Angstschreeuw “project X” heeft mij geleerd


In de eerste aankondiging vertelde ik dat er iets moois zat aan te komen, destijds Project X, maakte ik een lijstje met wat project X precies voor mij betekende. Nu het bekend is dat het over mijn boek Angstschreeuw gaat, vertel ik er iets meer over en wat de reden is achter de betekenissen.

Project X heeft mij leren graven.
Graven wordt hier gebruikt in de zin van ‘research’, een deel van mijn schrijftijd heb ik gebruikt om research en mijn huiswerk te doen.

Project X heeft mij geleerd dat niets is wat het lijkt.

Toen ik voor mijn gevoel klaar was met het script, ben ik het steeds opnieuw gaan lezen, schrijffouten eruit gehaald en waar nodig herschreven. Ik kwam erachter dat niet alles is wat het lijkt, bepaalde ‘scenes’ uit het verhaal geven je in een indruk, waarvan de bedoeling heel ver weg is.

Project X heeft mij geleerd hoe ongecontroleerd emotie kan zijn.
Let op: Emotie is anders dan gevoelens.
We hebben allemaal zo’n dag waarop we geen controle lijken te hebben over hoe we ons voelen. In Angstschreeuw lees je hoe dun de lijn is tussen ongecontroleerde en gecontroleerde emoties. Toen ik aan het schrijven was, was diezelfde lijn ook heel goed zichtbaar. Bepaalde stukken zijn hard, cru en gevoelloos geschreven, bij andere delen liepen de tranen over mijn wangen.

Project X heeft mij geleerd van gister te leren en op morgen te hopen.
Angstschreeuw kent twee hoofdpersonages, de rest zijn bijrollen. Beide hoofdpersonages leren van gister en hopen, op hun eigen manier, op morgen. Alleen word het een stuk lastiger wanneer een van de twee de hoop niet meer ziet, haarzelf stort in het geloof met het idee “ik geloof dat morgen niet meer komt”. Aan het eind van de dag is er altijd zicht op morgen. Voor mij, als persoon, was het een leermoment tijdens het schrijven van Angstschreeuw. Een goed leermoment voor iedereen, op een dag is het jouw morgen.

Project X heeft mij geleerd dat je niet de deur uit hoeft om in gedachten ver te reizen.
Het echte leermoment van deze ‘hint’ is pas te snappen na het lezen van Angstschreeuw.
Dit refereert naar de slogan “van nachtmerrie naar Stockholm, van Stockholm naar nachtmerrie”, waarvan dit verwijst naar het Stockholmsyndroom, een psychologisch verschijnsel. Hier komt in 2019 een apart artikel over!

Project X is mijn zonneschijn na een heftige storm.
Iedereen kent het wel, je hebt een dag (of periode) waarvan je hoopt dat het zo snel mogelijk voorbij is. Je bevindt je in een heftige storm, je vraagt je af wanneer de storm zal overwaaien, omdat het een hoop schade aan het aanrichten is. Op dat moment is het fijn als je weet dat de zon wel weer gaat schijnen.

Project X heeft mij geleerd dat als je verandering wilt, je zelf de verandering moet zijn.
Wie het verhaal van Angstschreeuw kent, zal precies begrijpen wat hiermee bedoelt wordt. Er gaat niets veranderen als jezelf niets doet en het blijft zoals het is.

Project X is waar de magie begint.
Het spelen met woorden en zinnen is het meest magische wat er bestaat, een goocheltruc is hier niets bij. Verbazingwekkend is het hoe weinig woorden zoveel duidelijk maken en kunnen beschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s