben je voor het eerst op mijn blog? Bekijk dan eens mijn meest gelezen artikels van 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s