Steken tijdens zwangerschap


Eigenlijk al voordat je een positieve test in handen hebt, maar je wel een innesteling hebt gehad, veranderd er al veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding  veranderd drastisch, dat zal je ook merken. De meeste hormonen waar je last van krijgt tijdens de zwangerschap heb je eigenlijk altijd al in je lichaam zitten. Maar je zult ook kennis maken met : Humaan choriongonadotrofine, of te wel HCG “het zwangerschapshormoon”. Wat doet dit hormoon met je lichaam?

Doordat HCG vrijwel niet in het lichaam voorkomt als je niet zwanger bent kun je hier behoorlijk last van krijgen als je wel zwanger bent.  Je kan dit merken doordat je last krijgt van stemmingswisselingen. Het ene moment kan je huilen en als je met je ogen knippert kun je echt stront chagrijnig zijn.    Helaas krijgen heel veel vrouwen door de toename van HCG erg veel last van steken, voornamelijk zijn dit steken dat afkomstig is van de darmen.

Je darmen maken, in een vroeg stadium, al plaatst voor de groeiende baarmoeder. Dit geeft een heel onaangenaam gevoel in de onderbuik: rond/onder de navel, rond/achter de baarmoeder. Veel vrouwen verwarren dit met pijn die echt afkomstig is van de baarmoeder, wat heel logisch is want je maakt je als eerst zorgen om je kindje en de darmen lopen ook achter de baarmoeder door waardoor je geen verschil merkt.
Wat je zou kunnen doen, als je niet meteen naar de huisarts wilt ermee, is iedere dag een glas water of sap drinken waar je een theelepel (olijf)olie in doet. Dit bevorderd je stoelgang, zeker als je last hebt van obstipatie.

Steken in de eerste 12 weken van de zwangerschap zijn normaal, maar natuurlijk.. Als jij je zorgen maakt, schaam jezelf niet om naar de verloskundige te bellen.

Helaas zorgt het HCG ervoor dat de baarmoeder gaat groeien, dit kan hele ellendige pijn geven aan de zijkanten van je baarmoeder (rond je liezen) daar zitten je banden,  de banden dragen heel je zwangerschap het gewicht van je kindje. In de prille weken worden de banden al uitgerekt, dat gaat in een razend tempo.  Deze pijn kun je merken aan een paar felle steken achter elkaar.  Het helpt om een warme douche te nemen en daarna – als je echt last hebt – even in bed te liggen met een warme kruik.   Het kan zelfs zo zijn dat je door de bandenpijn krom staat van de pijn.

Gelukkig worden de meeste van deze klachten minder na 10 weken zwangerschap en ga je merken dat je minder last krijgt.

Heb je last van buikpijn/steken in combinatie met bloedverlies, ALTIJD de verloskundige bellen, echt doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s