Netflix film “22 july”

Bron: Netflix 

In de zomer van 2018 werd er een nieuwe film aangekondigd voor op Netflix. De film heet 22 july en gaat over de terroristische aanslag van 22 july 2011 in Noorwegen, waar Anders Breivik verantwoordelijk voor is. Ik heb deze film gekeken.

22 july duurt 2 uur en 24 minuten, erg lang zou je denken, maar deze film laat je echt heel de tijd op het puntje van je stoel zitten.
De film begint een dag voordat Breivik zijn aanslag op de regeringswijk in Oslo uitvoert.
Hierna escaleert het snel en vind eerst de aanslag in Oslo plaats en vrijwel meteen de aanslag in Utoya, op het zomerkamp.

De film volgt eigenlijk 1 gezin, waarvan twee kinderen aanwezig waren op het zomerkamp : Viljar en Torje.
Torje heeft na de aanslag geen lichamelijk verwondingen, maar wel geestelijk. Viljar wordt vijf keer beschoten, waarvan een schotwond ernstig is. Hij loopt verschillende verwondingen op evenals geestelijk. Beide personen verliezen vrienden/vriendinnen, ouders verliezen hun kind(eren) en dat is heftig om te zien.
Met een brok in je keel bekijk je de scenes en volg je het verhaal, wetende dat dit echt heeft afgespeeld.

De acteur die Breivik speelt is goed uitgekozen, hoe hij op bepaalde momenten kijkt, daar word je zelf ook bang van.
Er word een psychologisch onderzoek uitgevoerd en daaruit zou blijken dat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn tijdens het uitvoeren van deze aanslagen. Echter, is hij het hier zelf niet mee eens en bekend hij alsnog zijn misdaden en heeft geen berouw en empathie.

Voordat de film aangekondigd werd, heb ik verschillende nieuwsartikels gelezen over deze film. Men vindt het onrespectvol namens de nabestaande en overlevende van dit vreselijke en on-humane gebeurtenis. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in. Zelf was ik ervan overtuigt dat deze film zelfs ‘zendtijd’ kan zijn, waardoor Breivik meermalen weer in het nieuws komt, zendtijd wat je hem eigenlijk niet gunt.
Enerzijds raad ik deze film af om te kijken, maar anderzijds is het een film die je wel gezien moet hebben.  Ben zelf nog een beetje geraakt door de film.

De film geeft een goed beeld wat een posttraumatische stressstoornis (PTSS) met iemand doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s