Hoe ik Angstschreeuw schreef


Het is een week geleden dat Angstschreeuw in het leven geroepen werd. Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds een beetje spannend allemaal, kan het momenteel nergens anders over hebben dan hierover. Vandaag neem ik je mee naar de afgelopen maanden, jaren… De dag dat ik besloot te schrijven.

Vanaf dag een had ik een bepaald idee in mijn hoofd, hierdoor lag de lat al meteen behoorlijk hoog. Ik vertelde mezelf “ik ga geen boek schrijven, maar een bestseller”.

Angstschreeuw ook lezen?
bol.com 

Het is 3 februari 2017, 19:43 uur, wanneer ik een nieuwe map aanmaak op mijn computer, ik noem de map “boek”, daarna maak ik een aantal Word documentjes aan.
Het eerste word lege Word documentje noem ik, net als de map, ‘boek’. Het tweede word Documentje noem ik ‘inhoudsopgave’. Hierin schreef ik globaal wat steekwoorden om de hoofdstukken in te delen en onderaan de inhoudsopgave werkte ik de personages uit. Personages uitwerken is erg belangrijk, dit is het moment waarop ze tot leven komen en wanneer je echt begint met schrijven beginnen ze aan een eigen leven.

Wat voor mij belangrijk was tijdens de schrijffase, was “de foto die alles veranderde”, hier zal ik een andere keer meer over vertellen.

En daarna zit je met je mooie ogen naar een wit document te kijken en heb je geen idee waar je beginnen moet. De truc is om ergens mee te beginnen, ik begon met schrijven.
Drie weken na de eerste keer schrijven, had ik de 20 weken echo van M., deze was niet zoals we gehoopt hadden en daarna ben ik gestopt met typen. Was op dat moment bang dat de stress nadelig zou zijn voor de zwangerschap. Na de bevalling heb ik het weer opgepakt, en hoe!
Iedere avond heb ik sindsdien gewerkt aan angstschreeuw.
In het begin leek het langzaam te gaan, je bent steeds aan het kijken hoeveel woorden je al hebt, je verplicht jezelf minstens 500 woorden per dag te schrijven, om in het verhaal te blijven zitten, want als je even niet schrijft verlies je de vibe waar je in zit.

Mijn streven was om het in maart 2018 af te hebben. En geloof het of niet, zo’n deadline helpt echt, want in maart was het af.. Tenminste.. af… Er moest nog een hoop gebeuren haha. Waar het in het begin langzaam leek te gaan qua typen had ik nu 95.000 woorden ongeveer.

Wat moest er nog gebeuren:

♥ Vanaf maart tot september heb ik ruim de tijd genomen om het zo goed mogelijk te corrigeren. Ik moet eerlijk bekennen, het is net als corrigerend ondergoed, het haalt een hoop lovehandles weg, maar soms zie je ze er gewoon doorheen ;).
♥ Ik herschreef hoofdstuk 1, het huidige hoofdstuk 1 scheelt niet veel van hoe ik er ooit mee begon.
♥ Ik filterde op mijn ‘stopwoordjes’, dan pas lees je bij welke woorden je regelmatig in herhaling valt (enzo, ofzo, maar, toch).
♥ Probeerde zoveel mogelijk op de d-dt’tjes te letten.
♥ Via een programmaatje luisterde ik het verhaal en hoorde ik of de zinnen wel lekker liepen.
♥ Ik bedacht tijdens deze fase pas de titel 😊.
♥ In Januari 2018 maakte ik een (bizar veel) aantal potentiële cover foto’s. Uit de vele foto’s maakte ik een selectie van vijf favoriete foto’s en in maart koos ik de definitieve cover foto uit. Is het geen plaatje?
♥ Ik schrapte in totaal 20.000 woorden deze periode, eindigde met 75.000 woorden ongeveer.

En toen was het eind september… Ik vertelde de mensen die hier vanaf wisten dat ik het moeilijk vond om Angstschreeuw uit handen te geven en te publiceren, maar toen ik het exemplaar – nog voor het gepubliceerd was – in handen kreeg, werd ik wel een beetje emotioneel.
Tien jaar na het hebben van deze droom, is het uitgekomen en dat is altijd bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s