De cover van Angstschreeuw

In het artikel over hoe ik de titel bedacht vertelde ik al dat er meerdere kanshebbers waren als titel.
Bij die titels had ik al een cover idee in mijn gedachten, wat het eerste idee was lees je hieronder en ook vertel ik de reden waarom ik absoluut geen stock foto wou gebruiken, ondanks dat ze vrij vindbaar zijn en zonder rechten gebruikt mogen worden.

De cover is naast de flaptekst de eye catcher van je boek, als dat niet meteen aanspreekt is de kans klein dat men geïnteresseerd is. Daarom moet je goed nadenken over het kiezen van een cover.
Dit is ook een van de redenen waarom ik geen Stock foto wou gebruiken, vele zijn misschien al gebruikt en als mensen dan ook jouw boek zien met een al gebruikte foto ziet het er niet professioneel uit.

Toen ik de andere kanshebbers in gedachten had was mijn idee heel simpel, ik wou een gezicht op de cover hebben, de ene helft super mooi opgemaakt, bijna gala waardig, en de andere helft slonzig om zo het idee van twee gezichten zichtbaar te maken.
Alleen toen kwam de huidige titel in mijn gedachte, in mijn gedachten had ik een schets gemaakt van hoe ik het ongeveer wou. Het moest in ieder geval heel veel vertellen, maar het moest ook weer niets prijsgeven en het moest iets timide en onderdanigs hebben. Voor mijn cover heb ik letterlijk 373 foto’s moeten maken, voor die ene perfecte. Als ik nu uit alle foto’s nogmaals eentje moet uitzoeken, had ik ook voor de tweede keer degene eruit gepikt die ik nu ook gebruikt heb.
Deze cover verteld alles, maar ook helemaal niets. Doel bereikt.

De reden waarom ik verder geen stock foto’s gebruik is omdat ik zelf in de mogelijkheid was om zelf de foto te schieten. De stock foto’s vind ik te veel los staan van waar het verhaal over gaat, het doet te kort aan de beleving. Een eigen foto is uniek en stock foto’s zijn dat vaak niet, omdat je ze – zoals ik al aangaf – vaak zonder rechten te gebruiken zijn voor alles. Al kan het voor andere boeken wel een optie zijn om stock foto’s te gebruiken.

Schrijf je zelf ook een boek en is het kiezen van de juiste cover ook een beetje een issue?
TIPS:
– Wanneer je de verantwoordelijkheid van je cover bij jezelf legt, kan het een optie zijn om de gemaakte foto’s een tijdje te laten liggen, zonder ernaar te kijken en na een tijdje blader je nog eens door de foto’s, kans is aanwezig dat er dan ineens wel een foto bijzit die jou aanspreekt.
– Kies je voor een stock foto? Wees er dan zeker van dat de foto’s die je gebruikt van een rechtenvrije site komen of dat je ervoor betaald, iets met copyright.
– Maak ook bij het gebruik van stock foto’s een kleine selectie van kanshebbers.
– Als je zelf foto’s maakt, maak ze dan op verschillende dagen. Speel wat met je uiterlijk (haren, make up, kleding ect), dit kan het verschil maken.

Wat is een stock foto:
Een stockfoto wordt gezien als ‘foto op voorraad’, foto’s uit een databank voor verschillende artikelen, gebeurtenissen en ook voor boekcovers.
Een leuke site voor Stockfoto’s is Shutterstock.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s