Slangen eten geven + foto’s!

collage (22)

Er zijn verschillende manieren om je slang eten te geven en alle manieren hebben voor en nadelen. Iedereen heeft een andere voorkeur, toch is het belangrijk om over iedere optie na te denken. Misschien kom je met dit artikel een stukje verder.

Levende prooien:
levende prooien, precies zoals de natuur het bedoelt lijkt te hebben! En ook precies het beeld wat je hebt van een etende slang in het wild, maar geldt dit ook in gevangenschap? Het komt weleens voor dat eigenaren hun slang levende prooien geven.
Levende prooien hebben een aantal voordelen, het is vers, precies zoals hierboven staat, precies zoals de natuur het bedoelt heeft. Daar tegenover staat dat knaagdieren uit het wild overal geweest kunnen zijn en je niet weet wat het met zich meedraagt aan bacteriën/ziektes, dit geldt ook wanneer je levende prooien op een andere plek koopt.
Voor de slang zijn levende prooien leuk, ze kunnen jagen, het instinct komt naar boven, dit missen ze wanneer de prooi niet meer leeft. Hoe ‘leuk’ de slang het ook vindt, hoe minder leuk de prooi het vindt, hij zal proberen te ontsnappen en heeft daar alles voor over, met (ernstige) beten en dood van de slang tot gevolg.
De enige levende prooien die je een slang zonder gevaar kan geven zijn Pinkies, baby muizen, buiten dat is het beter voor je slang om geen risico’s te lopen.

Diepvries:
Een andere, veel gebruikte, mogelijkheid is diepvries prooien. Ja echt, deze liggen gewoon bij jou in de vriezer, wachtend tot ze ontdooit worden. Je kan vaak veel tegelijk bestellen en het blijft minstens een half jaar goed in de vriezer, meeste sites bieden 25 stuks aan, waar je grofweg een half jaar mee doet. Nadeel aan diepvries bestellen, al heb je bij sommige sites de optie om het op te halen in een filiaal, is dat je verplicht bent om extra euro’s neer te leggen zodat het gekoeld verzonden kan worden. Als jij 25 pinkie muisjes ziet voor 5,55 euro, reken daar nog maar ongeveer 10 euro verzendkosten bij, alsnog voordelig voor een half jaar. Wel kan je prooi geen uitwendige schade toebrengen aan je slang.
Een van de grootste nadelen is dat je slang niet effectief kan jagen op zijn prooi, je gunt je slang wel wat van nature in hem zit. Dit is gedeeltelijk te compenseren door je muis met een pincet vast te houden (of een speciale tang hiervoor) en dan ermee te bewegen, daag je slang hier mee uit.
65313809_2518966484801489_6859863164637413376_n

Eigen kweek:
Wanneer slangeneigenaren een eigen knaagdieren kweek hebben, gebruiken ze de prooien zowel levend als dood (ivm voorkeur). De nadelen over levende prooien heb je hierboven gelezen.
Er zijn ook voor- en nadelen met een eigen kweek.
Als je knaagdieren zelf kweekt, puur voor je slangen (en andere reptielen) moet je er rekening mee houden dat het extra kosten met zich meebrengt, denk aan onderdak, je toekomstige prooien moeten een verblijf hebben, voeding krijgen, speeltjes hebben. Daar tegenover staat wel dat wanneer je zelf een eigen kweek begint, je precies weet wat je je prooidieren gegeven hebt qua eten ect.
Anderzijds blijven deze knaagdieren groeien en voor een slang is het belangrijk dat ze niet te grote gerechten krijgen.
Het meest grote nadeel aan je eigen knaagdieren voor dit doeleind kweken is dat als je besluit om niet levend te geven, je ze, grof gezegd, zelf moet doden.

Mijn tip is om tijdens het voeden wel gebruik te maken van iets waarmee je je prooi vasthoudt.
Als je slang nog klein is, kan je een groot pincet gebruiken (werkt prima!), zodra ze groter worden kijk dan alsjeblieft voor een tang. Doe dit niet met je hand, het zicht van de slang is niet zo goed als hun reuk. Wanneer je met de hand voert, zit er prooigeur aan je hand en kan je slang zich vergissen en jou ongewild bijten.

Persoonlijke ervaring:
De eerste maanden hebben wij de slangen diepvries prooidiertjes gegeven, dit omdat het over het algemeen erg makkelijk is, maar omdat wij zelf toch wat persoonlijke nadelen ondervinden zijn wij begonnen met het zelf kweken van muisjes (hier volgende week meer over).

65008138_2359171667730450_3787866988466929664_n
Hoelang een slang bezig is met eten is moeilijk te zeggen, omdat iedere slang anders is. Mijn rattenslangen zijn agressieve eters. Vanaf het moment dat ze het muisje pakken tot het moment dat het helemaal op is, zit een minuut of twee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s