Wanneer verloskundige bellen : na positieve test.


Als je zwanger bent dan weet je dat natuurlijk doordat je – misschien – al wat klachten had en je toch maar een test deed om hier zeker van te zijn. Daarna begint dit hele spannende avontuur en verlang je al naar het moment waarop jij je kindje voor het eerst zal zien bij de verloskundige. Maar wanneer bel je nu precies de verloskundige voor de intake/eerste echo?
* Geschreven tijdens vierde zwangerschap

Het moment waarbij je een test doet is wel belangrijk voor de keuze om de verloskundige te bellen. Met de testen van tegenwoordig kun je al behoorlijk vroeg (sommige claimen 6 dagen voor je verwachte menstruatie) testen. Dit betekend dat je in de derde week al positief kunt testen, dat is net een hele cruciale week waarin een zwangerschap vaak niet goed ontwikkeld en je de meeste kans op een miskraam hebt.

Je kunt in principe vanaf 4 weken (vanaf de dag dat jij je menstruatie verwacht) na de positieve test al de verloskundige bellen, maar je moet voor jezelf afwegen in hoeverre het slim is. Als je bepaalde medicatie gebruikt dan is het belangrijk dat een verloskundige je al snel ziet. Ook als je een medisch verleden (denk aan miskramen/bbz) hebt, dan kan het erg slim zijn om al vroeg contact te maken met de verloskundige.  Je komt vanwege deze redenen in aanmerking voor een vroege echo.

Het beste wat je kunt doen is toch nog even afwachten, mits hier geen redenen voor zijn.

Veelal krijgen de meeste vrouwen de eerste echo tussen de 8 en 12 weken, dit omdat de verloskundige dan zeker weet dat het hartje moet kloppen, je kunt dan het beste zien of je een kindje verwacht of een meerling en het termijn is (vanaf 9-10 weken) het beste te bepalen.   Natuurlijk heb je vanaf een week of 8 een aanzienlijk lagere kans op een miskraam dan wanneer je met 5 weken een echo krijgt.
Daarvoor heb je gewoon een grote kans dat je met heel veel onzekerheid terug naar huis gaat met als gevolg dat de eerst volgende afspraak heel lang op zich laat wachten, het kan 1 week tot max 2 weken duren voordat je weer terug mag komen.

Als je niet weet hoelang je zwanger bent dan is het altijd verstandig om meteen de verloskundige te bellen, anders loop je misschien de kans mis om een goed beeld te krijgen van de zwangerschap als je bijvoorbeeld denkt aan het termijn bepalen. Ook loop je kans om bepaalde medische testen mis te lopen, dat is ook niet erg verstandig.

Weet je precies hoeveel weken je ongeveer bent zou je vanaf week 6 kunnen bellen naar de verloskundige.  Wanneer je vragen hebt of je jezelf zorgen maakt, schaam je niet om eerder te bellen!

Wanneer ALTIJD bellen:
– Bloedverlies
– kramp, onderbuik.
– Vage rugpijn (icm bloedverlies/kramp).
– Vage schouderpijn (Veelvoorkomende oorzaak: BBZ) .
– Altijd wanneer je je zorgen maakt.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik gewacht tot een week of 8.
Bij zwangerschap 2, 3 en 4 kwam ik in aanmerking voor een vroege echo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s