Verveldagboek Luna #1 Februari

Wanneer je een reptiel hebt, ontkom je er niet aan, ze vervellen. Momenteel zit mijn slang in haar vervelfase, het lijkt mij interessant om een vervel-dagboek bij te houden, zeker omdat het haar eerste keer vervellen is sinds ze hier is.  Ik heb besloten van iedere vervelling een dagboek bij te houden.

9 februari 2019:
Tijdens het hanteren van Luna merk ik dat haar kleuren minder intens zijn. Ik zie nog geen troebele ogen of ogen waar een blauwe waas overheen zit.  Heb haar vandaag ook gewogen en ze weegt welgeteld 16 gram.

10 / 11 februari:
Geen dagboekje vandaag.

12 februari 2019:
Overdag heb ik haar een kwartier lang zitten bewonderen, hoe slangen zich voortbewegen is fascinerend. Bij het vasthouden valt haar prachtige buikzijde op, het lijkt holografisch, heel apart. Haar ogen beginnen te veranderen, van pikzwart naar troebel/donkergrijs. Ik durf nog niet te hopen dat ze gaat vervellen. Tijdens het hanteren is duidelijk dat haar zicht aanzienlijk is verslechterd, dit is normaal tijdens het vervellen. ’s Avonds is het etenstijd voor haar, merk nog niets van haar afnemende eetlust.

13 februari:
Het valt mij nu pas op dat ze de laatste dagen het liefst in haar mos bakje ligt en we Luna minder vaak zien dan voorheen. Bij het wekelijks schoonmaken van haar bak, lag ze in het mos bakje, toen ik haar zag hoefde ik niet te turen om de blauwe waas in haar ogen te zien. Het is helaas nog niet op foto te krijgen. Vanaf vandaag ben ik haar mos bakje vaker gaan bevochtigen om de luchtvochtigheid omhoog te krikken (erg belangrijk tijdens het vervel proces).

14 februari:
Vanmorgen heb ik haar mos bakje vochtig gemaakt, Luna lag helemaal onderin verstopt dus heb ik het mos eerst in een ander bakje verplaatst. Toen ik haar ogen zag, kon ik pas geloven dat ze toch echt gaat vervellen, er zit nu een opvallende blauwe waas overheen en het is op de foto te krijgen.
Ze is wel nieuwsgierig naar wat er buiten het mos bakje gebeurd en gaat op onderzoek uit.  Ben nog niet van mening dat Luna agressief is momenteel (het is normaal wanneer slangen vervellen ze wat agressiever kunnen zijn en zelfs (een poging doen tot) bijten).


15 februari:
Vannacht is ze op onderzoek geweest in haar bak, zag het aan de ontlasting, ze zit niet 24/7 te chillen in het mos bakje. Vanmorgen kwam Luna uit haar mos bakje, alsof ze wist dat ik het mos moest bevochtigen. Haar ogen zijn nog blauw en haar huid glinstert.

16 februari:
Vanmorgen lag ze onder de waterbak te chillen, daarom was het gemakkelijk om haar mos bakje weer te bevochtigen. Wel moest de waterbak verschoont worden, dus kon ik Luna ook nog even zien.
Haar ogen zijn een stuk minder blauw dan gisteren, wel zijn ze nog troebel qua kleur. Heb natuurlijk nog geen vergelijkingsmateriaal, maar het valt wel mee dat ze geïrriteerd/agressief is.
Zodra de blauwe ogen verdwenen zijn, begint alles te worden zoals het was en daarna gaat ze echt vervellen.

17 februari:
Geen dagboekje vandaag.

18 februari:
Onze Luna is verveld! Dit moet afgelopen nacht gebeurd zijn, want gisteravond was er nog niets en vanmorgen zag ik dat ze verveld was. Ze is in een stuk verveld. Vanmorgen voor de eerste keer het stuk van het vervellen open gerold, zodat het een lang stuk is. Dit heeft twee redenen: Het droogt snel uit, dus als je het wilt bewaren moet je het zo snel mogelijk uitrollen, omdat het niet meteen geheel uitgerold is en ik wil het bewaren en op die manier kom je er snel achter of alles mee verveld is, want het is belangrijk dat de eyecaps ook mee vervellen.
Wanneer het vervellen in een stuk gaat, hoef je niets te veranderen aan de leefomstandigheden (warmte – luchtvochtigheid), zodra het vervellen van slangen in meerdere keren gaat en  je steeds stukjes terugvindt, is de kans groot dat het aan de vochtigheid ligt, maar het kan ook een ander onderliggende ziekte betekenen.  De mooiste foto’s maak je na het vervellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s