Kinderen (on)herkenbaar op internet.


Als je kinderen hebt ontkom je er niet aan (in mijn geval extreem regelmatig) dat je de leukste kiekjes wilt vastleggen. Want zeg nu zelf, de kinderen worden zo snel groot dat je iedere handbeweging of oog geknipper wilt vastleggen. Daarna heb je altijd zelf de keuze wat je met de foto’s doet. Deel je ze? Anonimiseer je ze? Laat je gedeeltes zien? In dit artikel vertel ik uitgebreid welke keuze wij daarin hebben gemaakt en waarom.

Wij zijn ouders van vier kinderen. Zonder opschepperig te zijn, ze zijn alle vier even leuk, geweldig, prachtig en ook vooral fotogeniek, moeten ze haast wel van moi hebben geërfd :).
Toch hebben wij bijna twee jaar geleden besloten onze kinderen niet meer herkenbaar in beeld te brengen. Het idee speelde al langer mee, omdat het toch een grote verandering is hebben wij het eerst afgebouwd. Alle foto’s van de kinderen in een aparte map plaatsen en alleen zichtbaar maken voor onze familie (officieel fam. van mijn man).
Het niet meer plaatsen van herkenbare foto’s van de kinderen heeft een aantal redenen. Zal ze hier opsommen met de bijbehorende argumenten.

Nepprofielen.
Sinds de opmars van social media, is er ook een grote stijging in het maken van nepprofielen. Ouder(s) met kinderen zijn eerder slachtoffer, omdat baby’s erg schattig zijn op foto’s, de ander zal een profiel, waarbij de profielfoto een baby is; of gelukkig gezin, niet snel afwijzen. Tenzij je, net zoals ik, een selectief deurbeleid hebt. Het lijkt mij niet prettig om ineens een profiel te zien, op welk platform dan ook, met een herkenbare foto van mijn kinderen.

Facebook voorwaarden.
De reden waarom het niet werkt om selectieve mensen te selecteren die een bepaalde foto-map op Facebook te zien krijgt, is omdat Facebook jouw foto’s mag gebruiken voor eigen doeleinden. Daar heb je immers toestemming voor gegeven toen je op “Ik heb geen zin om de lange pagina’s met kleine lettertjes te lezen, druk er toch maar op dat ik het snap” knop (haha).. Of te wel “de algemene voorwaarden”. En oké, dat social media andermans geplaatste foto’s zelf gebruikt komt niet heel vaak voor.. Maar een kleine kans is ook zeker een kans.

Je weet niet wie ze te zien krijgt.
Het social platform is een wereldwijd web, met uitzondering in landen waar het verboden is. Zodra je dat beseft, besef je ook dat mensen in een land waar je zelf nooit komt, ook de foto’s onder ogen kan krijgen. Ik zie er de meerwaarde niet van in waarom men in India zou moeten weten hoe mijn kinderen eruit zien :’)

Beschermen op Internet.
Als ouder heb je een beschermende taak. Zeker minderjarige kinderen weten niet welke invloed internet heeft. Vanwege die reden besluiten steeds meer ouders, om hun kind onherkenbaar op internet te plaatsen. Ook wanneer je foto’s achteraf verwijderd, zouden ze allang opgeslagen, gedeeld en gebruikt kunnen worden.
Daarnaast bestaan er ook een negatieve categorie personen met een verlangen naar een kind, daar moeten kinderen ook tegen beschermd worden.
Er zijn mensen die letterlijk zeggen “je houd niet van je kind, omdat je geen foto’s deelt”, natuurlijk is dat het meest nutteloze argument en staat mijn tegenargument velen malen sterker. echter ben ik ervan overtuigd dat je juist enorm van je kind(eren) houd, juist door ze deze bescherming te bieden. Liefde voor je kind(eren) begint niet bij het plaatsen van herkenbare foto’s of door dagelijks een foto te moeten plaatsen. Liefde begint bij het nadenken over bepaalde begrippen en daar weloverwogen een duidelijke keuze in te maken.

Eigen keus.
Wij willen dat zodra de kinderen oud genoeg zijn, ze zelf bepalen wat ze online zetten. Het voordeel van nu niets herkenbaars te plaatsen is dat ze met een “schone lei” beginnen. Zonder dat men zich het kind van de “baby foto” herinnerd.

De kinderen krijgen wel een kleine aandeel op mijn blog (knutselwerkjes, DIY’s ect).

Stiekem hadden wij, toen wij wisten dat ik zwanger was van onze jongste, bedacht dat we zijn geboorte  onherkenbaar bekend zouden maken. Ook al deden wij ruim voor zijn geboorte de kinderen al niet meer herkenbaar op beeld, toch kwamen de meeste vragen over het “waarom”, pas na zijn geboorte opzetten.
Wij kijken het mooie af van onze kinderen en wij maken bijzonder veel foto’s, waar ze full faced op staan. Naast moeder ben ik 24/7 fotograaf haha, vooral nu het al regelmatig prima buitenspeelweer geweest is.

Ik volg zelf hele leuke mensen op social media, zij plaatsen wel foto’s van het gezin. Vind dat persoonlijk echt heel erg leuk en kijk daar ook met heel veel plezier naar.   Blijf vooral ook zulke foto’s plaatsen! Het zijn stuk voor stuk plaatjes!!!! Ik veroordeel niemand, niet omdat zij een andere mening hebben of er met andere gedachtes over na hebben gedacht of omdat zij simpelweg een andere keuze gemaakt hebben dan wij. Toch vraag ik het te begrijpen waarom wij het niet doen!

Met social platform doel ik op alle vormen ervan, Facebook, instagram, whatsapp, twitter, snapchat ect.

Ben je voor het eerst op mijn blog? Bekijk dan eens mijn meest gelezen artikels van 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s