Baby – Puber – Volwassen


Onlangs heb ik een hele hoop baby foto’s van mezelf mogen ontvangen, waarvan ik dacht dat ze niet meer bestonden. Hier was ik bijzonder blij mee. Voorheen had ik maar 3 foto’s, maar daarmee kan ik mijn kinderen niet laten zien wie ik vroeger was en het is leuk om de foto’s naast de leuke koppies van je kind(eren) te houden om te zien op wie ze nu echt lijken.
Van een aantal foto’s werd ik oprecht verdrietig.

Het kleine meisje zonder enig verstand van de harde wereld en zonder enig besef wat haar in het latere leven te wachten staat, maar anderzijds wel een leuk, onschuldig meisje met haar witte hoofd, eigenlijk afschuwelijk lelijke kleding combinaties (laten we dat maar voor lief nemen), prachtige lach en een liefde voor poppen, baby’s en vogels.

Wanneer je door je eigen baby en kinderfoto’s bladert, realiseer je je dat er een tijd was waar je je nog druk kon maken over welk dekbedovertrek je perse wou hebben of je voor de grap eens met je hoofd aan het voeteinde van je bed wou liggen om te ondervinden of dat misschien lekkerder sliep.
Maar wanneer je weet, achteraf, wat er later te wachten staat, is het niets meer dan de jaren, maanden, weken en dagen aftellen totdat hetgeen je treft waar je toen nog geen weet van had.
Het onwetende is nog zo onschuldig wanneer je klein bent, sterker nog, naast dat je uit verwachting roept wat je later wilt worden, denk je niet echt aan later als je klein bent. Enige wat je wilt is eindeloos spelen.

Op de bovenstaande foto was ik net vier jaar, mijn lach: zo oprecht, ik was zo blij dat ik mijn babypop skeelers had aangetrokken.
Eigenlijk is van deze foto al af te lezen dat ik wel tienermoeder moést worden, haha.

En dan kom je in de puberteit, de tijd waarin ‘het onwetende’ een nachtmerrie wordt, het moment waarop de lage en hoge luchtdrukken samenkomen, een orkaan raast over het heden heen. Tijdsdruk om je huiswerk opdrachten op tijd in te leveren, jezelf dwingen om je bed uit te komen om naar school te gaan, presteren onder druk, jezelf motiveren om te leren, want je praat jezelf aan dat het later beter wordt. Maar je bent nog zo kwetsbaar en je weet dat anderen het ook weten, naast de bovenstaande verplichtingen verplicht je jezelf om te blijven doorzetten, hoeveel pijn het je ook doet. Gelukkig laat hij je kennis maken met groene zakjes, het groene zakje wordt je beste vriend, al is het wel een vriend die steeds in rook opgaat en als je er te veel mee omgaat is het een vriend die je geheid laat vallen.
Je vindt het verschil uit tussen de dop van een fles “gezelligheid” naar links en rechts draaien, bij het naar links draaien gaat het open en dat blijf je maar doen, want in de hectische pubertijd heb je ook behoefte aan regelmaat.
Wat was ik mooi, maar zo kwetsbaar en beschadigd.

14 jaar

 

Je komt op het punt in je leven waar je langzaam, nog een jaar of vijf, aan het aftikken bent naar de dertig! Alles wat er voor gister gebeurd is, kan je relativeren en aan alle contradicties van vroeger hecht je geen waarde meer. Zo ver gegroeid dat je al minstens 38x naar de Praxis bent gegaan om een ladder toe te voegen aan je verzameling, want je klimt steeds hoger. Nieuwe werelden gaan open. Voor ons zijn vier nieuwe werelden open gegaan, hebben vier keer de jackpot gewonnen, onze wereld kent 2 koningen en 2 koninginnen. We wonen in een paleis, weliswaar zonder kegelvormige daken, zonder een schuifbrug, zonder glas in lood, zonder eetbare ramen, zonder vloeibare chocolade gordijnen, zonder paarden en zonder Starbucks fontein. Ik hoor de mensen zeggen, ‘vroeger was alles beter’, nee, dat was het niet, de toekomst geeft hoop. Iedere dag kan en wil ik met een lach op mijn gezicht wakker worden.  Geluk is onbeschrijfelijk. Vroeger een speeltje, nu heeft mijn lichaam het veiligste plekje van mijn kinderen mogen zijn.
Angst gekend, bang geweest, verdriet gevoeld, nachtmerries gehad, alleen gestaan en nu volwassen geworden :).
Vroeger wás ik mooi, nu bén en blijf ik mooi.

Vroeger is kostbaar, maar de toekomst is het beste wat je kan overkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s