Titel Angstschreeuw + tips


Een boek schrijven, super leuk! Waar je alleen, wanneer je begint, niet over nadenkt is dat er ook nog een titel moet komen en misschien denk je hier wel erg makkelijk over.
De perfecte en pakkende titel verzinnen is lastig, had het zelf makkelijker ingeschat. Ik vertel je hoe ik aan mijn titel “Angstschreeuw” kwam.

Tijdens het schrijfproces hield ik via Word een documentje bij met daarin de handelingen die nog moesten gebeuren voor ik klaar zou zijn, maar niet allemaal, andere dingen hield ik bij via een simpel notitie boekje, maakte daar een ‘to do’ lijstje.

Een titel bedenken was het eerste wat er op stond. Toen ik halverwege was en ik nog steeds geen titel had, ging ik toch maar eens opzoek of andere hier ook last van hebben en wat blijkt? Het schijnt een veel voorkomend probleem te zijn. Ik had wel wat ideetjes natuurlijk, mogelijke kanshebbers waren: Alter-ego, sporen van details, geen gezicht.. Maar dit was het nét niet. Ik ken mijn boek het beste en deze titels bekken niet lekker op wat er te lezen is. De bovenstaande titels geven wel kort en krachtig aan wat voor een type boek het is, je kunt er vanuit gaan dat het alles behalve vrolijk is. Maar ik voelde er niets voor.

17 oktober 2017 wist ik het, ik was ongeveer op drie kwart van het verhaal en eindelijk kwam dé titel in mijn gedachten : Angstschreeuw.
Hoe ik eraan kwam is heel logisch, ik bekeek op de juiste tijd en plek mijn manuscript eens door. Mijn ogen vielen op twee woorden op twee verschillende pagina’s.
Angst en schreeuw. Het eerste wat ik dacht was dat ik liever een titel had van 1 woord, ik plakte Angst en schreeuw achter elkaar: Angstschreeuw.

Dit was de titel die alles in het verhaal zou beschrijven, bij het horen van de titel voelde ik mijn hart in mijn keel kloppen.

Mijn laptop webcam heb ik afgeplakt met een sticker die ik gemaakt heb met de Hema Labelmaker, met daarop ook de titel staan, zodat ik er heel de tijd naar kon kijken.

TIP:
Schrijf jij ook een boek en vindt je het lastig om een titel te bedenken wat het best bij jouw verhaal past? Scroll door je manuscript heen, laat je ogen vallen op wat woorden, grote kans dat je hier iets uit kunt halen wat wellicht een titel maakt!

Forceer geen titel, anders heb je een titel waar je het achteraf misschien niet mee eens bent. Laat het op je afkomen, het maakt niets uit als je halverwege of misschien wel bijna klaar bent en je nog steeds niets hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s