Extra : Ontmoet ons ‘huisdier’ ♥


In het eerste artikel van dit jaar: bye 2018, hello 2019, vertelde ik dat we in het nieuwe jaar zouden gaan kijken voor een huisdier, eerlijk gezegd wisten wij al dat dit moment aan het begin van het nieuwe jaar zou zijn. Wij zijn al een paar weekjes gezegend met de gezelschap van Luna. Luna is geen gewoon huisdiertje, je zou haar een droomhobby kunnen noemen.

Op pad voor een slang!
Begin januari zijn mijn dochter D. en ik op pad geweest om Luna op te halen. In de intro vertelde ik al dat ze niet zomaar een huisdier is, het is een rattenslang :). Toen we haar gingen ophalen, hield D. eerst een grote koningspython vast, waar ze helemaal niet bang voor was. Mij leek het leuker om voor een kleintje te kiezen, maar wel eentje die al gegeten heeft en verveld is. En mijn dochter vond een meegroeislang ook iets leuker dan meteen een grote.
Luna, beter bekend voor mensen als ‘iehl bah’, is nieuwsgierig, maar ze kan haar eigen ook rustig om je vingers/hand heen krullen en stil zitten.. Toen we haar ophaalde was ze zo’n 45 cm en uiteindelijk word ze 120/150 cm!

Onze slang heeft een naam.
In het stukje over ophalen heb je al kunnen zien dat ze Luna heet. Als het een mannetje zou zijn geweest, had hij Harry geheten.
Deze naam heeft voor mij een bijzondere betekenis en als je alles terug brengt naar de theoretische kern, dan is het helemaal niet gek dat we uitgerekend kozen voor een slang en haar die naam gaven. Aan de andere kant is het voor de kinderen een makkelijke naam, zelfs onze kleine man van anderhalf kan ‘Luna’ zeggen.

Hoe het eten gaat.
Wat minder smakelijk is om te bespreken, maar zeker wel nodig is de eetgewoonte. We weten allemaal dat slangen geen brokken eten, maar knaagdieren, je moet hier natuurlijk wel tegenkunnen om een slang eten te geven, ook als het new born muisjes zijn!
Het eten is een best interessant onderwerp, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, levend, dood, diepvries en hier zal ik een apart artikel aan wijden, je ziet dit vanzelf op mijn blog terug komen.
Ze eet erg goed, ben daar wel blij mee. Ben nog een beetje aan het afwegen of ik op mijn blog eetfoto’s van Luna plaats, omdat niet iedereen het smakelijk vind.

Vervellen van slangen.

Slangen vervellen, dit doen ze omdat ze uit hun eigen vel groeien. Zie het als hoe jij groeit, als jij groeit, pas je je oude kleren ook niet meer en heb je grotere kleren nodig. Oude kleren doe je weg. Zo werkt dit ook bij slangen.
Heb het vervellen (nog) niet meegemaakt bij mijn slang.

Huisvesting.
De eerste paar dagen heb ik haar in een kleine plastic opbergdoos gehad. Eentje die je kan afsluiten. Had er luchtgaten in geboord. Een paar dagen later heb ik haar in een hogere opbergdoos gedaan. Alles  wat hier in zit, qua decoratie is zelfgemaakt!
Natuurlijk hebben wij gedacht aan een terrarium, maar omdat het nog een kleintje is, vinden zij grote terrariums een beetje eng. Zodra ze wat meer gegroeid is, zal ze in een terrarium komen.
Over het terrarium komt een uitgebreid artikel online.

Reacties van anderen:
Een slang is niet een ‘huis, tuin en keuken’ dier, zoals een hond of kat, de reacties die je krijgt zijn daarom ook een beetje anders dan wanneer je voor een ‘standaard’ dier kiest.
Veel mensen ervaren angst als ze een slang (of ander reptiel) zien, maar dit is voornamelijk omdat wij, mensen, gewoonte mensen zijn, we houden ons teveel vast aan een idee wat ons vroeger is wijs gemaakt. In de tekenfilms van vroeger zag je de slechte kant van slangen, ze eten je op, bijten je, vergiftigen je en nog veel meer. Het is hetzelfde als angst voor spinnen.
Natuurlijk, het is niet verstandig om als eerste slang voor een gifslang te kiezen, beste is een wurgslang (Nee, een wurgslang wurgt jou niet, deze soort doet die naam eer aan, omdat ze in het wild zichzelf om een prooi krullen).
Personen die zelf reptielen hebben/hebben gehad, vinden het helemaal te gek!

Terrarium/opbergdoos decoreren.
Bij een slang horen verschillende decoraties, zowel klim attributen als verstopplekjes en wat decoraties waar ze zich omheen kunnen krullen, omdat ze zich daar prettig bij voelen. Je hebt de keus om dit allemaal te kopen, maar wist je dat zelf maken een heel stuk goedkoper is?
Sinds zij in een hogere doorzichtige doos zit, heeft zij twee klim stokken. Wist je dat ik dit gemaakt heb van een bezemsteel? Geverfd met bruine verf, gemengd met water zodat de kleur super licht is.

Observatie.
Heb haar de afgelopen weken regelmatig geobserveerd, gehanteerd en eten gegeven. Er zijn mij een paar dingen opgevallen.
Het verbaast mij hoe makkelijk het is om haar op te pakken, alleen moet je haar soms wel even zoeken. Ze heeft tot nu toe niemand gebeten, terwijl dat vaker gebeurd bij babyslangen dan wanneer ze volgroeit zijn, kleine slangen zijn kwetsbaar en zouden eerder bijten. De reptielenzaak waar ze vandaan komt, hebben ze haar goed behandeld, dat zal invloed hebben gehad op haar vriendelijke karakter, naast dat dit soort in het algemeen al er makkelijk is. Grappig is om te zien hoe ze op een of andere manier de link gelegd heeft wanneer ze eten krijgt.
Grappig om te zien is dat ze op een of andere manier de link gelegd heeft wanneer ze eten krijgt. Haar eetmoment is bijna een familie uitje, we kijken allemaal.
Slangen zijn koudbloedig, ze nemen de temperatuur van de omgeving aan, het is bijzonder hoe ze dan aanvoelen. Als ze op een warm stuk gelegen heeft, voelt ze warm en als ze liever op een kouder plekje gelegen heeft, voelt ze kouder. Wil eens in de zoveel tijd een update plaatsen over haar.

Zou stiekem nog veel meer reptielen willen hebben in huis.

2 gedachtes over “Extra : Ontmoet ons ‘huisdier’ ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s