Zelf muizen kweken.

66065199_2275963826053123_4946113818729119744_n

Mevrouw 2.

Het is al een tijdje dat wij slangen thuis hebben en net als wij mensen hebben slangen ook een eerste levensbehoefte, namelijk eten. De meeste mensen weten dat slangen niet vegetarisch aangelegd zijn en het vleeseters zijn, ze eten voornamelijk muizen of ratten wanneer ze in gevangenschap gehouden worden.

Een tijdje heb ik de prooimuizen voor mijn slangen online besteld, je krijgt ze dan gekoeld/bevroren thuisbezorgd en daarna hoef je ze alleen te ontdooien om ze aan je slangen te geven. Het klinkt ideaal, maar is dat het ook?
Voor ons niet, daarom zijn wij zelf begonnen met het kweken van muizen! Hieronder som ik de redenen op waarom wij het handiger vinden om zelf te kweken.

De laatste keer dat ik prooimuizen besteld had, kwamen deze ontdooit aan, hierdoor heb ik alle 25 muizen moeten weggooien. Het bedrijf waarbij ik ze besteld had, heeft wel heel netjes gehandeld en heeft mij kosteloos nieuwe opgestuurd!! Zeker nu de warme maanden eraan komen, wil ik niet meemaken dat gekoelde bestellingen vaker ontdooit geleverd worden.

Onze slangen groeien constant, daarom kan je nooit voor langere tijd bij een bepaalde muis blijven qua gewicht, hierdoor bestaat de kans dat je muizen aan het weggooien komt. Je zou denken, je kan de kleine muizen toch opmaken? Dat kan niet, te kleine prooidieren kunnen voor verstoppingen zorgen.

De leefomstandigheden in een ‘fabriekskweker’ zijn vaak niet humaan, zij hebben geen tijd om prooidieren het naar hun zin te maken en ze het beste leven te geven wat hun gegund is, want tijd is geld. Deze dieren zitten vaak met te veel in te kleine bakken om zo ruimte te besparen en als ze een bepaald gewicht bereiken worden ze vergast met cO-2 en omdat de meeste van dit soort bedrijven precies zijn als een gemiddelde keuken van een Chinees restaurant, weet je dat je er nooit binnen mag kijken.

Is het dan wel humaan om muizen te kweken als prooidier?
Draai deze vraag eens om, is het humaan om weide dieren te kweken voor onze consumptie? Mensen vinden het sneu als een weide dier een slecht leven heeft gehad, maar zodra ze een sticker met zich meedragen dat ze een beter leven gehad hebben, blijven wij (met uitzondering van de veganisten) het wel massaal kopen.
In de natuur is het “eten of je wordt gegeten”.  Op de vraag of het zielig is, is het afhankelijk waar je je prioriteiten legt, op het moment dat ik koos om slangen in huis te nemen, ging ik akkoord met het feit dat ze muizen eten, leuk is anders, maar slangen moeten ook eten.  Als ik moet kiezen is het zieliger hoe dit soort muizen in fabrieken aan hun eind komen, alleen heeft niet iedereen de mogelijkheid om zelf te gaan kweken, dan kan het zeker een optie zijn.

Momenteel hebben wij vier muizen (drie vrouwtjes en een mannetje), het mannetje heeft de mogelijkheid om drie vrouwtjes te bevruchten, een van de vrouwtjes is momenteel hoogzwanger, verwacht een deze dagen het eerste nestje, gok zo’n 10-14 jongen. Het zijn, momenteel, de jongen die voornamelijk prooidier worden (dit is omdat de slangen nog niet op hun volwassen grootte zijn). Zodra de slangen anderhalve meter zijn, dan worden alle jongen verzorgd totdat ze volwassen zijn.

65960016_1375084332645932_8135716614759776256_n

vlnr : mevrouw 3, meneer, mevrouw 1

Voordelen zelf kweken:
– Je weet wat voor leven je muizen gehad hebben, je kan het zo aangenaam mogelijk maken.
– Je weet wat voor voeding ze binnenkrijgen.
– Je hebt altijd de juiste ‘maat’ prooidier.
– Je hebt naast reptielen ook normale huisdieren haha😂.
– Wanneer je een aantal reptielen hebt, is zelf kweken goedkoper dan steeds bestellen.
– Verser krijg je niet.
– Geen risico op ontdooien tijdens verzending!
– Je weet dat jouw muizen het beter hebben dan de diepvries muizen.

Nadelen zelf kweken:
– Extra kosten i.v.m. eenmalige aanschaf spullen/benodigdheden.  (dit kan zo goedkoop als jezelf wilt).
– Verzorging kost extra tijd.
– Extra schoonmaak.
– Je verplicht jezelf de muizen te euthanaseren (tenzij je levend geeft).
– Hoe lief, schattig en zacht ze, of de jongen, ook zijn, je weet dat ze uiteindelijk in de maag van je dieren terecht komen.
– Het begin kan lastig zijn, omdat alles op gang moet komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s